Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Υπονοούμενα από Νικολάου για μετακινήσεις κτηνιάτρων 

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΨΑΧΝΕ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕΛΙΤΑΙΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ

 

-Κριτική στην Περιφέρεια από τον υπεύθυνο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, ο οποίος την κατηγορεί ότι προσπαθεί να κρύψει “κάτω από το χαλί” τα ζητήματα αποδιοργάνωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

 

Παρότι το κρούσμα μελιταίου πυρετού σε άνθρωπο στο νησί μας ήταν γνωστό από το πρωί της Τρίτης, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας άρχισε να διερευνά την υπόθεση από αργά χθες το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε με εντολή της Περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Καλλιόπη Γόμου για τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί στο κομμάτι των δικών της αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση Υγιεινής.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως μόλις χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από την Αθήνα έστελνε στην υπηρεσία της κ. Γόμου επίσημο έγγραφο με τις οδηγίες ως προς τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, ενώ οι συγκεκριμένες ενέργειες είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Δηλαδή η υπηρεσία είχε   έρθει σε επαφή με τον πολίτη που προσβλήθηκε από το μελιταίο πυρετό και είχε συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο που προβλέπεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία οφείλει να διενεργήσει ορολογικό έλεγχο στο κοπάδι από το οποίο φαίνεται πως μολύνθηκε ο κάτοικος της Καλλονής, για τον οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι ο ίδιος κτηνοτρόφος αλλά έχει κτηνοτροφική εκμετάλλευση στενό συγγενικό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κτηνιατρική υπηρεσία αναφέρθηκε από τον ίδιο ότι η εκτροφή ήταν εμβολιασμένη από τον περασμένο Μάιο από ιδιώτη κτηνίατρο (“κτηνίατρος εκτροφής”), πιθανολογώντας ότι η μετάδοση έγινε από το εμβόλιο παρότι ο κτηνίατρος είχε λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό, καθώς για παράδειγμα το εμβόλιο γίνεται με ενστάλαξη στα μάτια των ζώων και θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε το σκεύασμα να μην έχει επαφή με άλλο σημείο του σώματος στο πρόβατο και φυσικά να μην το αγγίζει γυμνό ανθρώπινο χέρι. Το πώς μπορεί από το Μάιο που έγινε ο εμβολιασμός να εκδηλώθηκε Σεπτέμβριο η νόσος στο συγγενή της κτηνοτρόφου αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να το απαντήσουν οι κτηνίατροι ή αν μπορεί να τεκμηριωθεί από την ορολογική διερεύνηση του κοπαδιού αν πρόκειται για εμβολιακό στέλεχος.

Έχει σημασία σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι παραγωγοί των κοπαδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να αποκλείονται από την παραλαβή γάλακτος. Και αυτό σημαίνει πως όποιος κτηνοτρόφος βρεθεί με κρούσμα της νόσου στο κοπάδι του απειλείται με κυρώσεις.

 Ο μελιταίος πυρετός

 Σύμφωνα με το Κέντρο Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), η πηγή μόλυνσης, αλλά και η αποθήκη του παθογόνου παράγοντα της νόσου είναι αποκλειστικά τα ζώα, από τα οποία και μεταδίδεται στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με τα εκκρίματά τους ή τα παράγωγά τους (κρέας, γάλα) ή με κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων τους (γαλακτοκομικά προϊόντα) ή με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων. Ο μελιταίος πυρετός (βρουκέλλωση) εξαιρετικά σπάνια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η επίπτωση της βρουκέλλωσης στον άνθρωπο είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον επιπολασμό της νόσου στα ζώα, αλλά και με τα μέτρα ασφαλούς παραγωγής προϊόντων που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή του νωπού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (παστερίωση πρώτης ύλης, ωρίμανση τυριών).

Υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της βρουκέλλωσης ενέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους και γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν τυροκομικά προϊόντα μόνο από πιστοποιημένα τυροκομεία και όχι από ερασιτέχνες τυροκόμους που τα παρασκευάζουν κάτω από οικιακές συνθήκες και τα διακινούν  χωρίς έλεγχο και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσής τους, ενώ στα πιστοποιημένα τυροκομεία αυτοί οι παράγοντες είναι απολύτως διασφαλισμένοι. Στα πρόβατα η βρουκέλλωση προκαλεί αποβολές στα θηλυκά ζώα και μείωση της γαλακτοπαραγωγής τους, με αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές απώλειες για τους κτηνοτρόφους και την εθνική οικονομία.

Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως με την επαφή εκκριμάτων του γεννητικού συστήματος των θηλυκών ζώων ή απ’ το αίμα τους και με την κατανάλωση μη σωστά παρασκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα. Λόγω της εύκολης μετάδοσης της νόσου στους ανθρώπους αποτελεί και μία από τις πιο σημαντικές ζωοανθρωπονόσους παγκοσμίως.

Υπονοούμενα από Νικολάου

 Μετά την χθεσινή αποκάλυψη των “Νέων της Λέσβου” περί κρούσματος μελιταίου πυρετού σε άνθρωπο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης είχε επικοινωνία με την περιοχή της Καλλονής, προκειμένου να ενημερωθεί από τους κτηνοτρόφους, καθώς η εμφάνιση του μελιταίου πυρετού σε ζώα, αν κάτι τέτοιο επισημοποιηθεί, θα απειλήσει σοβαρά την εξαγωγική δραστηριότητα κτηνοτροφικών προϊόντων από το νησί μας.

