Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στη Λέσβο για τις ελιές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Θα επισκεφτούν συγκεκριμένες περιοχές για να αποτιμήσουν τη ζημιά από την καρπόπτωση που προκάλεσαν οι θυελλώδεις νοτιάδες

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αναμένεται να μεταβεί στη Λέσβο ,αν όχι αύριο Τρίτη, την Τετάρτη, προκειμένου να μεταβούν σε συγκεκριμένες περιοχές και να εκτιμήσουν τις ζημιές από την καρπόπτωση που προκάλεσαν οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΕΛΓΑ έρχεται με θετική διάθεση στη Λέσβο να καλύψει σε ένα ποσοστό αποζημιώσεις για συγκεκριμένες περιοχές, τόσο στα νότια του νησιού μας καθώς θα επισκεφτούν την περιοχή του Πλωμαρίου, όσο και στα βόρεια στην ευρύτερη περιοχή της Θερμής, απ’ όπου έχουν αναφερθεί ζημιές στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από ελαιοπαραγωγούς, όπως και στα δυτικά στην περιοχή της Βατούσας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εάν τελικά προχωρήσουν αποζημιώσεις αυτό θα γίνει με γρήγορες διαδικασίες και για συγκεκριμένες περιοχές και σε καμία περίπτωση με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον δεδομένα για όλη τη Λέσβο. 

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα είχε επικοινωνήσει και είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, ζητώντας να ανοίξουν οι διαδικασίες και προθεσμίες για την αναγγελία ζημιών από τους ελαιοπαραγωγούς του τόπου μας. Παρενέβη επίσης άμεσα ο Τομέας Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, με τον Στρατή Νικολάου να ζητά επιτακτικά την έλευση κλιμακίου του ΕΛΓΑ στη Λέσβο για να αποτιμηθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι. Παράλληλα αυθημερόν έγινε παρέμβαση και από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για το ίδιο θέμα, καλώντας μάλιστα τους αγρότες να προχωρήσουν σε δηλώσεις ζημιάς στους ανταποκριτές τους και να μην περιμένουν και χαθεί χρόνος.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ είχε μεταβεί και πέρυσι στην περιοχή μας, ωστόσο, δεν εγκρίθηκαν αποζημιώσεις. Για την επίσκεψη του κλιμακίου αυτήν την εβδομάδα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι θετικό και ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, που ενημερώθηκε από την περίοδο του καλοκαιριού για τα προβλήματα της καρπόπτωσης, μη μπορώντας τότε να δικαιολογήσει αποζημίωση, έχει δώσει ανεπίσημα την κατεύθυνση στα στελέχη, αυτή τη φορά να μην αδικηθούν οι αγρότες και να γίνει αυτό που προβλέπεται, αλλά μέχρι ένα συγκεκριμένο οικονομικό όριο καθώς ως γνωστόν και τα οικονομικά του ΕΛΓΑ δεν είναι ανθηρά. 

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κάθε αγρότης που υποβάλλει δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ καλείται να καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των ελαιόδεντρων που δηλώνει.

Φέτος η παραγωγή αρχικά είχε εκτιμηθεί στους 8.000 τόνους και σημειωνόταν άριστη ανάπτυξη του καρπού, αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε καρπόπτωση σε περιοχές της Λέσβου και λόγω δακοπροσβολής, αλλά και άλλων ασθενειών, όπως είναι το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο που έχουν επηρεάσει τον ελαιόκαρπο. Υπ’ αυτήν την έννοια αν η καρπόπτωση είναι εκτεταμένη θα κοστίσει οικονομικά στους αγρότες, ιδιαίτερα μάλιστα στις περιοχές που δεν έχει και πολλές ελιές και που αν χαθούν και αυτές οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουν και αυτό το μικρό εισόδημα που περίμεναν για φέτος.

Είναι γενικότερο, πάντως, το ζήτημα της Λέσβου με τις μη παραγωγικές περιόδους εδώ κι αρκετά χρόνια, κάτι το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί επιστημονικά ώστε να αποτυπωθεί τι είναι αυτό που φταίει και ενδεχομένως να δοθούν και κατευθύνσεις στους αγρότες για καλλιεργητικές ή άλλες πρακτικές. Ο κύριος Λυκουρέντζος είχε δεσμευτεί το περασμένο καλοκαίρι για την εκπόνηση μελέτης πάνω σε αυτά τα ζητήματα, ωστόσο μέχρι τώρα αυτή η μελέτη δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει καθώς πιθανώς να σκοντάφτουν στη χρηματοδότηση.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img