«Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173»

Ένας τοξικοεξαρτημένος βρίσκεται σταυρωμένος σε ένα δάσος. Ένας εισοδηματίας δολοφονείται βίαια στο διαμέρισμά του. Άγνωστοι πυροβολούν έναν Ολλανδό σε μια γειτονιά της Αθήνας. Ένα κοριτσάκι εξαφανίζεται από το σπίτι του. Μια φωτιά σε ένα δώμα αποκαλύπτει ένα πτώμα δεμένο στο κρεβάτι. Αυτά είναι τα πέντε εγκλήματα, πραγματικές υποθέσεις, των οποίων η εξιχνίαση καταγράφεται στο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», το νέο βιβλίο του συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Βαγγέλη Γιαννίση.

Η ταχυδρομική διεύθυνση της ΓΑΔΑ δεν θα μπορούσε να μην επιλεγεί ως τίτλος για το συγκεκριμένο βιβλίο, αν αναλογιστεί κανείς πως για τη συγγραφή του, ο Βαγγέλης Γιαννίσης πέρασε σχεδόν έντεκα μήνες στον 11ο όροφο του κτιρίου, εκεί όπου στεγάζεται το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας. Ήταν ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τους αξιωματικούς του Τμήματος για να παρουσιάσει πέντε αληθινές ιστορίες βγαλμένες από τα αρχεία του Ανθρωποκτονιών. Ειδεχθή εγκλήματα ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη, σε ένα ταξίδι στα άδυτα πέντε υποθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα. 

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης πέρασε 11 μήνες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ και κατέγραψε στο νέο του βιβλίο 5 πραγματικά εγκλήματα

Αν το «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173» ήταν ταινία θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Ο συγγραφέας δεν καταγράφει με δημοσιογραφικό τρόπο τα εγκλήματα, αλλά με μια εξαιρετική λογοτεχνική αφήγηση, που χωρίς να φλυαρεί, συστήνει στον αναγνώστη όλους τους πρωταγωνιστές των υποθέσεων: τους αξιωματικούς της αστυνομίας, τους φίλους και συγγενείς των θυμάτων, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας ή αυτούς, που ζουν στον δρόμο και συχνά με μια τους φράση, με μια φαινομενικά ασήμαντη πληροφορία βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων, που το Τμήμα Ανθρωποκτονιών μπορεί να ερευνά για μήνες ή και χρόνια ολόκληρα. Όλα αυτά, παρουσιασμένα με ένα ύφος που παραπέμπει στο σκανδιναβικό νουάρ, χωρίς όμως να το αντιγράφει σε καμία περίπτωση, που… αναγκάζει τους αναγνώστες να μην αφήσουν το βιβλίο από τα χέρια τους, πριν τελειώσει το κάθε κεφάλαιο, η κάθε ιστορία.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, άλλωστε, είναι ένας νέος συγγραφέας ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ τις επιρροές του από το Σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο ίδιος έχει ζήσει και εργαστεί στη Σουηδία και εκεί εμπνεύστηκε και τον βασικό ήρωα των περισσότερων μυθιστορημάτων του από το 2014, τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, ενώ όταν δεν κάνει βιβλίο τις ιστορίες του αρθρογραφεί για πραγματικά εγκλήματα στο διαδικτυακό του μπλογκ.

Το βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.