«Κρατήθηκε» στις πρώτες θέσεις και με «καραντίνα»

  • Ακόμη και με «πετσοκομμένη» κίνηση λόγω κορονοϊού, τρίτο σε επιβατική κίνηση ανάμεσα σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια το «Οδυσσέας Ελύτης»

Παρά την πανελλήνια κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, το αεροδρόμιο Μυτιλήνης κρατήθηκε στις πρώτες θέσεις στις πτήσεις εσωτερικού, ακόμη και με «πετσοκομμένη» κίνηση, αφού κατέγραψε 1.197 επιβάτες τον Απρίλιο και βρίσκεται στην 3η θέση στα περιφερειακά αεροδρόμια, σε επιβατική κίνηση. Πρώτη είναι η Θεσσαλονίκη με 2.573 επιβάτες, δεύτερη η Ρόδος με 1.559 επιβάτες και 3η η Μυτιλήνη. 

Τα στελέχη της Fraport μελετούν και δεν κρύβουν την έκπληξή τους για τις «πρωτιές» που καταγράφει το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ακόμη και αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που έχει καταποντίσει την επιβατική κίνηση πανελληνίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροδρόμιο Μυτιλήνης ξεπέρασε τον Απρίλιο και τα Χανιά, όπου το αεροδρόμιο «παραδοσιακά» καταγράφει διπλάσια επιβατική κίνηση σε σχέση με τη Μυτιλήνη και βρίσκεται πάντα στην πρώτη «τριάδα». Το αεροδρόμιο των Χανίων τον Απρίλιο του 2020 διακίνησε μόλις 818 επιβάτες. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, αρκεί να δει τα στοιχεία του Απριλίου του 2019. Πέρυσι τον Απρίλιο το αεροδρόμιο των Χανίων είχε 49.801 επιβάτες, ενώ το αεροδρόμιο Μυτιλήνης είχε 26.829 επιβάτες

Και αυτό γιατί το μήνα του Πάσχα «παραδοσιακά» υπάρχει αυξημένος εσωτερικός τουρισμός, ενώ ξεκινά βέβαια και ο εξωτερικός τουρισμός με μεγάλη επιβατική κίνηση σε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, κάτι που δεν έγινε φέτος λόγω  των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που επέβαλε ο Covid -19. 

Ενδεικτικό για τα παραπάνω είναι η Σαντορίνη. Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφει τον Απρίλιο 2020 πτώση της επιβατικής κίνησης που αγγίζει το 100%. (-99,5%). Διακίνησε  μόλις 540 επιβάτες το μήνα Απρίλιο του 2020 όταν τον Απρίλιο του 2019 είχε καταγράψει επιβατική κίνηση 103.891 επιβάτες. Παρόμοια είναι τα στοιχεία και για το αεροδρόμιο της Μυκόνου που κατέγραψε πτώση -99,2%. 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κρίση του κορονοϊού έπληξε ολοκληρωτικά τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. 

Το αεροδρόμιο Μυτιλήνης κατέγραψε πτώση της επιβατικής κίνησης τον Απρίλιο σε ποσοστό 95,5%,  όπως σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά αεροδρόμια η πτώση κινείται πάνω από το 90%, με μόνη εξαίρεση το Άκτιο που καταγράφει πτώση 82%. Είναι όμως ένα αεροδρόμιο με μικρή ούτως ή άλλως κίνηση. Τον Απρίλιο του 2020 διακίνησε 79 επιβάτες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019 είχε διακινήσει 438 επιβάτες. Το ποσοστό μάλιστα μείωσης της επιβατικής κίνησης στη Μυτιλήνη τον Απρίλιο – δεδομένων πάντα των συνθηκών σε σχέση με όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, αν εξαιρέσουμε το Άκτιο – είναι από τα μικρότερα…