Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Κάνουν «μπαλάκι» τις σχολικές καθαρίστριες

Θα δουλεύουν τρίωρο και… όσα προλάβουν να καθαρίσουν φέρεται να τους είπε ο Δήμαρχος

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, έκανε χθες αντιπροσωπεία των σχολικών καθαριστριών για να του εκθέσουν τα προβλήματά τους, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, ο Δήμαρχος τους υποσχέθηκε διευθέτηση για κάποιες από αυτές, τις παρέπεμψε στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά εκεί ήρθαν αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα, καθώς η Διευθύντρια Οικονομικού τους ενημέρωσε πως η προτεινόμενη από τον Δήμαρχο διευθέτηση πρακτικά δεν μπορεί να γίνει βάσει νόμου, οπότε… δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά! Και όλα αυτά, ενώ κάνουν αγώνα και μάλιστα με εν μέρει εθελοντική εργασία για να κρατήσουν καθαρά τα σχολεία εν μέσω πανδημίας. 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, οι σχολικές καθαρίστριες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς εν μέσω συνθηκών COVID η τρίωρη εργασία τους δεν επαρκεί για να καθαρίσουν σωστά τα σχολεία, ο μισθός των 350 ευρώ είναι αρκετά χαμηλός, ενώ παράλληλα παραμένουν απλήρωτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.  «Δεν ζητάμε δανεικά, ούτε να μας δώσουν κλεμμένα λεφτά. Τα δεδουλευμένα μας ζητάμε, έναν καλύτερο μισθό για να μπορούμε να επιβιώσουμε και στις συνθήκες για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», υποστηρίζουν και προσθέτουν πως δεν έχουν λάβει ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό (στολές, μέσα προστασίας κλπ.) που πρέπει να τους παραχωρηθεί, όχι μόνο για φέτος, αλλά ούτε πέρυσι. Σημειώνουν επίσης, πως είχαν επανειλημμένως επιδιώξει να συναντηθούν με τον κ. Κύτελη για να τα συζητήσουν όλα αυτά, αλλά εκείνος τις αποφεύγει. 

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Δημαρχείο για να ζητήσουν απαντήσεις στα προβλήματά τους

Χθες εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στο Δημαρχείο, συνάντησαν τον Δήμαρχο και τού εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου», ο κ. Κύτελης τους είπε πως για όσες σχολικές καθαρίστριες εργάζονταν πέρυσι με πλήρη απασχόληση θα έκαναν τη φετινή τους απασχόληση 5ωρη, ωστόσο για τις υπόλοιπες θα έμενε 3ωρη. Όταν του επεσήμαναν ξανά πως σε 3 ώρες δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τα σχολεία όπως πρέπει, φέρεται να τους απάντησε πως… «θα καθαρίζουν όσα προλάβουν» και πως μετά τις τρεις ώρες «θα αφήνουν σκούπες και σφουγγαρίστρες». Στην δε ερώτησή τους πώς ακριβώς θα αλλάξει η σύμβασή τους, τους παρέπεμψε στις υπηρεσίες του Δήμου για να το τακτοποιήσουν.

Όταν βέβαια οι σχολικές καθαρίστριες πήγαν στις υπηρεσίες, όπως είχαν συζητήσει με τον κ. Κύτελη λίγη ώρα πριν, μετατράπηκαν σε… «μπαλάκι» ανάμεσα σε διαφορετικά γραφεία, μέχρις ότου βρεθούν αντιμέτωπες με την γραφειοκρατική πραγματικότητα. Όπως τους είπε η Διευθύντρια Οικονομικών, ναι μεν δόθηκε (μετά τη συνάντηση) η εντολή για να γίνουν 5ωρες (αν όχι και 6ωρες!) οι εργαζόμενες που πέρυσι ήταν στα σχολεία με πλήρη απασχόληση, αλλά νομικά αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς έχουν ήδη υπογράψει τις συμβάσεις τους.

«Μας είπε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά, άρα καταλήγουμε πως μας έχουν κοροϊδέψει. Στις αρχές της χρονιάς, ο κ. Κουντουρέλλης (σ.σ. Γενικός Γραμματέας του Δήμου) μας είπε να υπογράψουμε για τα 3ωρα και πως από 1η Οκτωβρίου θα γίνουν 5ωρα», καταγγέλλουν οι καθαρίστριες απογοητευμένες, δηλώνοντας πως θα εξετάσουν ακόμη και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν.

 

Ξέχασαν να πληρώσουν

Ακόμη πιο έντονη έκανε την αγανάκτηση των σχολικών καθαριστριών η αιτιολόγηση της καθυστέρησης πληρωμής τους από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης. Όπως τους είπε, δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα καθώς… το ξέχασε η αρμόδια υπάλληλος, ενώ ζήτησε από τις καθαρίστριες να κάνουν αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα, όπως προβλέπει η διοικητική διαδικασία, για να μπορεί να γίνει επίπληξη. Βέβαια, σύμφωνα με τα όσα μας είχαν αναφέρει οι ίδιες οι καθαρίστριες, η αρχική ενημέρωση που είχαν ήταν πως δεν είχαν έρθει τα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η καθυστέρηση της πληρωμής τους δημιουργούσε, όπως είναι φυσιολογικό, σημαντικά προβλήματα στις περισσότερες από αυτές. 

Σε κάθε περίπτωση δόθηκε η δέσμευση, πως στις 27 Οκτωβρίου θα λάβουν τον μισθό Σεπτεμβρίου, ενώ στις 13 Νοεμβρίου τον μισθό Οκτωβρίου.

 

«Επιεικώς απαράδεκτο»

Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, Λευτέρη Κότερου, που επικοινωνώντας με τα «ΝΕΑ της Λέσβου» σημείωσε πόσο σημαντικό είναι το έργο των σχολικών καθαριστριών. «Πέρυσι σήκωσαν όλο το βάρος της πανδημίας, καθάριζαν κάθε πόμολο, κάθε θρανίο, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Φέτος δεν προλαβαίνουν ούτε τα βασικά» επισημαίνει, σε μια περίοδο που όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό κάνει αγώνα για να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά, και πως θα έπρεπε οι σχολικές καθαρίστριες να συμβάλλουν σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. «Θεωρώ πως από ένα σημείο κι έπειτα τις κοροϊδεύουν. Είναι επιεικώς απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει», δηλώνει χαρακτηριστικά.