Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

“Κόλλησε” η επισκευή του παλιού Λιμεναρχείου

“Με ρυθμούς χελώνας” προχωρούν οι διαδικασίες για την επισκευή του παλιού Λιμεναρχείου, στην πλατεία Σαπφούς, αν και η χρηματοδότηση, ύψους 444.300 ευρώ έχει εξασφαλιστεί από τον περασμένο Απρίλιο μέσω του προγράμματος “Leader”. Η δημοπράτηση του έργου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επειδή σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Έργων, Στρατή Τζιμή, δεν έχει ληφθεί η τελική άδεια που απαιτείται από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων. Ο ίδιος επικοινώνησε χθες με την Υπηρεσία και έλαβε την διαβεβαίωση ότι εντός του επόμενου 15ημέρου η άδεια θα έχει υπογραφεί, αλλά τον ερχόμενο χειμώνα το κτίριο θα εξακολουθεί να ρημάζει εγκυμονώντας κινδύνους ακόμη και για τους περαστικούς. 

Σύμφωνα με την μελέτη, θα επισκευαστεί και θα αναβαθμιστεί πλήρως αισθητικά και κατασκευαστικά, αφού έχει υποστεί μεγάλες φθορές από την εγκατάλειψη τόσων χρόνων. Μάλιστα, από την Πολεοδομία έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπη η στέγη του που “βρέχει κεραμίδια” τα τελευταία χρόνια. Η Δημοτική Αρχή, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, εκμίσθωσε για τα επόμενα 25 χρόνια το κτίριο από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έναντι 15.000 ευρώ το χρόνο.

Το εμβληματικό αυτό κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1903, θα χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους αλλά και από τους επισκέπτες ως Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στους χώρους του θα υλοποιούνται διαδραστικές καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και θα υπάρχει η δυνατότητα προβολής εικονικών ταξιδιών στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μυτιλήνης και γενικότερα της Λέσβου, μέσω της ψηφιακής αφήγησης (digital storytelling).

Προβλέπεται ριζική ανακαίνιση του ισογείου και του ορόφου του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 240 τ.μ. από την σκεπή μέχρι τα πατώματα, αντικατάσταση των κουφωμάτων, νέες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, επιχρίσματα, wc, κλπ.. Αν και αρχικά το κόστος των εργασιών κυμαινόταν στα 200.000 ευρώ, με το πέρασμα του χρόνου και τις νέες φθορές που παρουσιάστηκαν έφθασε στις 444.300€. Στην ίδια πρόταση η Δημοτική Αρχή έχει εντάξει και το κόστος για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, toυch screen, γραφεία, έντυπο υλικό, ηλεκτρονικά προγράμματα, κ.ά. προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Πληροφόρησης των επισκεπτών. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, «δυστυχώς ο κορονοϊός και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ανέτρεψαν τα σχέδιά μας για την δημοπράτηση του παλαιού Λιμεναρχείου την περασμένη άνοιξη. Πρέπει να λάβουμε αυτή την άδεια από την Διεύθυνση Νεότερων Μνημείων στην Αθήνα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου».