Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κόβουν λιόδεντρα από τις ρίζες!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αν και η παράνομη υλοτομία είναι ένα γενικότερο φαινόμενο στο νησί μας που έχει τροφοδοτηθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, στη Γέρα η κατάσταση βρίσκεται εκτός κάθε πλαισίου λογικής και τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, σε σημείο να έχουν χάσει τον ύπνο τους κάποιοι ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων και να διανυκτερεύουν μέσα σε αγροικίες στα χωράφια, με την ελπίδα να πιάσουν κάποιον επιτήδειο!

Η παράνομη υλοτομία και μάλιστα σε δέντρα ελιάς στην περιοχή της Γέρας οργιάζει τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, οι “συνήθεις ύποπτοι” γι’ αυτά τα περιστατικά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών και γνωστά πρόσωπα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ωστόσο μέχρι τώρα ουδεμία περίπτωση έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη με μία εξαίρεση, όπου στο συγκεκριμένο συμβάν ο δράστης τα προηγούμενα χρόνια “πιάστηκε” από την ιδιοκτήτρια  μέσα στο χωράφι να το έχει καρατομήσει και όταν η ίδια στράφηκε εναντίον του ο ίδιος δήλωνε ότι… το κτήμα ήταν δικό του! 

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί πώς διατίθενται στο εμπόριο αυτά τα παράνομα φορτία και κατά πόσο γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους εμπόρους, ιδιαίτερα όταν στις μέρες μας κάποιοι ακτήμονες πουλούν μεγάλα φορτία ξύλων!

Την περίοδο που διανύουμε μια και βρίσκονται σε εξέλιξη τα κλαδέματα στα χωράφια και σε αρκετές περιπτώσεις τα κλαδιά παραμένουν μέσα στους αγρούς πριν τεμαχιστούν και μεταφερθούν από τους ιδιοκτήτες τους, έχουμε περιπτώσεις όπου οι δράστες επωφελήθηκαν από αυτό μπαίνοντας για να πάρουν τα κομμένα ξύλα, αλλά έκοψαν και δέντρα. Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου παράγοντας της εκπαίδευσης με οικογενειακή κτηματική περιουσία στη Γέρα «αυτό που συμβαίνει στα χωράφια δεν περιγράφεται, καθώς δεν είναι ότι μπαίνουν μέσα και κλέβουν τα κλαδιά που είναι πεσμένα στο έδαφος από τα κλαδέματα, αλλά κόβουν και μεγάλα κλαδιά μέχρι και ολόκληρα δέντρα από τη ρίζα. Ένα τέτοιο περιστατικό είχαμε πριν από λίγες ημέρες και στη δική μου οικογένεια σε συγγενικό πρόσωπο και μάλιστα απ’ ό,τι μπορέσαμε να εκτιμήσουμε οι δράστες δούλεψαν με την ησυχία τους, καθώς δεν φαίνεται να έχουν μεταφέρει το δέντρο από την περίφραξη από την πλευρά του δρόμου, αλλά πρέπει να το έκαναν καυσόξυλα και να το φόρτωσαν με την ησυχία τους». 

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε στον ελαιώνα προς το Τάρτι, δεν είναι όμως μόνο η συγκεκριμένη περιοχή που είναι απομονωμένη και φαίνεται να έλκει τους επιτήδειους, καθώς ανάλογα φαινόμενα καταγράφονται και στην ευρύτερη περιοχή του Περάματος από την πλευρά Μάρμαρο προς Περγάμι και Παπάδο. Όπως ανέφερε ο καταγγέλλων στην εφημερίδα μας «υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που διανυκτερεύουν στα χωράφια τους ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι θα αποτρέψουν τους δράστες να φτάσουν στο δικό τους χωράφι, το θέμα όμως δεν είναι να παίρνει ο κάθε ένας το νόμο στα χέρια του και να γίνεται ο σεκιούριτι του χωραφιού του, αλλά να λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προστατεύοντας τους πολίτες και τις περιουσίες τους εντός και εκτός σχεδίου». 

Για το εν λόγω περιστατικό έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση παράνομης υλοτομίας στην περιοχή της Γέρας. Το ερώτημα, ωστόσο, που μένει αναπάντητο είναι ποιος προστατεύει τελικά τους ιδιοκτήτες των κτημάτων, καθώς κάθε κλαδί και δέντρο που κόβεται από χωράφι είναι μία ανεπανόρθωτη ζημιά, που θα χρειαστεί δεκαετία για να αναπληρωθεί από νέα φύτευση.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img