Την ίδια ώρα με παρέμβασή του στα “Νέα της Λέσβου” με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ μας για το μελιταίο πυρετό, ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου ασκεί κριτική στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τους χειρισμούς της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στα θέματα των εμβολιασμών των κοπαδιών. Κάνοντας λόγο για αποδιοργάνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου ότι ενώ “διυλίζει τον κώνωπα” “καταπίνει την κάμηλο”, βάζοντας “κάτω από το χαλί” τα πραγματικά προβλήματα της εν λόγω υπηρεσίας με συνέπεια να γίνεται σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη η ζωή των κτηνοτρόφων. Προχωρεί μάλιστα ο ίδιος ένα βήμα πιο μπροστά επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια αντί να ψάξει τα πραγματικά αίτια αποδιοργάνωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, αποφάσισε να τα συγκαλύψει στεγανοποιώντας την παρόλο που μια δημόσια Υπηρεσία πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και να υπόκειται στον κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο.

Και σε αυτό το σημείο ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου “ρίχνει βόμβα” θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα (και κατά τη γνώμη μας υπονοούμενα) για εντολές μετακίνησης κτηνιάτρων (με τα προβλεπόμενα οδοιπορικά και αποζημιώσεις), προκειμένου να επισκεφθούν διάφορα χωριά στο πλαίσιο προγραμμάτων αιμοληψιών ζητώντας απαντήσεις ως προς τις δράσεις αυτές, αν γίνονται εμβολιασμοί και αιμοληψίες και αν υπάρχουν τα αντίστοιχα δελτία εμβολιασμού και αιμοληψίας που να βεβαιώνουν τις μετακινήσεις των κτηνιάτρων που αποζημιώνονται.

 

 

 «Ο μελιταίος πυρετός στο μαιευτήριο του Μαυρογιαλούρου»

 Ολόκληρη η γραπτή δήλωση του υπεύθυνου αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατή Νικολάου, έχει ως ακολούθως:

«Για εμάς που τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στην  Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας και φωνάζουμε για τις παραλείψεις και τις ολιγωρίες στην εκτέλεση του έργου της και στον τρόπο οργάνωσής της, το κρούσμα του μελιταίου πυρετού σε κτηνοτρόφο του νησιού μας δεν ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός. Ούτε όμως ο μοναδικός κίνδυνος είναι ότι αρρωσταίνουν από αυτόν άνθρωποι και ζώα. Μπορεί να έχει και δυσμενείς επιπτώσεις στις εξαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης και να πλήξει ανεπανόρθωτα  την οικονομία του νησιού μας.

Πριν δυο μήνες περίπου αναδείξαμε το θέμα της μη τήρησης του προγράμματος επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού με ανυπολόγιστες συνέπειες στο εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου, καθώς και διάφορα άλλα θέματα όπως η οζώδης δερματίτιδα στη Λήμνο.

Δυστυχώς η Περιφέρεια αντί να ψάξει τα πραγματικά αίτια αποδιοργάνωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αποφάσισε να τα συγκαλύψει  στεγανοποιώντας  την παρόλο που μια δημόσια Υπηρεσία πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και να υπόκειται στον κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο.

Έτσι η Περιφέρεια διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο αποφάσισε να βάλει κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα της Υπηρεσίας της και να κάνει δύσκολη σε πολλές περιπτώσεις την ζωή των κτηνοτρόφων.

Όταν όμως ασχολείσαι με τα επουσιώδη χάνεις τα ουσιώδη. Κάπως έτσι σου έρχονται τα κρούσματα της ασθένειας σε ανθρώπους ή ζώα καθώς και οι διάφορες επιζωοτίες χωρίς εσύ να το πάρεις χαμπάρι.

Για να είμαι ειλικρινής και αντικειμενικός, στην πραγματικότητα το προσωπικό του Κτηνιατρείου δεν επαρκεί για να εμβολιάσει σε μια χρονιά όλα τα αιγοπρόβατα του νησιού. Όμως, από την άλλη πλευρά, αν δει κανείς τα γεγονότα θα διαπιστώσει ότι προγράμματα εξυγίανσης για τον καταρροϊκό και τον μελιταίο πυρετό γινόντουσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και το κράτος έδινε λεφτά για το σκοπό αυτό. Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι αν δεν επαρκούσε το προσωπικό για να τα πραγματοποιήσει αυτά θα έμεναν ανεκτέλεστα και δεν θα ξοδεύονταν τα αντίστοιχα κονδύλια  τους.

 Όμως απ’ ό,τι διαπιστώσαμε μέσα από το σύστημα ανάρτησης πράξεων στο διαδίκτυο ΔΙΑΥΓΕΙΑ δίνονταν εντολές μετακίνησης σε κτηνιάτρους (με τα προβλεπόμενα  οδοιπορικά και αποζημιώσεις)  για επισκέψεις σε διάφορα χωριά με αιτιολογία τις δράσεις των παραπάνω προγραμμάτων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους δράσεις γίνονταν στο πλαίσιο της υλοποίησής τους και ποια τα αποτελέσματά τους; Γίνονταν εμβολιασμοί και αιμοληψίες;  Υπάρχουν αντίστοιχα δελτία εμβολιασμού και αιμοληψίας που το βεβαιώνουν, ή απλώς ξοδεύανε τα λεφτά; Γιατί όπως είπε και ο Μαυρογιαλούρος εντάξει ρε παιδιά τον δρόμο δεν τον κάναμε. Το μαιευτήριο όμως το κάναμε!“. Ή μήπως στην περίπτωσή μας δεν έκαναν ούτε αυτό!».   

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img