Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Καταρρίπτοντας τους μύθους του αντιεμβολιασμού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Να καταρρίψουν έναν προς έναν τους μύθους του εμβολιασμού κατάφεραν το απόγευμα του Σαββάτου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Δημήτρης Καφετζής και ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, που είναι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. 

Τα όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Οι δύο καθηγητές απάντησαν σε κάθε απορία ξεκινώντας από ένα πλαίσιο τυποποιημένων ερωτήσεων και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος τόσο στο κοινό μέσα στο Δημοτικό Θέατρο όσο και σε πολίτες, που παρακολουθούσαν την εκδήλωση από τα σπίτια τους, καθώς μεταδιδόταν απευθείας και από την τοπική τηλεόραση Αίολος, αλλά και μέσω διαδικτύου από τον Δήμο Μυτιλήνης στο YouTube και την ΕΡΤ-ΕΡΑ Αιγαίου. 

Μέσα στο Δημοτικό Θέατρο δεν υπήρχε πολύς κόσμος, ο έλεγχος για τους εμβολιασμένους ήταν αυστηρός, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης αποδείχθηκε άριστος οικοδεσπότης καθώς είχε φροντίσει κάθε τεχνική λεπτομέρεια, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα όσα γίνονταν στο εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο μέσα από γιγαντοοθόνη.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, τα εμβόλια τύπου mRNA, όπως είναι το pfizer, δεν επηρεάζουν το κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού ωθώντας το να παράγει την πρωτεϊνική ακίδα, ενώ στα εμβόλια παλαιότερης τεχνολογίας εισάγεται αδρανοποιημένος ο ιός που παίρνει τον έλεγχο! Σημειώθηκε μάλιστα ότι η τεχνολογική εξέλιξη στα εμβόλια προχωρά με τόσο γρήγορους ρυθμούς που στο εγγύς μέλλον όλα σχεδόν τα εμβόλια θα είναι τεχνολογίας mRNA, καθώς χαρακτηρίζονται ως «γρήγορα εμβόλια». Οι δύο καθηγητές υπογράμμισαν ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε πάνω από  7  δισεκατομμύρια ανθρώπους, άρα δεν ισχύει αυτό που αναφέρουν αντιεμβολιαστές ότι δεν έχουν δοκιμαστεί. Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα που προβάλλονται κατά καιρούς για μείωση της γονιμότητας παρουσιάστηκε μελέτη που δείχνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί παρουσιάζουν βελτίωση της γονιμότητάς τους. Ομοίως και για τις εγκυμονούσες αναφέρθηκε ότι είναι ακίνδυνο το εμβόλιο και βοηθά ώστε μητέρα και παιδί να γίνονται ακόμα πιο ενισχυμένοι απέναντι στον κορονοϊό. Πάνω σ’ αυτό αναφέρθηκαν παραδείγματα ανεμβολίαστων γυναικών που γέννησαν και είδαν 2 μήνες μετά τα παιδιά τους λόγω των επιπλοκών που είχαν.

Για τους θανάτους εμβολιασμένων, που είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, επισημάνθηκε ότι σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν άτομα με σοβαρά νοσήματα και ανοσοκατεσταλμένους, ενώ οι δύο καθηγητές μίλησαν και για τις σοβαρές επιπλοκές και για τους θανάτους, έστω σε μικρό ποσοστό, σε απόλυτα υγιή άτομα και νέα ηλικιακά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό όλων, ώστε ακόμα και στην περίπτωση που προσβληθούν από τον κορονοϊό να  είναι βέβαιοι ότι θα αποφύγουν τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και πολύ περισσότερο την Εντατική. 

Ο κ. Καφετζής έκανε εκτενή αναφορά και στα εμβόλια των παιδιών καθώς σε 1-2 μήνες  αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 5 έως 12. Ο καθηγητής  υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι ακίνδυνα για τα παιδιά, ενημερώνοντας ότι έχει προβλεφθεί να παίρνουν το ένα τρίτο της δόσης των ενηλίκων. Σε ακραίες περιπτώσεις όπου μέχρι τώρα οι εμβολιασμοί προκάλεσαν μυοκαρδίτιδες σε νέους ανθρώπους με το 1/3 της δόσης τεκμηριώνεται πλέον επιστημονικά ότι στην έσχατη περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα δεν θα χρειαστεί καν νοσηλεία, αλλά ο οργανισμός του θα αντιμετωπίσει από μόνος του το πρόβλημα εντός τριών ημερών!

Σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής παρουσιάστηκε γράφημα που διέθεσε για την εκδήλωση στον Πρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, από το οποίο προκύπτει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος είναι κάτι ενδιάμεσο του αρχικού στελέχους του κορονοϊού και της ινδικής μετάλλαξης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Έτσι κι αλλιώς πάντως, όπως τονίστηκε, το νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα είναι σύντομα στην διάθεση των κρατών. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Καφετζής αναφέρθηκε και σε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που καταγράφηκε στην Καλιφόρνια στο πρόσφατο παρελθόν, το οποίο όμως δεν επικράτησε, λόγω της ινδικής μετάλλαξης εκφράζοντας μία άποψη ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και με την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και να μην μας απασχολήσει στο μέλλον.

 

Η έμμεση αναφορά σε Νικολαΐδη

Έμμεση αναφορά έγινε στον ογκολόγο του νοσοκομείου Ηλία Νικολαΐδη αν και δεν κατονομάστηκε. Σημείωσε ωστόσο με νόημα ο κ. Λουκίδης, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Προβέτζα ότι «πώς ένας ογκολόγος που θέλει να προστατεύσει τους ασθενείς του μπορεί να μην εμβολιάζεται;». Ο κ. Λουκίδης αναγνώρισε ότι σε ένα κομμάτι της κοινωνίας υπάρχει ένας δικαιολογημένος προβληματισμός και χρειάζεται ενημέρωση, αυτό όμως δεν έχει σχέση με όσους δηλώνουν κατά των εμβολίων έχοντας στο βάθος των απόψεών τους και πολιτικά κίνητρα.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας, παρέστησαν κάνοντας χαιρετισμό ή υποβάλλοντας ερωτήσεις ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσακύρης, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μυτιλήνης Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος, ο πρωτοπρεσβύτερος του προσκυνήματος των Ταξιαρχών π. Ευστράτιος Δήσσος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Εριφύλη Χιωτέλλη και Νίκη Τσιριγώτη  και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γιώργος Αλεξίου.

Νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου οι δύο καθηγητές με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Παλαιό Δημαρχείο, όπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου για το κατά πόσο θα έπρεπε να είχε επιβληθεί η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους συμφώνησαν ότι πράγματι ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να εξεταστεί και μάλιστα άμεσα. 

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις