Καθολικοί οι ψεκασμοί για το δάκο στην υπόλοιπη Ελλάδα

Spread the love


Εντατικοποιούν τους ψεκασμούς για να γλιτώσουν από τη δακοπροσβολή διαπιστώνοντας προβλήματα στην απόδοση της δακοκτονίας οι ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, για τις οποίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε απόφαση για την κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά του σκευάσματος Exirel® Bait (δραστική ουσία: cyantraniliprole).

Το φυτοφάρμακο αυτό χρησιμοποιείται και στη δακοκτονία της Λέσβου, καθώς η Περιφέρεια διά της αρμόδιας υπηρεσίας της, που είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, έχει φροντίσει να έχει στη διάθεσή της και για φέτος 1 τόνο ώστε να το χρησιμοποιήσει για δολωματικό ψεκασμό. Ωστόσο στις υπόλοιπες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες εγκρίνεται η χρήση αυτού του φυτοφάρμακου κατά παρέκκλιση αφορά τη συνολική κάλυψη του φυλλώματος των δέντρων, δηλαδή μία διαφορετικού τύπου δακοκτονία που περιλαμβάνει την συνολική κάλυψη – ψεκασμό των δέντρων με το φυτοφάρμακο. Με αυτό τον τρόπο γίνονται δύο εφαρμογές και υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά προστασίας του καρπού από τη δακοπροσβολή.

Οι περιοχές

Η απόφαση αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες: Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών και Δωδεκανήσου. Οι μόνες περιοχές που απουσιάζουν από την απόφαση είναι τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος που είναι ελαιοκομική περιοχή, καθώς το μοντέλο της δακοκτονίας που εφαρμόζεται στην περιοχή μας δεν αφορά την συνολική κάλυψη των δέντρων, αλλά τον δολωματικό ψεκασμό. Με άλλα λόγια ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα προχωρούν στην εφαρμογή και άλλων μοντέλων, όπως είναι η συνολική κάλυψη, δηλαδή ο ψεκασμός του φυλλώματος αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, στη Λέσβο παραμένουμε στην κλασική και δοκιμασμένη μέθοδο. 

Αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός αγροτών που ψεκάζουν οι ίδιοι για τη δακοκτονία τα χωράφια τους, εφαρμόζοντας αυτές ακριβώς τις μεθόδους. Ωστόσο τέτοιοι ψεκασμοί είναι παράτυποι χωρίς απόφαση, καθώς δεν προβλέπεται ο ψεκασμός του φυλλώματος για την περιοχή μας, όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης.  Όπως επισημαίνει ο κ. Λαγουτάρης «καθώς στη Λέσβο το προϊόν που παράγουμε είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)  δεν προβλέπονται αυτά τα μοντέλα δακοκτονίας με εξ ολοκλήρου ψεκασμό των δέντρων παρά μόνο εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών, όπου χρησιμοποιούμε και αυτό το εντομοκτόνο. Φυσικά στην απόφαση υπάρχουν και περιοχές, όπως η Κρήτη, που παράγουν ελαιόλαδα ΠΓΕ, προφανώς όμως η απόφαση έρχεται να καλύψει αυτές τις περιοχές για συγκεκριμένες ποικιλίες που δεν εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο». 

Όπως τονίζει ο ίδιος, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη τα διαδικαστικά ως προς τους αναγκαίους προβλεπόμενους ελέγχους της εργολήπτριας εταιρείας για τη δακοκτονία, μετά το νέο τριετή διαγωνισμό που, όπως έχουμε γράψει, προκήρυξε η Περιφέρεια, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις έναρξη των ψεκασμών για τα επόμενα 3 χρόνια, όπως έγινε και την προηγούμενη τριετία. Ο κ. Λαγουτάρης σημειώνει ότι «τόσο ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, εστίασαν στους τριετείς διαγωνισμούς δίνοντας ανάσα στην υπηρεσία μας, καθώς κάθε χρόνο τρέχαμε για να κάνουμε διαγωνισμούς και να ξεκινήσει το έργο, ενώ τώρα από την προηγούμενη τριετία ξέρουμε κάθε χρόνο ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς, όποτε κρίνουμε ότι είναι αναγκαίοι για την προστασία του καρπού, χωρίς να μας δεσμεύουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που γίνονται μία φορά στα 3 χρόνια».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση