Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

“Πέφτουν τα μπετά” για το νέο Κολυμβητήριο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στα Θέρμα για να αποκτήσει, επιτέλους το νησί, την αθλητική εγκατάσταση που στερείται εδώ και χρόνια

“Σάρκα και οστά” άρχισε να παίρνει το μεγάλο έργο της κατασκευής του νέου Κολυμβητηρίου στα Θέρμα που ξεκίνησε πριν από 6 μήνες και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, με σκοπό να παραδοθεί στο τέλος του 2023. Οι εκσκαφές ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες έχουν μπει στη φάση της σκυροδέτησης ώστε να πέσουν τα μπετά για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων μέσα στο καλοκαίρι. 

Ο εργολάβος έχει καταθέσει ήδη τον πρώτο λογαριασμό που θα πληρωθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία έχει αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό αυτού του έργου είναι γνωστό, αφού ξεκίνησε επί δημαρχίας Γαληνού, ο οποίος εξασφάλισε την χρηματοδότηση, αλλά στην πορεία παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις μέχρι να φθάσει στην υπογραφή της σύμβασης και στην έναρξη των εργασιών τον περασμένο Δεκέμβρη. Παρ’ όλα αυτά, δόθηκε παράταση στην προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου και της Γ.Γ. Αθλητισμού και η παράδοση του έργου αναμένεται σε ενάμιση χρόνο από σήμερα.

Μπαίνουν τα καλούπια για την κατασκευή των κτιρίων
Μέσα στο καλοκαίρι θα πέσουν τα μπετά για τις κτιριακές εγκαταστάσεις

Σε πέντε ενότητες

Το αντικείμενο του έργου χωρίζεται σε πέντε ενότητες και συγκεκριμένα:

-Στην κατασκευή του κολυμβητικού χώρου, που αποτελείται από δύο δεξαμενές κολύμβησης και τον περιμετρικό διάδρομο κυκλοφορίας γύρω από αυτές, για τους αθλούμενους, τους προπονητές και τους εκπαιδευτές. Η κύρια κολυμβητική δεξαμενή θα είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα, εσωτερικών διαστάσεων 25χ50 μ. 10 διαδρομών, με ελεύθερο πλάτος πρόσβασης των αθλητών. Η δευτερεύουσα κολυμβητική δεξαμενή, η οποία θα εξυπηρετεί παιδιά και την εκμάθηση κολύμβησης, θα είναι επίσης κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα και θα έχει (καθαρές) διαστάσεις 10χ12,50 μέτρα. 

– Στην κατασκευή κτιρίου για τη λειτουργία του ως συγκρότημα αποδυτηρίων, που θα περιλαμβάνει Υποδοχή, Γραφείο Διοίκησης, αποδυτήρια αθλητών (γυναικών, ανδρών, παίδων, κορασίδων), Ιατρείο, WC κοινού και WC ΑΜΚ, κυλικείο με χώρο αναμονής, αποθήκη με άμεση πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο, λεβητοστάσιο, ηλεκτροστάσιο, αποθήκη καυσίμου και γενική αποθήκη. Στο υπόγειο τμήμα του κτιρίου θα κατασκευαστεί μηχανοστάσιο – υδροστάσιο και δεξαμενή εξισορρόπησης.

-Στην κατασκευή κτιρίου κοινού για την δημιουργία κυλικείου και χώρου εκδηλώσεων, χώρων υγιεινής (wc) για το  κοινό και για ΑμεA

– Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, δηλαδή τη δημιουργία του κόμβου και χώρων στάθμευσης με ασφαλτοστρώσεις, τη διαμόρφωση πεζοδρομίων και ραμπών, την κατασκευή ράμπας για την πρόσβαση οχημάτων στο μηχανοστάσιο – υδροστάσιο, τις εργασίες πρασίνου και την κατασκευή περίφραξης, σύμφωνα με το σχέδιο της μελέτης.

– Στην κατασκευή κερκίδων για τους θεατές και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η προβλεπόμενη χωρητικότητα των κερκίδων είναι 798 θεατές.

Τα τρία μπλοκ των κτιρίων θα διαμορφωθούν μέσα στο καλοκαίρι και η ολοκλήρωσή τους προσδιορίζεται το φθινόπωρο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή της κύριας και της μικρής πισίνας που αναμένεται να είναι έτοιμες σε 6 μήνες, δηλαδή την ερχόμενη άνοιξη. Το τελικό στάδιο του έργου είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, του κόμβου εισόδου και των περιφράξεων.

Αρχικά, το νέο κολυμβητήριο θα είναι ανοιχτό, με την προοπτική ο Δήμος να αναλάβει στην πορεία το κόστος για την τοποθέτηση ειδικής μεμβράνης πάνω από την πισίνα ή την κάλυψή του με την λεγόμενη ανοιγοκλειόμενη “φούσκα” που υπάρχει σε πολλά κολυμβητήρια της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η χωροθέτηση του έργου στα Θέρμα έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποσκοπώντας στην παράλληλη αξιοποίηση των θερμών νερών της περιοχής για την προθέρμανση του ύδατος της πισίνας του κολυμβητηρίου. Ο χώρος, εμβαδού 40 στρεμμάτων εντός του οποίου κατασκευάζεται η αθλητική εγκατάσταση, είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Μυτιλήνης.

Ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των εργασιών εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας: «Η δημιουργία του νέου Κολυμβητηρίου είναι ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που εκτελείται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, εντός των προθεσμιών που είχαμε θέσει. Στόχος μας είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023 στους νέους και στις νέες, τους αθλητές και σε όλους τους πολίτες που έχουν στερηθεί αυτή την αθλητική εγκατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, προχωρούν πολλά ακόμη αθλητικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας και η νεολαία».

spot_img

More articles

spot_img