Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Λιβανός

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο, αφήνοντας τους εκπροσώπους των θεσμικών και παραγωγικών φορέων να περιμένουν στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και επιλέγοντας να κατευθυνθεί πεζός προς τους διαδηλωτές  της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, όπου αφού τους χαιρέτησε «άνοιξε μαζί τους διάλογο» και συνομίλησε για τουλάχιστον 20 λεπτά με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Στρατή Κόμβο. 

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είχαν προσπαθήσει πριν τις 17:00 να φτάσουν στα προπύλαια της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου πριν από τον Υπουργό για να τον υποδεχτούν με πανό και συνθήματα, αποκλείστηκαν όμως λίγα μέτρα από το δικαστικό Μέγαρο από κλούβα και δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ υπήρχε ακροβολισμένη αστυνομική δύναμη και στις δύο πλευρές του δρόμου για να ελέγχει την κυκλοφορία. Όταν ο Υπουργός έφτασε στη Γενική Γραμματεία και ενημερώθηκε για τη διαδήλωση των αγροτών ζήτησε να τους δει και πράγματι μία μικρή αντιπροσωπεία υπό τον κ. Κόμβο κατευθύνθηκε και συναντήθηκε μαζί του περίπου στο ύψος της εισόδου του δικαστικού Μεγάρου. Όμως ο κ. Λιβανός ζήτησε να δει και τους άλλους διαδηλωτές προκαλώντας αμηχανία σε όλες τις πλευρές και χωρίς να χάνει χρόνο κατευθύνθηκε προς τον κόσμο που περίμενε από την άλλη πλευρά της κλούβας της αστυνομίας. Λιβανός και Κόμβος άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους μπροστά στους παριστάμενους διαδηλωτές, οι οποίοι αντιμετώπισαν τον Υπουργό με σοβαρότητα και ευπρέπεια χωρίς άναρθρες κραυγές, ώστε να γίνει μία συζήτηση σε καλό επίπεδο έστω και στη μέση του δρόμου!  Μάλιστα ο κ. Λιβανός τους κάλεσε να μπουν στη Γενική Γραμματεία και να παρακολουθήσουν διά των εκπροσώπων τους την ενημέρωση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.  

Ο Υπουργός κατευθύνεται και συνομιλεί με τους διαδηλωτές

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός εξέπληξε ευχάριστα, καθώς όταν ο κ. Κόμβος του ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών για την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, ο ίδιος μίλησε για παραπληροφόρηση ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται για την περιοχή μας με 19 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό φάνηκε να ικανοποίησε ως ένα βαθμό τους παριστάμενους διαδηλωτές, οι οποίοι ωστόσο έθεσαν και τα ζητήματα των περικοπών στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, καθώς και τα προβλήματα που προκαλεί στους βοσκότοπους η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που ο ίδιος εξέδωσε. «Εμείς προσπαθούμε να κατευθύνουμε τις επιδοτήσεις στα χέρια αυτών που παράγουν και όχι αυτών που δηλώνουν ζώα τα οποία δεν εκτρέφουν», είπε ο κ. Λιβανός για να του απαντήσει ο κ. Κόμβος «δηλαδή μας λέτε απατεώνες Υπουργέ;». «Εγώ δεν λέω τίποτα για εσάς που παράγετε, αλλά για όσους εισπράττουν επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν», απάντησε ο κύριος Λιβανός.

