Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Καταγγέλλουν προϊστάμενο για μπούλινγκ με ροζ αποχρώσεις

Κατά του ανωτέρου τους στρέφονται με γραπτές καταγγελίες τους δύο γυναίκες, μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Μυτιλήνης, που υπηρετούν σε νευραλγικό τομέα (τον οποίο δεν σημειώνουμε για να μην φωτογραφίσουμε καμία από τις δύο πλευρές). Πρόκειται για μητέρες, η μια δυο και η άλλη τριών παιδιών που δίνουν καθημερινό αγώνα παρέχοντας την εργασία τους σε δύσκολες συνθήκες και οι οποίες περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τη συμβίωσή τους με τον προϊστάμενο που έχει άτυπα τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση και μάλιστα η περιγραφή στις γραπτές τους καταγγελίες έχει και ροζ αποχρώσεις.

Οι γραπτές καταγγελίες των δύο γυναικών κατατέθηκαν την Τετάρτη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ηρακλή Κουντουρέλλη και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωτερικές διαδικασίες στον Δήμο για να κληθούν προφανώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για εξηγήσεις, αν και μέχρι χθες δεν είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Όλως περιέργως οι δύο μητέρες έφυγαν χθες με αναρρωτική άδεια την οποία ζήτησαν οι ίδιες και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες όταν κλήθηκαν από το Δήμο να αλλάξουν πόστα. Δηλαδή να φύγουν οι ίδιες από τους τομείς στους οποίους παρέχουν τις υπηρεσίες τους και όχι ο καταγγελλόμενος μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες! 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην εφημερίδα μας και οι δύο κλήθηκαν να υπογράψουν δηλώσεις ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον προϊστάμενό τους να εργάζονται στον ίδιο χώρο μαζί του! Η μία από τις δύο γυναίκες υπέγραψε τέτοια δήλωση, όπως όμως ανέφερε χθες στα Νέα της Λέσβου αυτό έγινε ενώ η ίδια λειτουργούσε υπό πίεση.  

Το αυτοδιοικητικό στέλεχος που έχει τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου του νευραλγικού τομέα στον οποίο υπηρετούν οι καταγγέλλουσες και ο καταγγελλόμενος, Αντιδήμαρχος (δεν αναφέρουμε το όνομα για να μην φωτογραφίσουμε τον τομέα εργασίας των δύο γυναικών ώστε να μην τροφοδοτήσουμε συνειρμούς για το ποιες μπορεί να είναι), σε σχετική ερώτηση που τού έθεσαν χθες τα Νέα της Λέσβου προσπάθησε να υποβαθμίσει το συμβάν, ενώ σημείωσε ότι «θα το διερευνήσουμε και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην ώρα τους». 

Σε ερώτησή μας γιατί ζητείται από τις δύο γυναίκες να αλλάξουν πόστο ενώ δηλώνουν οι ίδιες θιγόμενες από συνάδελφό τους, η απάντηση που λάβαμε από πλευράς του Αντιδημάρχου είναι ότι «κατανοώντας ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία συνεργασίας με το άτομο που καταγγέλλουν, τους προτείναμε αυτή την αλλαγή περιβάλλοντος ως αναγκαία λύση, καθώς αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολη η συνύπαρξή τους μέχρι να δούμε πώς θα καταλήξει αυτή η υπόθεση».

 

Με ροζ αποχρώσεις…

Οι δύο γυναίκες κατηγορούν τον συνάδελφό τους που έχει τοποθετηθεί άτυπα προϊστάμενος ότι τις αντιμετωπίζει καθημερινά με προσβλητικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς και τις συκοφαντεί, διαδίδοντας πληροφορίες ανάμεσα στους άλλους εργαζόμενους με ροζ περιεχόμενο για τις ίδιες. 

«Προσφέρω αγόγγυστα ανελλιπώς τις υπηρεσίες μου και δέχομαι ψυχολογικό πόλεμο με προσβλητικές εκφράσεις για την οικογένειά μου και εμένα ως άνθρωπο και ως γυναίκα», αναφέρει σε σημείο της γραπτής καταγγελίας της η μία από τις υπαλλήλους, μητέρα τριών παιδιών, υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο ότι «διαρκώς προσπαθεί να με φέρνει σε δύσκολη θέση. Δεν έχει διστάσει να προσβάλει την αξιοπρέπειά μου ακόμα και σε σεξουαλικό επίπεδο». 

Η άλλη καταγγέλλουσα αφήνει υπονοούμενο ακόμα και για σεξουαλική παρενόχληση ότι της πρότεινε να κινηθούν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, παρότι δεν είχαν κινηθεί μαζί μέχρι τότε.

Οι δυο τους περιγράφουν ότι δέχονται καθημερινά έναν ψυχολογικό πόλεμο και ότι η κατάσταση πλέον στη δουλειά τους είναι αφόρητη. Όπως μας είπε η μία από τις καταγγέλλουσες «διαδίδει φημολογίες με ροζ περιεχόμενο στους άλλους συναδέλφους μας λέγοντας ότι έχει συνευρεθεί μαζί μου ερωτικά ή ότι έχω συνευρεθεί με άλλους, μόνο και μόνο για να με προσβάλει και να με ταπεινώσει, κάτι που αναφέρω και στην καταγγελία μου. Για να γίνει πειστικός στους συναδέλφους μας για τα όσα ισχυρίζεται τους δηλώνει ότι έχει μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο από εμένα, τα οποία θα τους τα δείξει αλλά δεν τα δείχνει ποτέ αφού δεν υπάρχουν. Με αυτό τον τρόπο όμως πείθει για τα λεγόμενά του και εμένα με φέρνει σε δύσκολη θέση ασκώντας μου πίεση.  Περιμέναμε μία άλλη αντιμετώπιση από το Δήμο, δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε ότι μας καλούν να αλλάξουμε εμείς πόστο και όχι ο καταγγελλόμενος τον οποίο προστατεύουν να παραμείνει στη θέση του αλώβητος. Ζητούμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση από κάθε γυναίκα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο,  δεν μπορεί, θα αντιλαμβάνονται ποια είναι η θέση μας. Απομακρύνουν εμάς που τολμήσαμε να μιλήσουμε, ενώ θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί ο καταγγελλόμενος», ανέφερε η καταγγέλλουσα. 

Από την πλευρά της η άλλη καταγγέλλουσα, μητέρα δύο παιδιών, σημείωσε ότι στην καταγγελία της αναφέρει ευκρινώς ότι με ευθύνη του συναδέλφου της που λειτουργεί ως προϊστάμενος παρέμεινε στο γραφείο της κατ’ απαίτηση του ίδιου για να της εξιστορεί προσωπικά του θέματα κατά 1,5 ώρα μετά την παρέλευση του ωραρίου της εργασίας της και στο τέλος της πρότεινε να κινηθούν μαζί με υπηρεσιακό αυτοκίνητο, κάτι που η ίδια αρνήθηκε βιώνοντας στη συνέχεια ψυχολογικό πόλεμο.

Τα Νέα της Λέσβου, ως είχαν υποχρέωση, επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά και με τον καταγγελλόμενο υπάλληλο του Δήμου, ο οποίος μας δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα για το τι του λέμε και πως δεν γνωρίζει για καμία καταγγελία σε βάρος του!

Την ίδια ώρα ενήμερος ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου, ο οποίος σήμερα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τις δύο υπαλλήλους για να ακούσει τα όσα καταγγέλλουν. 

Οι δύο γυναίκες έχουν βγει με αναρρωτική άδεια επικαλούμενες την ψυχολογική πίεση που δέχτηκαν στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να μετακινηθούν από τα πόστα τους επειδή τόλμησαν να μιλήσουν.