Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Κρούσματα του κορονοϊού παντού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ουρές για Rapid test στα ιδιωτικά εργαστήρια και στις δημόσιες δομές υγείας, την ώρα που το ΕΣΥ δέχεται το ισχυρότερο χτύπημα από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας

Αν και ο μήνας Δεκέμβριος του 2021 έκλεισε με 2.439 κρούσματα συνολικά στη Λέσβο κάνοντας το μεγαλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών από το ξέσπασμα του κορονοϊού στη χώρα και τον τόπο μας, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε για τη Λέσβο 255 νέα κρούσματα, δείχνοντας ότι οι νέες μολύνσεις βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες και από αυτό φαίνεται και η έκταση της διασποράς, καθώς με 255 κρούσματα καταγεγραμμένα οι μη καταγεγραμμένοι φορείς και ασθενείς με ελαφρά συμπτωματολογία, που δεν έχουν σπεύσει μέχρι τώρα να ελεγχθούν, εκτιμάται από τους γιατρούς ότι είναι πολλαπλάσιοι.

 

Ασφυξία στην Επάνω Σκάλα

Αν και τα 255 κρούσματα για τη Λέσβο είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων ημερών από την έξαρση της νόσου στη χώρα μας, για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από το πρωί χθες το νούμερο αυτό δεν ξαφνιάζει. Το τελευταίο το σημειώνουμε καθώς σχεδόν από τα ξημερώματα έξω από ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια συνωστίζονταν πολίτες για να υποβληθούν σε Rapid test, έχοντας συμπτώματα ή και την υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, καθώς νόσησε κάποιος από τους οικείους ή το φιλικό τους περιβάλλον με το οποίο είχαν επαφή.

Γύρω στις 12 χθες το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας η ουρά αναμονής για Rapid test από πολίτες ήταν διπλή και από την πλευρά του Ναού του Αγίου Παύλου και από την πλευρά της θάλασσας, με ανθρώπους κυρίως της μέσης ηλικίας και κάτω, να περιμένουν υπομονετικά για να εξεταστούν από τις υπαλλήλους που έκαναν τις λήψεις, προχωρώντας στη συνέχεια στα τεστ.

Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου η Επόπτρια ιατρός του ΕΟΔΥ για το νησί μας Ελεονώρα Μανιάτη, «η πίεση στη μονάδα μας είναι πολύ μεγάλη, καθώς έχουμε συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για Rapid test από πολίτες και γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε από το πρωί και θα παραμένουμε μέχρι αργά το απόγευμα στις θέσεις μας, επειδή όμως η προσέλευση είναι τόσο μεγάλη εκ των πραγμάτων οι ώρες είναι αναπόφευκτες παρότι από πλευράς μας τα τεστ γίνονται σε δύο μέτωπα».

 

Απειλείται το Βοστάνειο

Την ίδια ώρα σε συναγερμό βρίσκεται η διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, με τον Αντιστράτηγο Γιώργο Καμπούρη να συντονίζει στο γραφείο του πρωί και απόγευμα, καθώς οι εξελίξεις είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες. Ουσιαστικά το πρόβλημα ξεκινά στο Βοστάνειο από τη στιγμή που αρχίζουν να βγαίνουν εκτός υπηρεσίας, καθώς διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, υπάλληλοι του νοσηλευτικού Ιδρύματος και αυτό παρότι έχουν εμβολιαστεί. Σαφώς και λόγω των εμβολιασμών η συμπτωματολογία σε αυτό το προσωπικό είναι ελαφρά, ωστόσο η ανίχνευση του κορονοϊού στις εξετάσεις τους εκ των πραγμάτων τους θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία νευραλγικών τομέων του Ιδρύματος που απειλούνται με κατάρρευση λόγω της έλλειψης υπαλλήλων.

Το παραπάνω το σημειώνουμε καθώς ήδη το νοσοκομείο Μυτιλήνης αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα σε τομείς, όπου οι βάρδιες αυτή τη στιγμή καλύπτονται μετά δυσκολίας, όπως για παράδειγμα στην ορθοπεδική κλινική.

«Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου στο Βοστάνειο, έχουμε όμως καταφέρει να κρατήσουμε όρθιο το νοσηλευτικό Ίδρυμα και αυτόν τον αγώνα καταβάλλουμε και τώρα με τη μετάλλαξή Όμικρον που δυστυχώς περιορίζει το διαθέσιμο προσωπικό. Βρισκόμαστε εδώ νύχτα και μέρα για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί λαμβάνοντας μέτρα και κάνοντας τον σχεδιασμό που απαιτείται για να ξεπεράσουμε ανώδυνα για τους ασθενείς μας αυτή την καταιγίδα που πλήττει τον πλανήτη μας», δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο διοικητής κ. Καμπούρης.

 

Είναι καιρός για αναστολές;;;

Πάντως δεδομένου πως τα νοσοκομεία της χώρας μας από άκρη σε άκρη βρίσκονται σε δυσμενή θέση καθώς η πανδημία καλπάζει και το προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας δεν περισσεύει, απεναντίας μάλιστα «χρειάζονται χέρια», ίσως είναι η κατάλληλη περίοδος ώστε το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή. Αλλιώς θα πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι κρουνοί για ενίσχυση με επιπλέον επικουρικό προσωπικό.

 

Τα εμβόλια σώζουν

Την ίδια ώρα και ενώ η διασπορά του κορονοϊού καλπάζει, τους αριθμούς των νέων μολύνσεων ευτυχώς δεν ακολουθούν και ανάλογες αυξήσεις στα ποσοστά των νοσηλειών, καθώς οι εμβολιασμοί που έχουν προχωρήσει σημαντικά και στη Λέσβο σώζουν ζωές. Στη χειρότερη περίπτωση που θα προσβληθεί κάποιος εμβολιασμένος περνά  τη νόσο χωρίς  σοβαρές επιπλοκές και, το κυριότερο, δεν κινδυνεύει η ζωή του. Αυτό πλέον αποδεικνύεται περίτρανα από τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων, καθώς για παράδειγμα με 255 νέες μολύνσεις χθες, μόλις 13 ασθενείς νοσηλεύονταν το μεσημέρι στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. 

Την ίδια ώρα στο Βοστάνειο εντάσσεται και το σκεύασμα της Μoderna, καθώς από την προσεχή Κυριακή και κάθε Κυριακή θα λειτουργούν τέσσερις γραμμές στο νοσοκομείο με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν ακόμα και με την τρίτη δόση, εκτός από την πρώτη και τη δεύτερη μπορούν να επιλέγουν και το συγκεκριμένο σκεύασμα που είναι τεχνολογίας mRNA, όπως το εμβόλιο της Pfizer.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img