Μάλιστα με αφορμή τις περικοπές στην προκαταβολή 70% της Βασικής Ενίσχυσης, ο κύριος Λιβανός είπε στον κ. Κόμβο: «Στρατή να μου στείλεις τα ΑΦΜ των κτηνοτρόφων που θεωρείτε ότι αδικήθηκαν και αν πράγματι ισχύει αυτό θα τους αποκαταστήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά αποκαλώντας με το μικρό του όνομα τον κ. Κόμβο τον οποίο μόλις είχε γνωρίσει. Επί της ουσίας αυτό που έδειξε ο κύριος Λιβανός και εξέπληξε καθώς είναι ένας πολιτικός μεγαλωμένος στο Κολωνάκι, είναι η διάθεσή του να μπει στα βαθιά και να ακούσει, χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον και αυτό δημιούργησε ένα καλό κλίμα στους περισσότερους εκ των διαδηλωτών που ανήκουν στο χώρο του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας μάλιστα στο ΚΚΕ ρόλο με τις προτάσεις που κάνει για τα αγροτικά. 

Ο κύριος Κόμβος δήλωσε την αντίθεση των διαδηλωτών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ωστόσο ο Υπουργός χωρίς να προσπαθήσει να αμβλύνει γωνίες εξέφρασε τη δική του θέση ότι θεωρεί ότι η ΚΑΠ ωφέλησε τον πρωτογενή τομέα. Όταν αντέτειναν οι διαδηλωτές ότι τα χωριά ερημώνουν και κάλεσαν τον Υπουργό να τα επισκεφθεί, ώστε να έχουν την ευκαιρία να του δείξουν τα προβλήματα, ο κύριος Λιβανός δέχτηκε την πρόσκληση, αλλά, όπως είπε, σε επόμενη επίσκεψή του, καθώς ως γνωστόν σήμερα το μεσημέρι αφού εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης αναμένεται να αναχωρήσει για την Αθήνα.  

Επίσης συζήτηση έγινε και για το αγροτικό πετρέλαιο και τις βελτιώσεις που έχουν προωθηθεί από πλευράς του, ενώ ο κ. Κόμβος έθεσε και φορολογικά θέματα τα οποία άκουσε με προσοχή ο κ. Λιβανός. «Μέσα σε όλα τα άλλα καταφέραμε και την άρση της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό  για τη Λέσβο», υπογράμμισε φτάνοντας στο τέλος της συζήτησης ο κύριος Λιβανός για να του απαντήσει ο κύριος Κόμβος: «Ναι, αλλά γι’ αυτό εμείς αγωνιζόμαστε χρόνια». «Εσείς μπορεί να αγωνιζόσαστε χρόνια, εγώ όμως είμαι μόνο 9 μήνες Υπουργός και το διευθετήσαμε», είπε  δίνοντας «πληρωμένη απάντηση» και διαχωρίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς τη δική του πολιτική πορεία στο Υπουργείο από αυτή του προκατόχου του! 

Λίγα λεπτά πριν τις 18:00 χθες ξεκίνησε η εκδήλωση για την διαβούλευση, όπως προβλέπεται να γίνει σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τον Υπουργό συνόδευσαν από την Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας (που χθες το πρωί εγκαινίασε τους νέους χώρους του κτηνιατρείου Μανταμάδου) και υπηρεσιακά στελέχη, αναπτύσσοντας τους βασικούς άξονες για τη νέα ΚΑΠ, όπως αυτοί είχαν αναφερθεί δύο μέρες πριν στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στα Νέα της Λέσβου ο κύριος Λιβανός, ενώ ακολούθησε συζήτηση πάνω στα επιμέρους θέματα. Σημειωτέον ότι στη διαβούλευση συμμετείχε μικρός αριθμός εκπροσώπων φορέων με προσκλήσεις στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. Να τονίσουμε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ υπό τη γιατρό Ελεονώρα Μανιάτη είχε εγκατασταθεί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και έκανε rapid test σε όλους όσους πέρασαν την είσοδο της Γενικής Γραμματείας για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, παρότι η είσοδος έγινε ΜΟΝΟ σε όσους είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σήμερα Δευτέρα ο Υπουργός θα παραστεί στη δοξολογία στη Μητρόπολη και ακολούθως θα καταθέσει στεφάνι για την επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τους Τούρκους και καθώς δεν θα γίνει η παρέλαση, το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Αθήνα.