Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Καλούνται να καταθέσουν και οι μαθήτριες

Παράταση παίρνουν δύο διαφορετικές υποθέσεις καθηγητών σχολείων της Λέσβου, που πριν από λίγα χρόνια κατηγορήθηκαν από οικογένειες μαθητριών ότι ασέλγησαν στα παιδιά τους, σοκάροντας, προκαλώντας αναστάτωση, αλλά και στη μία τουλάχιστον από τις περιπτώσεις, διχασμό στην τοπική κοινωνία. Η εκδίκαση των υποθέσεων είχε οριστεί για χθες, ωστόσο αποφασίστηκε η αναβολή και των δύο για να εκδικαστούν τον επόμενο Απρίλιο και Ιούνιο αντίστοιχα για να προσέλθουν για καταθέσεις και οι κοπέλες που έκαναν τις καταγγελίες, τη στιγμή που και οι δύο κατηγορούμενοι καθηγητές έχουν προφανώς απομακρυνθεί από τα σχολεία.

Πέραν της ανάγκης μελέτης της ογκώδους δικογραφίας, το γεγονός που οδήγησε το Δικαστήριο να αποφασίσει την αναβολή των υποθέσεων, είναι πως και στις δύο περιπτώσεις στο διάστημα που μεσολάβησε από τις καταγγελίες μέχρι σήμερα, οι κοπέλες οι οποίες είχαν καταγγείλει τους καθηγητές ενηλικιώθηκαν. Έτσι, ως ενήλικες πλέον θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν οι ίδιες στο Δικαστήριο, και όχι οι γονείς ή κηδεμόνες τους, ευρισκόμενες μάλιστα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στον ίδιο χώρο με τους κατηγορούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια εξέλιξη που δικηγόροι που εκπροσωπούν εμπλεκόμενους στις υποθέσεις αναφέρουν ως θετική, με την έννοια ότι η εκδίκασή τους την ίδια ημέρα μπορεί να επηρέαζε σε κάποιο βαθμό την έκβασή τους. Η αναβολή της δίκης, όμως, παρατείνει ακόμη περισσότερο και την αγωνία μελών της τοπικής κοινωνίας που θέλουν οι υποθέσεις αυτές να καταλήξουν κάπου, αλλά ακόμη και των ίδιων των κατηγορουμένων, που υπερασπιζόμενοι την αθωότητά τους προσδοκούν πως κατά την εκδίκαση θα δικαιωθούν.

 

Οι υποθέσεις

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις είδαν το φως της δημοσιότητας το 2018, όταν προέκυψαν διαδοχικές καταγγελίες για ασελγείς χειρονομίες και πράξεις των καθηγητών προς τις μαθήτριες. Καταγγελίες, που αρχικά συζητιούνταν μεταξύ των κατοίκων των χωριών της Λέσβου, πριν οι οικογένειες των μαθητριών που εμπλέκονταν απευθυνθούν και επίσημα στις αρχές. Λίγες μέρες μετά οι υποθέσεις πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με την εισαγγελία να διατάσσει προανάκριση και τελικά οι κατηγορούμενοι να παραπέμπονται σε δίκη. 

Ταυτόχρονα, και οι δύο εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε αργία, με τον έναν εξ αυτών μάλιστα να βρίσκεται σε διαδικασία συνταξιοδότησης, η οποία φυσικά έχει “παγώσει” λόγω της εκκρεμότητας της υπόθεσής του.

 

Δίχασαν την κοινωνία

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καταγγελίες αυτές αναστάτωσαν και σόκαραν τις τοπικές κοινωνίες. Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι τουλάχιστον η μία από τις περιπτώσεις, με το που είδε το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2018 χώρισε κυριολεκτικά τους ντόπιους αλλά και τη σχολική κοινότητα στα δύο. Ήταν πολλοί οι γονείς και όχι μόνο, που έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του κατηγορούμενου, σε βαθμό που δεν αποτελούσαν απλά μεμονωμένες περιπτώσεις υποστήριξης, αλλά σήκωσαν κύμα συμπαράστασης, συγκεντρώνοντας υπογραφές αλλά και προσερχόμενοι στο Δικαστήριο ακόμη και ως μάρτυρες υπεράσπισης. Είναι χαρακτηριστική η αγωνία κατοίκων της περιοχής, που δηλώνουν την απέχθειά τους για τα όσα καταγγέλλονται, αλλά ζητούν να λάμψει η αλήθεια. «Να κλείσει η υπόθεση, να καταδικαστεί αν όντως προχώρησε σε αυτές τις απεχθείς πράξεις, ή να αθωωθεί αν δεν ευσταθούν οι καταγγελίες», σημείωσαν στα «ΝΕΑ της Λέσβου».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις, πόσο μάλλον όταν αφορούν εκπαιδευτικούς και ανήλικες κοπέλες, που η Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να διερευνήσει και να κρίνει.