«Κατασκευάζοντας αφηγήσεις για το παρελθόν»

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κατασκευάζοντας αφηγήσεις για το παρελθόν. Με αφορμή μια ψηφιακή έκθεση», διοργανώνει αύριο Σάββατο 22 Μαΐου, στις 19:00, το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ιδέα της εκδήλωσης αυτής γεννήθηκε πέρυσι κατά το σχεδιασμό μιας έκθεσης για τη Σαπφώ, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, και σε αυτή θα συμμετέχουν άνθρωποι του πολιτισμού και καθηγητές από όλη την Ελλάδα. 

Η διαδικτυακή εκδήλωση απαντά και σε μια ανάγκη, που έχουν οι διοργανωτές, να μοιραστούν με όσους ασχολούνται με τη μελέτη του παρελθόντος, τους τρόπους με τους οποίους αυτό εισχωρεί στη σύγχρονη καθημερινότητά μας. Άλλωστε και η ίδια η Σαπφώ συνεχίζει να «βρίσκεται» ανάμεσά μας, ως ένα κομμάτι του παρελθόντος, που βρίσκεται και στο παρόν με ποικίλους τρόπους και το επηρεάζει μέσα από τη διαμόρφωση αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνεται για να ανταποκριθεί όχι απλά στα επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά κυρίως στις καθημερινές ανάγκες κάθε σύγχρονου ανθρώπου. 

«Ψάχνουμε να βρούμε τις «κρυμμένες αλήθειες»; Επικαλούμαστε τα «αδιάψευστα τεκμήρια» των υλικών καταλοίπων του; Ή μήπως δοκιμάζουμε τρόπους για να παρουσιάσουμε πειστικά τις δικές μας αφηγήσεις που θα υψώσουν τη φωνή τους σε ένα δυναμικό διάλογο με όλες τις άλλες;». Τα ερωτήματα, που αφορούν τη στάση των μελετητών, τίθενται προς συζήτηση στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προβληματισμού που επιδιώκει να προωθήσει τo Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 με κεντρικό θέμα: «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση».

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι:

-Τέτη Χατζηνικολάου, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων

-Αναστασία Λαζαρίδου, Διευθύντρια, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ΥΠΠΟΑ

-Εσθήρ Σολομών, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

-Δημήτρης Πλάντζος, Καθηγητής, ΕΚΠΑ

-Αναστασία Χουρμουζιάδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από την Αλεξάνδρα Μπούνια, Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η εγγραφή στο σύνδεσμο https://aegean-gr.zoom.us/webinar/register/WN_r2YFAt6bTze2j8JTZUoKkg