Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Κόντρα για την παρουσία Κατζανού στο Δημοτικό Συμβούλιο


Σε μετωπική σύγκρουση πριν ακόμα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο οδηγείται ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κατζανός, με τη Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη. Η πρώτη κίνηση του κ. Κατζανού αναμένεται σήμερα, καθώς σκοπεύει να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζητώντας την ακύρωση της χθεσινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022 και του Τεχνικού Προγράμματος, καθώς στη συνεδρίαση έπρεπε να είχε κληθεί να είναι παρών και να ψηφίσει, ενώ δεν κλήθηκε. 

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κατζανός άμεσα μετά την εκλογή του στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του Κώστα Αστυρακάκη τέθηκε σε αργία, καθώς σε βάρος του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, μια και εμπλέκεται ως εγγυητής δανειολήπτη στη μεγάλη υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας που είχαν ερευνήσει οι Οικονομικοί Εισαγγελείς. Ωστόσο μόλις το προηγούμενο διάστημα, όπως είχαν αποκαλύψει πρώτα τα Νέα της Λέσβου, ο κ. Κατζανός προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη πέτυχε την άρση των περιοριστικών όρων και κατόπιν αυτής της εξέλιξης άνοιξε ο δρόμος για την επάνοδό του στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Όμως κατά το διάστημα που μεσολάβησε, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενημερώθηκε για την απόφαση και δεν προσκάλεσε, όπως προβλέπεται, τον ανεξάρτητο πλέον Δημοτικό Σύμβουλο στις συνεδριάσεις. Βλέποντας ο κ. Κατζανός να έχουν εκλείψει οι λόγοι που στέρησαν την παρουσία του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τα τελευταία 2 χρόνια αλλά να συνεχίζει να μην καλείται στις τελευταίες συνεδριάσεις, την Δευτέρα με εξώδικο διαμαρτυρία κοινοποίησε την απόφαση άρσης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Το εξώδικο εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Δήμο, αλλά μέχρι χθες δεν είχε κληθεί από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, στην προγραμματισθείσα για το απόγευμα στις 6:00 συνεδρίαση του Οργάνου.  

Ο κ. Χατζηγιάννης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «παίρνοντας» τις παρουσίες των εκλεγμένων στη συνεδρίαση ανέγνωσε το όνομα του κ. Κατζανού, ο οποίος δεν ήταν παρών καθώς δεν είχε λάβει επίσημα πρόσκληση για να παραστεί στη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται να αποστέλλει για κάθε συνεδρίαση σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους το Προεδρείο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με πρώτη την Εριφύλη Χιωτέλλη έθεσαν το ζήτημα της μη πρόσκλησης του κ. Κατζανού παρότι εκφωνήθηκε το όνομά του από τον πρόεδρο του Οργάνου. 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηγιάννης θέλοντας να προλάβει την όξυνση επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κατζανό στις 18:27 και αφού είχε τεθεί το ζήτημα από την κ. Χιωτέλλη καλώντας τον να παραστεί στην συνεδρίαση. Ωστόσο ο κ. Κατζανός εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του γιατί δεν έλαβε πρόσκληση, ως όφειλε να του αποστείλει το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, προειδοποιώντας τον κ. Χατζηγιάννη ότι η συνεδρίαση χωρίς την παρουσία του είναι άκυρη και ως εκ τούτου ο ίδιος είναι διατεθειμένος να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις και να κληθεί εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του κ. Κατζανού να συνεδριάσει για τα ίδια θέματα.

Σε δήλωσή του στα Νέα της Λέσβου χθες και ενώ συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κατζανός σημείωσε ότι «κανένας από την Δημοτική Αρχή δεν δικαιούται να λέει ότι δεν γνώριζε τη δικαίωση της προσφυγής μου για την άρση των περιοριστικών όρων και την επάνοδό μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι περίμενε ο κ. Χατζηγιάννης για να με καλέσει να παραστώ, να του παραδώσουν οι Μάγοι την απόφαση της δικαιοσύνης; Όφειλε ο ίδιος να την αναζητήσει. Αυτό δεν έγινε, απεναντίας πληροφορήθηκα από συναδέλφους της αντιπολίτευσης ότι είχαν και το θράσος να εκφωνήσουν το όνομά μου, δηλαδή να φανώ ότι ήμουν απών από τη συνεδρίαση του προϋπολογισμού, καθώς ουδείς με είχε καλέσει να παραστώ, όπως προβλέπεται, με τις προσκλήσεις που λαμβάνουν όλοι οι συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρότι τους είχα αποστείλει ο ίδιος την απόφαση με εξώδικο τη Δευτέρα».  

Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους ο κ. Κατζανός τόνισε στην εφημερίδα μας ότι «τους καταλαβαίνω, δεν είναι επιθυμητή η παρουσία μου και ο έλεγχος που θα τους ασκήσω ως Δημοτικός Σύμβουλος, προειδοποιώ όμως ότι δεν θα απαλλαγούν από εμένα. Καταρχάς προσφεύγω άμεσα ως έχω το δικαίωμα για την ακύρωση των αποφάσεων της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου εφόσον δεν κλήθηκα.  Να καθορίσουν άλλη συνεδρίαση για να είμαι παρών και να μου δοθεί το δικαίωμα της ψήφου. Αυτό θα πρέπει να το κάνουν άμεσα και λυπάμαι, δεν έχω ευθύνη εγώ, ο κ. Χατζηγιάννης έπρεπε να με είχε καλέσει να παραστώ στη συνεδρίαση. Αν δεν ορίσουν νέα συνεδρίαση είναι προφανές ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου, δεν θα φταίω εγώ όμως αν δεν θα μπορούν για παράδειγμα να εισπράξουν τα τιμολόγιά τους οι εργολάβοι, αλλά εκείνοι που δεν φρόντισαν να με καλέσουν στη συνεδρίαση», ανέφερε εμφανώς ενοχλημένος ο πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

 

Νέο τοπίο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο κ. Κατζανός επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο καταρχάς ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, καθώς να θυμίσουμε πως μόλις τον Απρίλιο αποστασιοποιήθηκε από την παράταξη του Κώστα Αστυρακάκη ενοχλημένος από τη στάση του κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, μια και λέγεται πως του καταλόγισε σύμπλευση με την πλευρά Μαμάκου κατά την εκλογή διοίκησης στη νεοϊδρυθείσα Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου στην οποία είναι πρόεδρος ο κ. Χατζηγιάννης! Ο πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας ακολούθησε μοναχικό δρόμο έτσι κι αλλιώς, όμως, δεν συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο και με αυτό το δεδομένο η ανεξαρτητοποίησή του ξεχάστηκε γρήγορα. Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της παράταξης με την οποία είχε εκλεγεί ο κ. Κατζανός, ο κ. Αστυρακάκης, δεν ήταν εκείνος που ρώτησε χθες για την απουσία του κ. Κατζανού αλλά η κ. Χιωτέλλη που είναι επικεφαλής άλλης παράταξης. 

Αυτό που φάνηκε πάντως χθες και με τον κ. Κατζανό ακόμα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι με την επάνοδό του στις συνεδριάσεις, η Δημοτική Αρχή αποκτά έναν και μάλιστα σοβαρό πονοκέφαλο καθώς επανέρχεται μετά από 2 χρόνια απουσίας από τις συνεδριάσεις και με αυτό το δεδομένο δείχνει διατεθειμένος να ανεβάσει το πολιτικό – αυτοδιοικητικό θερμόμετρο, ασκώντας έλεγχο και δριμεία κριτική για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής.