Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Περιφέρεια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή, στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταναστευτικής Κρίσης, Αθλητισμού και Συγκοινωνιών, Δημήτρης Κουρσουμπάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Άρης Ελευθερίου.

Ο κ. Μουτζούρης ξεκινώντας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου γίνεται για προληπτικούς λόγους, καθώς «το να προλαβαίνουμε είναι καλύτερο από το να θεραπεύουμε». Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΥΤ Μαυροβουνίου αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που παρέθεσε, διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση αφίξεων μεταναστών από τα απέναντι παράλια. Πιο συγκεκριμένα την εβδομάδα από τις 24 έως 30 Ιουλίου κατέφθασαν 411 άτομα διά θαλάσσης την στιγμή που πέρυσι το ίδιο διάστημα οι αφίξεις ήταν μόλις 60. 

Βέβαια μια εβδομάδα μπορεί να είναι τυχαία. Όμως ανάλογη διαφορά διαπιστώνεται και  για την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουλίου όπου οι αφίξεις ήταν 253, ενώ πέρυσι 60. Τέλος, κατά την εβδομάδα 10 έως 16 Ιουλίου στην Λέσβο έφτασαν 344 άτομα, ενώ πέρυσι 94. Συγκριτικά, λοιπόν, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Λέσβο, γεγονός που αναγκάζει την Περιφέρεια να κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου». Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, ήδη ο πληθυσμός στη Λέσβο των υπαρχόντων μεταναστών την εβδομάδα 24 έως 30 Ιουλίου ήταν 3.079. Από αυτούς οι 2.696 διαμένουν στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου και οι 164 σε διάφορες δομές. Την προηγούμενη βδομάδα ο αριθμός τους έπεσε σε 2.900.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί το γεγονός αυτό να είναι τυχαίο λόγω του καλοκαιριού, αλλά η Περιφέρεια πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς οι αριθμοί μπορούν να μεταβληθούν ραγδαία κάνοντας λόγο και για την φύλαξη των συνόρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο αυτό πριν από μερικές ημέρες σας στείλαμε κάποια ερωτήματα που θέταμε, κατά πόσο αυτοί οι αριθμοί συνιστούν φύλαξη των συνόρων. Εγώ βλέπω ότι υπάρχει μια αύξηση και επανερχόμαστε στο ίδιο επίπεδο όπως πριν από μερικά χρόνια; Έχουμε κάποια αλλαγή στον τρόπο φυλάξεως; Τι συνέβη; Αυτό θέλω να πω. Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες, απλά βλέπω τα νούμερα και αναρωτιέμαι τι γίνεται, πού πάει όλο αυτό; Δεν θέλω να φτάσουμε στο ίδιο σημείο με παλιά. Ελπίζω να είναι τυχαίο. Ελπίζω να σταματήσει. Ελπίζω την άλλη βδομάδα να σας καλέσω και να σας πω ότι υπάρχει μείωση. Αυτό θέλω. Αυτά που σας λέω τα επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του ΚΥΤ Μαυροβουνίου που μου είπε ότι υπάρχει αύξηση. Αυτά έχω να πω για το μεταναστευτικό. Απλά θέλω να προλάβουμε, καλοπροαίρετα το λέμε. Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός. Δεν θέλουμε εικόνες που είχαμε το 2020 και το 2021».

Τον λόγο έπειτα πήρε ο κ. Κουρσουμπάς τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Επειδή τα παρακολουθούμε τα στοιχεία κάθε βδομάδα και επειδή μας έρχονται και από την Ύπατη Αρμοστεία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση, ιδίως τον τελευταίο μήνα. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και πρέπει κάποια στιγμή δεχόμενοι και τα μηνύματα και τα αιτήματα από τον κόσμο σαν Περιφέρεια να το παρακολουθήσουμε και να ενημερώσουμε φυσικά τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν τα μέτρα τους. Να μην επαναληφθεί η κατάσταση στην Παγανή και το δυσάρεστο στη Μόρια γιατί αν έχουμε τέτοιες ροές κάποια στιγμή δεν θα φτάνουνε να τους στείλουνε πίσω, δεν θα μπορούν να τους πάνε αλλού στην ενδοχώρα και κάποια στιγμή θα αντιδράσουνε. Τα στοιχεία που σας έδωσε ο Περιφερειάρχης είναι ακριβή. Πάντως κάθε μέρα μια βάρκα 60, 70, 80, 90 100 ατόμων έρχεται». 

Τέλος, ο κ. Ελευθερίου έκανε τη δική του τοποθέτηση: «Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο γίνεται αυτή η συνέντευξη. Θέλω να γνωρίζετε ότι οι δέκτες των προβλημάτων και των προβληματισμών της κοινωνίας και των πολιτών είναι η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Αυτό τον προβληματισμό του ανώνυμου πολίτη του Βορείου Αιγαίου θέλησε να τονίσει ο Περιφερειάρχης. Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. Όμως επειδή το πρόβλημα ταλαιπώρησε και έπληξε σε μεγάλο βαθμό τα νησιά του Βορείου Αιγαίου γι’ αυτό το λόγο υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την ενημέρωση των πολιτών».

spot_img

More articles

spot_img