Ένα δηλητηριώδες Λεοντόψαρο έπιασαν σήμερα το πρωί στα δίχτυα τους ψαράδες στην περιοχή του Αγίου Φωκά του Πολιχνίτου που το βλέπουμε στις δυο φωτογραφίες μας και όπως ανέφεραν στα Νέα της Λέσβου, τέτοιο ψάρι βλέπουν για πρώτη φορά αν και τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο είδος έχει φτάσει και στα νερά του Βορείου Αιγαίου. Στο παρελθόν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας είχε ανακοινώσει ότι πιάστηκε ένα τέτοιο ψάρι σε δίχτυα ψαράδων ωστόσο αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι πως στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ΔΕΝ ήταν το συγκεκριμένο είδος. Αυτή τη φορά το ψάρι εξετάστηκε σήμερα το πρωί από ιχθυολόγο ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για Λεοντόψαρο. Ο ψαράς που το έπιασε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε, καθώς το βλέπει για πρώτη φορά αν και τόνισε ότι η παρουσία του συγκεκριμένου ψαριού στα νερά μας ανησυχεί τους ψαράδες καθώς είναι δηλητηριώδες.
Το Λεοντόψαρο
Το Λεοντόψαρο είναι τροπικό ψάρι και προέρχεται από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, πλέον έχουν επεκταθεί και εισβάλλει στον δυτικό Ατλαντικό, την Καραϊβική και τη Μεσόγειο ενώ για τη χώρα μας οι πρώτες αναφορές έγιναν το 2015 στις περιοχές της Κρήτης και της Ρόδου. Το ψάρι ανήκει στην οικογένεια των Σκορπινιδών ενώ το επιστημονικό όνομά του είναι Pterois miles που, προέρχεται από το ελληνικό «φτερό» και το λατινικό «στρατιώτης» και οφείλεται στα εντυπωσιακά δηλητηριώδη αγκάθια του που αποτελούν το όπλο του. Είναι αρκετά μεγάλο, το μέσο μήκος του είναι τα 35 εκατοστά αλλά μπορεί να φθάσει και τα 50, αλλά δεν είναι επιθετικό. Δεν πλησιάσει τον άνθρωπο αν ο ίδιος δεν το ενοχλήσει, εκτός και αν πρόκειται για κάποιον δύτη. Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο προκύπτει όταν δεν το βλέπουμε και το πατάμε ή ερχόμαστε σε επαφή μαζί του χωρίς να το καταλάβουμε. Του αρέσουν τα ρηχά νερά γιατί είναι πιο ζεστά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ζωής Αρχιπέλαγος για αυτό το σχετικά νέο είδος στις ελληνικές θάλασσες:
– σε αντίθεση με άλλα εισβολικά είδη, το Λεοντόψαρο δεν είναι τοξικό – είναι ένα είδος που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα (και θεωρείται ιδιαίτερα εύγευστο).
– η εξάπλωσή του δεν αποτελεί πρόβλημα για τον άνθρωπο, αλλά για το οικοσύστημα, καθώς τα ντόπια είδη ψαριών δεν αναγνωρίζουν αυτόν τον πολύ αποτελεσματικό θηρευτή και εύκολα γίνονται λεία του. Σε πολλές περιοχές έντονης εξάπλωσης του Λεοντόψαρου παρατηρήθηκε σοβαρή μείωση σε συγκεκριμένα αποθέματα ψαριών.
– απαιτείται προσοχή στο πώς πιάνουμε το Λεοντόψαρο όταν είναι ακόμα ζωντανό ή/και όταν το ξεψαρίζουμε, καθώς έχει δηλητήριο το οποίο είναι επώδυνο προκαλώντας οίδημα δεν είναι όμως θανατηφόρο. Σε περίπτωση τσιμπήματος από Λεοντόψαρο βάζουμε άμεσα ζεστό νερό στο σημείο επαφής.