Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Κλειστό Γυμναστήριο στον Καρά – Τεπέ

  • Νέα πλάνα από την Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση του πρώην camp
  • Την επόμενη εβδομάδα η ένταξη του έργου του νέου Δημαρχείου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μαζί με την ανάπλαση του Πάρκου στο Ίππειος

Γαλαντόμος εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης και τον Αντιδήμαρχο, Στρατή Τζιμή, στην Αθήνα, με σκοπό την προώθηση σημαντικών έργων του Δήμου. Η είδηση που “βγήκε” από την σύσκεψη αυτή ήταν η δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού για την χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει νέο Κλειστό Γυμναστήριο στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στον Καρά – Τεπέ, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες λειτουργούσε ως καταυλισμός για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Ο χώρος πλέον απελευθερώθηκε και η Δημοτική Αρχή έχει σκοπό να τον αξιοποιήσει προς όφελος της νεολαίας και του αθλητισμού, δημιουργώντας ένα σύγχρονο Γυμναστήριο για τα αθλήματα σάλας.

Θυμίζουμε ότι ο Στ. Πέτσας είχε επισκεφθεί το νησί μας τον περασμένο Μάιο και είχε δηλώσει ότι “η Λέσβος θα γυρίσει σελίδα” ξεπερνώντας την προσφυγική κρίση με την εκτέλεση μεγάλων, αναπτυξιακών έργων σε όλο το νησί. Στο πλαίσιο αυτό είχε ανακοινώσει ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την επισκευή του παλιού Κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης και την μετατροπή του σε Αθλητικό Πολυχώρο, όπως επίσης και την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στην Καλλονή. Παράλληλα, είχε αναφερθεί από τότε στην επανακατασκευή του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Καρά – Τεπέ και στις προσπάθειες που θα καταβληθούν για την υλοποίηση όλων των έργων που έχουν προτείνει οι δύο Δήμοι του νησιού μας στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Επίσης, είχε δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών στην Σκάλα Πολιχνίτου, αλλά και την επισκευή φθορών σε άλλα λιμάνια του νησιού.

Η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Υπουργό για την προώθηση των παραπάνω έργων, αλλά και για να ζητήσει νέα χρηματοδότηση, ύψους 5 εκατ. ευρώ για το Κλειστό Γυμναστήριο, στον Καρά – Τεπέ. Ήδη, έχει συνταχθεί προμελέτη για την κατασκευή του έργου και μετά από το πράσινο φως που άναψε ο Στ. Πέτσας θα ξεκινήσουν οι επιμέρους μελέτες για την ανέγερση της νέας αθλητικής υποδομής.

 

Το νέο Δημαρχείο

Παράλληλα, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος έθεσαν την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης πιστώσεων από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την υλοποίηση των έργων που έχουν προταθεί, με πρώτο και σημαντικότερο την ανέγερση του νέου Δημαρχείου στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ. Ένα έργο προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, με έτοιμο φάκελο που έχει ανάγκη ο Δήμος για την στέγαση των Υπηρεσιών του. 

Η ανέγερση νέου Δημαρχείου ήταν μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξης της Δημοτικής Αρχής, και όχι μόνο, αφού πολλοί πρώην Δήμαρχοι είχαν βάλει αυτό το στοίχημα αλλά δεν κατάφεραν να το επιτύχουν. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια, εκτός από το οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ, υπήρχαν σχέδια για την δημιουργία του Δημαρχείου στο κτιριακό συγκρότημα Καλαμάρη, ενώ είχε συζητηθεί και η έκταση που είχε αγοράσει παλιότερα η Νομαρχία, στα Ταμπακαριά. Τελικά, όλα αυτά έμειναν “στα λόγια” και ως βέλτιστη λύση προκρίθηκε ο χώρος στο πάρκινγκ.

Σύμφωνα με την μελέτη, στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ μπορούν να χτιστούν 1.215 τ.μ. σε τρεις ορόφους, ισόγειο, α’ και β’ όροφος. Κάθε όροφος θα στεγάζει 12 γραφεία Υπηρεσιών του Δήμου, ενώ στο τρίτο επίπεδο θα δημιουργηθούν το γραφείο του Δημάρχου και η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο σχέδιο έχουν προβλεφθεί και βοηθητικοί χώροι για τις ανάγκες των Υπηρεσιών.

Εκτός από το νέο Δημαρχείο, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει προτείνει προς ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” την ανάπλαση του Πάρκου στο Ίππειος, προϋπολογισμού 565.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι αποφάσεις για την ένταξη και των δύο έργων, ενώ σε ό,τι αφορά την ασφαλτόστρωση δύο αγροτικών δρόμων που επίσης έχει προτείνει η Δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η απόφαση θα ληφθεί τον επόμενο μήνα.

 

Και 200.000€ για την αποκατάσταση ζημιών

Τέλος, ο Στρατής Κύτελης ζήτησε από τον Υπουργό την επιχορήγηση που είχε υποσχεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν συμβεί σε δημόσιες και δημοτικές υποδομές τον περασμένο Μάιο από την θεομηνία. Το Υπουργείο έχει διαθέσει μέχρι σήμερα από 100.000 ευρώ σε κάθε Δήμο (Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου) και χθες ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε για την κατανομή 200.000 ευρώ ακόμη για τον Δήμο Μυτιλήνης.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις του Υπουργού έγιναν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση από τον Δήμαρχο, ο οποίος δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί έγιναν δεκτά τα αιτήματα και οι προτάσεις μας για να μπούμε σε μια νέα, αναπτυξιακή τροχιά, σε όλα τα επίπεδα. Αφήνουμε πίσω το μεταναστευτικό και πάμε μπροστά με νέα έργα δίνοντας το στίγμα αυτής της Δημοτικής Αρχής».

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Έργων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Δημοτική Αρχή Κύτελη πέτυχε σήμερα όλους τους στόχους που είχε θέσει. Τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα και μαζί με τις αστικές αναπλάσεις η Μυτιλήνη θα αλλάξει όψη και λειτουργία. Πρόκειται για μεγάλα έργα που θα μετατρέψουν την πόλη και τον Δήμο μας σε κοιτίδα του Αθλητισμού και του Πολιτισμού», τόνισε ο κ. Τζιμής.