Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Καλούνται για καταθέσεις οι δύο γυναίκες και ο προϊστάμενος

Ζήτημα ημερών, αν όχι και ωρών, είναι η πρόσκληση των δύο γυναικών, υπαλλήλων του Δήμου Μυτιλήνης, που κατήγγειλαν ότι δέχονται μπούλινγκ με ροζ αποχρώσεις από άτυπο προϊστάμενό τους στο χώρο που εργάζονται, ώστε να καταθέσουν για τα όσα κατήγγειλαν και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τους υποβάλει διευθυντικό στέλεχος του Δήμου Μυτιλήνης, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανατέθηκε η διενέργεια της Προκαταρκτικής Έρευνας.

 

Η Δήμητρα Αλεξανδρή

Εν τω μεταξύ μετά την απάντηση που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης και δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου, την Παρασκευή, η Αντιδήμαρχος Δήμητρα Αλεξανδρή, με ενυπόγραφη ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι από πλευράς της έγιναν όλα τα προβλεπόμενα:  «Θα αναφερθώ στις προσωπικές επαφές που έκανα με τις δύο εργαζόμενες και στις δικές μου ενέργειες ως πολιτικής προϊσταμένου. Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό τόσο εκείνες, όσο και τον καταγγελλόμενο. Πιστή στην αρχή: “Μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθον ακούσης”. 

Έχω εμπιστοσύνη τόσο στον κ. Γενικό Γραμματέα του Δήμου, όσο και στην Διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ότι θα πράξουν το καθήκον τους και ό,τι προβλέπει ο νόμος. 

Ως Αντιδήμαρχος, κυρίως ως γυναίκα και μητέρα κοριτσιού διαβεβαιώνω ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες θα διερευνηθούν σε βάθος και όλα θα βγουν στο φως. Ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ήμασταν και είμαστε υπέρ της νομιμότητας και διαφάνειας ειδικότερα σε ζητήματα που θίγεται το άτομο και η προσωπικότητά του».

 

Η Νίκη Τσιριγώτη

 Για το θέμα παρέμβαση έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Μυτιλήνης υπό τη Νίκη Τσιριγώτη σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «με αφορμή τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απαράδεκτα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος εργαζομένων γυναικών του Δήμου μας, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης ξεκαθαρίζει ότι καταδικάζει τέτοιου είδους περιστατικά παρενόχλησης, κακοποίησης αλλά και εργασιακού εκφοβισμού.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα – θύμα βίας στο χώρο δουλειάς της, ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα, γρήγορα και ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση εδώ και τώρα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα θέση επί του θέματος και να απαντήσει ξεκάθαρα για τους άστοχους μέχρι τώρα χειρισμούς της. Να απαντήσει δηλαδή για ποιο λόγο μετακινήθηκαν οι καταγγέλλουσες από το πόστο εργασίας τους αντί να προστατευθεί το εργασιακό τους περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας τους. Να απαντήσει επίσης για ποιο λόγο ενώ – όπως οι καταγγέλλουσες επισημαίνουν – έχουν αναφέρει αυτή την κατάσταση εδώ και καιρό σε ανωτέρους τους δεν κινήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών».

 

Γιαννάκα – Χοχλάκα

Κοινή δήλωση έδωσαν στη δημοσιότητα οι ανεξάρτητες Δημοτικές Σύμβουλοι Εριφύλη Γιαννάκα και Βάσω Χοχλάκα δηλώνοντας την έκπληξή τους και ως Δημοτικές Σύμβουλοι και ειδικότερα ως γυναίκες, ζητώντας να ενημερωθούν από τη Δημοτική Αρχή για την αλήθεια των δημοσιευμάτων και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος.

«Καταδικάζουμε κάθετα τέτοια φαινόμενα, και ως γυναίκες αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή μας στις καταγγέλλουσες, και σε όλες τις γυναίκες-εργαζόμενες οι οποίες δέχονται βία σε οποιαδήποτε μορφή στους χώρους εργασίας τους», αναφέρουν οι δύο ανεξάρτητες Δημοτικές Σύμβουλοι. Και καταλήγουν: «Σήμερα αισθανόμαστε ντροπή και αγανάκτηση γι’ αυτό το περιστατικό στο Δήμο μας και βεβαιώνουμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι πως σε ό,τι μας αφορά, μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην απονομή της τάξης και της εύρυθμης εργασιακής λειτουργίας των υπαλλήλων και ειδικότερα όσων υφίστανται παρενόχληση στα πλαίσια του εργασιακού τους περιβάλλοντος, που δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα είναι οι γυναίκες».