Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Ήρθε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο

Μπορεί να έχει τελειώσει ουσιαστικά η τουριστική σεζόν για τη Λέσβο, ωστόσο ο επίλογός της έχει αυτή τη νότα αισιοδοξίας για τα όσα καλύτερα προσδοκούμε από την επόμενη χρονιά, με την προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου Seven Seas Splendor την Παρασκευή στη Μυτιλήνη. Στο πλοίο επέβαιναν 334 επιβάτες από την Αμερική, οι οποίοι για λίγες ώρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν βόλτα στην πόλη ή και κάποιες εξορμήσεις σε κοντινά χωριά.

Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Ηλία Πίκουλο, όλοι οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου αξιοποίησαν την ευκαιρία και την πολύ όμορφη μέρα για να κατέβουν από το πλοίο. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να περπατήσουν στη Μυτιλήνη και να γνωρίσουν την πόλη, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που έκαναν μια κοντινή εκδρομή στον Ταξιάρχη στο Καγιάνι ή στην Αγιάσο. Η συγκεκριμένη επίσκεψη του κρουαζιερόπλοιου, μάλιστα, είναι η πρώτη από τις τρεις που προγραμματίζονται, με τις επόμενες να ακολουθούν στις 5 και 12 Νοεμβρίου

«Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, βέβαια, γιατί οι επιβάτες θα πρέπει να βγουν στην πόλη με βάρκες, οπότε πρέπει αυτό να γίνει με ασφάλεια», επεσήμανε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κ. Πίκουλος, σχολιάζοντας πως η έλλειψη υποδομών στο λιμάνι, είναι αυτή που δεν λειτουργεί τόσο ενθαρρυντικά για ενίσχυση της κρουαζιέρας στη Λέσβο.

Ζευγάρι τουριστών στο κέντρο της πόλης

Σποραδική παρουσία

Δεν ήταν και τόσο έντονη, ωστόσο, η παρουσία των τουριστών στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Στην οδό Ερμού μπορούσες φυσικά να διακρίνεις κάποια λίγα ζευγάρια επιβατών του κρουαζιερόπλοιου να κάνουν την βόλτα τους, να χαζεύουν τις βιτρίνες και κάποιοι από αυτούς να μπαίνουν και στα καταστήματα. «Υπήρξε ανταπόκριση από τους τουρίστες, όχι μαζική βέβαια, αλλά σποραδική, όμως και 3 ή 4 να έμπαιναν σε ένα κατάστημα ήταν κέρδος. Στόχος μας ήταν άλλωστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μας», σχολίασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης.

Από την πλευρά του, άλλωστε, ο Εμπορικός Σύλλογος είχε κάνει… το καθήκον του, αφού πριν λίγες μέρες προχώρησε σε προτροπή των μελών του, ώστε την Παρασκευή να μείνουν τα καταστήματα ανοικτά και το μεσημέρι για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Ωστόσο η ομολογουμένως ισχνή παρουσία των τουριστών στην αγορά της Μυτιλήνης ήταν μάλλον εκείνη, που έκανε τους περισσότερους από τους εμπόρους να κλείσουν τα καταστήματά τους, και να είναι λίγα τελικά αυτά που ακολούθησαν συνεχές ωράριο. 

Η κεντρική αγορά της Μυτιλήνης με ελάχιστα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 3 το μεσημέρι

Πρέπει να αναφέρουμε, όμως, πως το ενδιαφέρον να μείνουν κάποια καταστήματα ανοιχτά, όπως επίσης και η αντίστοιχη αξιοσημείωτη απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού του Αγίου Θεράποντα να παραμείνει όλη μέρα ανοιχτός, ως ένας ναός σήμα κατατεθέν της πόλης, δείχνει μια διαφορετική προσέγγιση, που μπορεί να λειτουργήσει ως «μαγιά» για επόμενες επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων. Αρκεί βέβαια, να υπάρχει και το αντίστοιχο όφελος, κυρίως για τους εμπόρους.