Κλείνει το Πανελλήνιον μετά από 13 χρόνια

Το «Πανελλήνιον»
Spread the love

13 χρόνια μετά την επαναλειτουργία του, όπως ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι ιδιοκτήτες του ιστορικού καφέ «Πανελλήνιον» ρίχνουν αυλαία, λίγους μήνες μετά την αναγνώριση της ιστορικότητάς του και του γεγονότος ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την ένταξή του στο ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως αναφέρουν στο μήνυμά τους, αιτία είναι οι συνεχείς περιορισμοί και δυσκολίες που αντιμετώπισαν και που έθεσαν υπό διαπραγμάτευση, όσα εκείνοι θεωρούσαν δεδομένα για τη λειτουργία του χώρου.

Το μήνυμα της οικογένειας Μιχαηλίδη, που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ:

«Σήμερα, 19 Μαΐου του 2022, το παραδοσιακό καφενείο “Πανελλήνιον” κλείνει ακριβώς 13 χρόνια λειτουργίας. Αυτήν την επετειακή ημερομηνία, η διευθύνουσα ομάδα του Πανελληνίου επέλεξε να ρίξει αυλαία, να αποχαιρετήσει τους θαμώνες και να ολοκληρώσει τη διαδρομή του. Ο χώρος άνοιξε το 2009, ύστερα από συνειδητή και ενδόμυχη επιθυμία να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, σταθμό επικοινωνίας των ανθρώπων, ξεγνοιασιάς και προβληματισμού. Φιλοξένησε δεκάδες καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς, αλλά πρωτίστως αγκάλιασε τους ανθρώπους του νησιού μας, μα και όσων περαστικών ξαπόστασαν στην προκυμαία του. Κύριο αίτημά μας ήταν η ποιοτική και ηθική προσέγγιση σε ό, τι και αν προσφέραμε.
Οι αμέτρητες δυσκολίες των τελευταίων ετών έθεσαν σε διαπραγμάτευση όσα εμείς θέλουμε να θεωρούμε δεδομένα. Οι συνεχείς περιορισμοί καθώς και οι έντονες μετακινήσεις του στενού μας προσωπικού δυναμικού, μας οδηγεί σήμερα, 13 χρόνια μετά, στον αποχαιρετισμό του ονείρου μας.
Ευχαριστούμε τον καθένα σας ξεχωριστά για όλες τις αναμνήσεις που βάζουμε στις αποσκευές μας, για τις χαρές και τις λύπες, τις μουσικές και τα λόγια, τις σιωπές και τα γέλια. Σμιλέψαμε αυτόν τον χώρο με περισσή αγάπη και ευχόμαστε σύντομα να τον δούμε να ανθίζει ξανά, όπως του αξίζει.
Οικογένεια Μιχαηλίδη»

 

Το «Πανελλήνιον» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1916 σηματοδοτώντας την ανάπτυξη της αστικής τάξης της Μυτιλήνης, ενώ υπήρξε και «μάρτυρας» πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων αλλά και των μαζώξεων των διανοουμένων της πόλης, των «ιερών τεράτων» της γενιάς του ’30. Κάποια στιγμή το καφενείο έκλεισε και μέχρι πριν λίγα χρόνια κινδύνευε να «χαθεί» στο πέρασμα του χρόνου, μέχρι που η οικογένεια Μιχαηλίδη ανέλαβε την αποκατάστασή του.

Με πολυελαίους που είναι χειροποίητοι με ειδική παραγγελία και με ξύλο και δέρμα στα έπιπλα που προέκυψαν μετά από αρκετή μελέτη, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του θεωρούσαν ηθική τους υποχρέωση να διατηρήσουν την παράδοση που ήθελε το «Πανελλήνιον» να είναι κέντρο πολιτισμού της Λέσβου. Και αυτό καθώς τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, στο πατάρι του γίνονταν θεατρικές παραστάσεις, ενώ στο χώρο ακουγόταν ραδιόφωνο που δεν υπήρχε ακόμη στα σπίτια. Αυτή την παράδοση διατηρούσε και μέχρι σήμερα το «Πανελλήνιον» δίνοντας μέχρι και πολύ πρόσφατα χώρο σε συγγραφείς καλλιτέχνες, μουσικούς και όχι μόνο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους προωθώντας έτσι τον πολιτισμό.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλο επιχειρηματία να συνεχίσει να λειτουργεί την επιχείρηση.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση