- Μουσικό Σχολείο, φοιτητικές εστίες και χώροι αθλοπαιδιών ο σχεδιασμός του Δήμου Μυτιλήνης για τον χώρο που βρισκόταν η δομή
- «Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα του χθες», σύμφωνα με τον Δημοσθένη Χατζηγιάννη
Ούτε ίχνος ρύπανσης δεν εντοπίστηκε στην περιοχή του πρώην ΚΥΤ Μόριας κατά την εμπεριστατωμένη μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η οποία εξέτασε το έδαφος, το υπέδαφος και τα υπόγεια ύδατα της ευρύτερης περιοχής. Αυτό προκύπτει πρακτικά από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία κάλεσε χθες ο Δήμος Μυτιλήνης, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση από τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη και τον Καθηγητή Δημήτρη Λέκκα, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, Βαγγέλη Κωνσταντίνου και του Προέδρου της Κοινότητας Μόριας, Γιάννη Μαστρογιάννη. Ανάβει έτσι το πράσινο φως για την αξιοποίηση της έκτασης, για την οποία ωστόσο δεν προέκυψε κάτι νεότερο πέραν των σχεδιασμών, που είναι ήδη γνωστοί.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, από το Πανεπιστήμιο δόθηκε η γνωμοδότηση για την περιβαλλοντική κατάσταση του σημείου, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα τόσο από το έδαφος όσο και από το νερό, που εξετάστηκε είναι γενικά θετικά και πως δεν εντοπίστηκε κάτι επικίνδυνο. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως περισσότερο εντοπίστηκε διείσδυση θαλασσινού νερού στα υπόγεια ύδατα παρά κάποιο άλλο πρόβλημα, αποδίδοντας τα αποτελέσματα αυτά μεταξύ άλλων και στις βροχοπτώσεις των δύο χειμώνων που μεσολάβησαν από τη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ μέχρι σήμερα, οι οποίες «καθάρισαν» την περιοχή, με αποτέλεσμα να μπορεί να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα η αποκατάσταση της περιοχής.
Αυτή η διαδικασία θα τρέξει από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου ενώ αναμένεται να βάλει «πλάτη» και το Υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, θα υπάρξει στήριξη για τον καθαρισμό τόσο της έκτασης του «επίσημου» ΚΥΤ, όσο και των όμορων ιδιοκτησιών, όπου άτυπα είχε αυτό επεκταθεί. Όπως ανέφερε μάλιστα, θα υπάρξει αποκατάσταση της περιοχής και θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποζημιώσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξία που αναμένεται να λάβει η ευρύτερη περιοχή με την αξιοποίηση της έκτασης που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 βρισκόταν η δομή.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Δήμο, στην συγκεκριμένη έκταση αφενός θα δρομολογηθεί η κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, ένα μέρος θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο μεταξύ άλλων για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, ενώ στην υπόλοιπη έκταση θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται η εκτίμηση της αξίας της έκτασης που θα καθορίσει το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί στο Ταμείο του Υπουργείου Άμυνας για την παραχώρησή του στον Δήμο και το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, θα αποτελεί ευχάριστη έκπληξη και αισθητά χαμηλότερο από το τίμημα που κατά καιρούς έχει πληρώσει η Περιφέρεια ή οι Δήμοι για εκτάσεις, στις οποίες – όπως είπε – δεν έχει γίνει και η ιδανικότερη αξιοποίηση.
«Υπάρχει ελπίδα για κάτι μεγάλο στην περιοχή της Μόριας και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συμβολή του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μηταράκη, που έδειξαν προσωπικό ενδιαφέρον. Ως Δημοτική Αρχή είπαμε πολλά, αλλά κάναμε περισσότερα. Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα του χθες», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο κ. Μαστρογιάννης, αναφέροντας πως ελπίζει μέχρι τη λήξη της θητείας του να δει τα έργα να έχουν ξεκινήσει.
Η νέα δομή
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, όμως, αναφορά έγινε και στη γενικότερη προσέγγιση της Δημοτικής Αρχής για το μεταναστευτικό, αλλά και στη νέα δομή.
«Είχαμε την τύχη να δούμε άδειο το κατάπτυστο ΚΥΤ της Μόριας, που δυσφήμιζε το νησί μας. Με συνέπεια στους πολίτες επιδιώξαμε το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας, του ΠΙΚΠΑ και του ΚΥΤ στον Καρά-Τεπέ. Προωθούμε αποκατάσταση των εκτάσεων που θα τονώσει την οικονομία του νησιού», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κύτελης.
«Θα κλείσει και το ΚΥΤ του Μαυροβουνίου για να γίνει πλέον ένα υποδειγματικό ΚΥΤ στην Βάστρια, έτσι ώστε να δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο πώς εννοούμε τη διαχείριση του μεταναστευτικού και των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα μας», είπε ο κ. Χατζηγιάννης.
«Θα προχωρήσουμε γρήγορα σε μια νέα σύγχρονη και φιλική δομή, η οποία θα πληροί τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά στάνταρντ ώστε να μην αισθανόμαστε πάντα στον τοίχο για τη φιλοξενία που προσφέρουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μετά από ένα μακρύ ταξίδι έρχονται στη χώρα μας προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνου.