Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

“Η Λέσβος πέρασμα του Αιγαίου” εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2016

 

 

-Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το έτος 2016, προγραμματίζει την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, στις 6.30 το απόγευμα,  εκδήλωση με τίτλο “Βία και Ανεκτικότητα. Η Λέσβος στο πέρασμα του Αιγαίου…”.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, ιστορικά κείμενα μεσαιωνικών χρόνων και κείμενα από έργα σύγχρονων λογοτεχνών, μέσα από τα οποία θα καταδειχθούν πληθυσμιακές μετακινήσεις, ανοχή, ανεκτικότητα και βίαια γεγονότα που σημάδεψαν την μακραίωνη ιστορία του τόπου, από τον αιολικό αποικισμό στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. έως την μικρασιατική προσφυγιά του 1922.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν από τον Προϊστάμενο της Εφορείας, Δρ Παύλο Τριανταφυλλίδη, από τους αρχαιολόγους Γεωργία Δεληγιώργη, Θάλεια Κυριακοπούλου, Ανθή Φρατζόγλου, Δρ Γιάννη Κουρτζέλλη, Ισμήνη Κουνέλλη-Παρασχάκη, καθώς και από τους εκπαιδευτικούς, Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων, Δρ Στρατή Αναγνώστου και Δρ Χρήστο Χατζηλία.

Στον χώρο του Εκθετηρίου θα βρίσκονται επίσης δύο έργα του ζωγράφου Γιώργου Ξένου, από την έκθεση του με τίτλο “Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο”.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει φωτογραφικό υλικό με εικόνες από το σύγχρονο μεταναστευτικό πρόβλημα, τις οποίες παραχώρησε στην Εφορεία ο Μ. Βενέτας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιλήνης “Η Επάνω Σκάλα”.

Κατόπιν, στην ορχήστρα του θεάτρου θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο με τίτλο “428/7 π.Χ.: Λέσβος πλήν Μηθύμνης ἀπέστη ἀπ΄ Ἀθηναίων”, το οποίο με αφηγηματικό τρόπο θα παραθέσει τα γεγονότα της αποστασίας των Μυτιληναίων, όπως τα περιγράφει ο Θουκυδίδης, σε μετάφραση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το δρώμενο θα παρουσιαστεί από την Αγγελική Πολιτάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και θα πλαισιώνεται με μουσική υπόκρουση πλαγίαυλου, από τον μουσικό Χαράλαμπο Πλατάνου.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img