Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Κατεβαίνουν στη Μυτιλήνη για τα ΕΛ.ΤΑ. Μανταμάδου


Στο Ταχυδρομείο Μυτιλήνης θα διαδηλώσουν μεθαύριο Πέμπτη, στις 12:00 το μεσημέρι, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων του Μανταμάδου, οι οποίοι έχουν πάρει πρωτοβουλία ξεκινώντας την Παρασκευή μαζική διαμαρτυρία έξω από το Ταχυδρομικό γραφείο του χωριού, καθώς απολύεται η συμβασιούχος υπάλληλος και μένει η μια μόνιμη που το στελεχώνει. Τη διαμαρτυρία κατοίκων του Μανταμάδου φαίνεται να τροφοδοτεί το γεγονός ότι με τη συρρίκνωση του προσωπικού του ταχυδρομικού γραφείου αποκαλύπτεται η πρόθεση των ΕΛ.ΤΑ. να το καταργήσουν μελλοντικά συγχωνεύοντάς το με γειτονική περιοχή. 

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι «με νύχια και με δόντια» έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να μείνει ανοιχτό αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν επιρροές στον κυβερνητικό χώρο. 

Με αυτήν την απόλυση ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση – όπως όλα δείχνουν – για την σταδιακή κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ. στον Μανταμάδο. Δεν έχει περάσει άλλωστε και πολύ μεγάλο διάστημα από το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Γέρας, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια την προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ. για κατάργηση των υποκαταστημάτων και την συγχώνευσή τους με υποκαταστήματα άλλων χωριών. Όπως και τώρα, έτσι και πριν από λίγους μήνες οι κάτοικοι των χωριών της Γέρας ξεσηκώθηκαν και προχώρησαν σε διαμαρτυρίες για να αποφευχθεί το κλείσιμο του υποκαταστήματος στον Παπάδο, καθώς ένα τέτοιο κλείσιμο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, αφού τώρα θα πρέπει να μετακινούνται ή στην Μυτιλήνη ή στο Πλωμάρι για να κάνουν τις δουλειές τους. Μια τέτοια ανησυχία επικρατεί σε όλους τους κατοίκους του Μανταμάδου, οι οποίοι καλώντας σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό το εφιαλτικό σενάριο γι’ αυτούς να μην γίνει πραγματικότητα. 

Το ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ. στον Μανταμάδο έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του χωριού, αλλά και των γύρω χωριών μετά την ανακοίνωση απόλυσης της υπαλλήλου. Καθημερινά εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο κατάστημα αρκετοί πολίτες, και κατά κύριο λόγο μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την νέα τεχνολογία, τα e-mail, το e-banking, την ηλεκτρονική αλληλογραφία και έτσι θα είναι αρκετά δύσκολο για όλους. Η μόνη λύση για εκείνους θα είναι να κατεβαίνουν σε κάποιο άλλο υποκατάστημα του νησιού, όπως της Καλλονής, του Μολύβου ή της Μυτιλήνης. Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά την απόλυση της υπαλλήλου του υποκαταστήματος του ΕΛ.ΤΑ. στον Μανταμάδο, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής, ανέφερε στα Νέα της Λέσβου: «Στηρίζουμε την εκδήλωση διαμαρτυρίας που γίνεται με αφορμή το ενδεχόμενο του κλεισίματος του υποκαταστήματος του ΕΛ.ΤΑ. στον Μανταμάδο και την απόλυση της υπαλλήλου. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να συμβεί αυτό. Δεν θα πρέπει να απολυθεί η υπάλληλος του υποκαταστήματος. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα μείνει μόνο μια υπάλληλος και τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Δεν γίνεται ένα μόνο άτομο να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου υποκαταστήματος. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Θα κάνουμε πραγματικά ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην συμβεί αυτό. Από την πλευρά μου εγώ σαν πρόεδρος της κοινότητας αλλά και το υπόλοιπο συμβούλιο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην απολυθεί η υπάλληλος και να μην κλείσει το υποκατάστημα, καθώς εξυπηρετεί πολύ κόσμο και ειδικά μεγάλης ηλικίας οι οποίοι παίρνουν τις συντάξεις τους και κάνουν τις δουλειές τους πιο εύκολα». 

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης καλούν όλους τους φορείς να διαδηλώσουν μαζί τους μεθαύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Ταχυδρομείο Μυτιλήνης. Δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται διαδήλωση έξω από τα ΕΛ.ΤΑ. Μυτιλήνης, καθώς πρώτοι κινητοποιήθηκαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, το Μάιο του 2022, με πρωτεργάτη τον Κοινοτάρχη Λουτρών, Βασίλη Μαμώλη, λόγω της αργοπορημένης διανομής της αλληλογραφίας και μάλιστα αυτή η κινητοποίηση είχε και συμμετοχή και απήχηση.

Καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της Πέμπτης έξω από το ταχυδρομείο της Μυτιλήνης, οι τοπικοί φορείς του Μανταμάδου εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Στον Μανταμάδο στις 17 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια πρώτη συγκέντρωση για να μην υποβαθμιστεί το κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στο χωριό. Έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουμε να μείνει το ταχυδρομείο με μια υπάλληλο. Ούτε να σκεφτούν να το κλείσουν. Δεν θα βάλουμε άλλη μια φορά πλάτη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσει το χωριό. Επόμενο βήμα μας η συγκέντρωση στα κεντρικά των ΕΛ.ΤΑ. στη Μυτιλήνη. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν κάνουμε πίσω. Καλούμε: Τους επαγγελματίες να κλείσουν όλα τα καταστήματα να κατέβουμε όλοι στην κινητοποίηση. Όλους τους φορείς και τους κατοίκους των γύρω χωριών να ανταμώσουν μαζί μας στον αγώνα για να μην έχουμε άλλη μια υπηρεσία λιγότερη. Μανταμαδιώτες που ζουν στην Μυτιλήνη και όπου αλλού να δώσουν κι αυτοί δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση. Τοπική, δημοτική και περιφερειακή αρχή να πάρουν θέση πάνω στο πρόβλημα και τα αιτήματα των μαζικών φορέων και με αυτά να ασκηθεί πίεση για να δοθεί λύση τώρα. Καλούμε όλους τους κατοίκους, εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχους, μαθητές να παλέψουμε για:
• Να μην υποβαθμιστεί το κατάστημα Μανταμάδου σε μιας θέσης.
• Να μην γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου.
• Να μην κλείσει κανένα κατάστημα ΕΛΤΑ
• Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ με μόνιμο προσωπικό».

Οι φορείς που συμμετέχουν είναι οι ακόλουθοι:

 • Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-Παράρτημα Μανταμάδου
 • Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου
 • Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου
 • Αθλητικός Σύλλογος Μανταμάδου «ΕΜΑΣ Ταξιάρχης»
 • Φυσιολατρικός Σύλλογος Μανταμάδου Ηλιαχτίδα
 • Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Μανταμάδου Η Ομόνοια
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μανταμάδου
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Μανταμάδου
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μανταμάδου
 • Σύλλογος Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης»
 • Ομάδα Αναβίωσης Πανηγυριών Μανταμάδου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img