Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Κοροϊδία με το οικογενειακό επίδομα

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ Ο ΟΓΑ ΘΑ ΠΙΣΤΩΣΕΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

 

Μπορεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα να περίμεναν πώς και πώς την καταβολή της πρώτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος για να κάνουν γιορτές, η κοροϊδία όμως των αρμοδίων δεν έχει προηγούμενο. Ενώ μέχρι πρότινος διαβεβαίωναν ότι τα χρήματα θα έμπαιναν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή, χτες με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΓΑ ενημέρωνε τους δικαιούχους ότι ναι μεν η καταβολή θα γίνει κανονικά μεθαύριο, ωστόσο τα χρήματα που θα πιστωθούν θα είναι τα μισά.

Ως δικαιολογία για την μη καταβολή ολόκληρου του ποσού της πρώτης δόσης, ο ΟΓΑ παρουσιάζει το γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια που χορηγήθηκε προκαταβολή διαπιστώθηκε ότι υπήρξε καταβολή ποσού 8 εκατ. ευρώ σε μη δικαιούχους και είχε αποφασισθεί (άραγε πότε αφού κανείς δεν το γνώριζε) η δόση του Α’ τριμήνου να καταβληθεί σε όσους/όσες υποβάλλουν αίτηση Α21. Δυστυχώς η αποχή των φοροτεχνικών και η μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS, είχε ως αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής μικρός αριθμός (34.846) αιτήσεων Α21 και ως εκ τούτου η διοίκηση του ΟΓΑ προτίμησε να δώσει την μισή δόση.

Όπως είναι φυσικό, από την ώρα που έγινε γνωστή η ανακοίνωση αυτή έχει ξεσπάσει “πόλεμος” μεταξύ των δικαιούχων και της διοίκησης του ΟΓΑ αλλά και του Υπουργείου Εργασίας, καθώς η οριστική εντολή, όπως λένε οι πληροφορίες, δόθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Η ανακοίνωση του ΟΓΑ αναφέρει: «Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθεί ως προκαταβολή, η πληρωμή του 50% της δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του Α’ τριμήνου του έτους 2016 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών), με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2015. Η πληρωμή αφορά περίπου 700.000 οικογένειες-δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται περίπου στο ποσό των 70.000.000 €. Επειδή τα προηγούμενα δύο χρόνια που χορηγήθηκε προκαταβολή διαπιστώθηκε ότι υπήρξε καταβολή ποσού 8 εκατ. ευρώ σε μη δικαιούχους, είχε αποφασισθεί η δόση του Α’ τριμήνου να καταβληθεί σε όσους/όσες υποβάλλουν αίτηση Α21. Δυστυχώς η αποχή των φοροτεχνικών και η μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS, είχε ως αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής μικρός αριθμός (34.846) αιτήσεων Α21. Για τον λόγο αυτό θα χορηγηθεί προκαταβολή 50% της δόσης του Α’ τριμήνου του έτους 2016 σε όλους όσους/ όσες δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα το έτος 2015.

Τέλος, πληροφορούμε τους ενδιαφερόμενους ότι:

Οι δικαιούχοι του έτους 2015, που θα εισπράξουν με την μορφή προκαταβολής το 50% της δόσης του Α’ τριμήνου έτους 2016, υποχρεούνται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλουν την αίτηση Α21 μέχρι την 15-1-2017, προκειμένου να συμψηφιστεί το ποσό που τους χορηγήθηκε προκαταβολικά με το ποσό που δικαιούνται. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 για το έτος 2016, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία ή υποβληθεί και το σχετικό αίτημα απορριφθεί, η χορηγηθείσα προκαταβολή θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΓΑ (Τράπεζα Πειραιώς αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477), διαφορετικά θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιδιωχθεί η είσπραξή της μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ».

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img