Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Λεύκωμα για το φυσικό πλούτο της Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Όψεις του ανυπέρβλητου φυσικού πλούτου της Λέσβου, με στόχο αφενός την παραπέρα προβολή και ανάδειξή του και αφετέρου την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας για την προστασία του, παρουσιάζονται στο λεύκωμα “Λέσβος. Ανακύκλωση και φυσικό περιβάλλον”, που εκδόθηκε πρόσφατα από την Ανακύκλωση Αιγαίου – Χυτήρια ΑΒΕΕ. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς παρόμοιων εκδόσεων των επόμενων χρόνων, που θα υπηρετούν κοινούς στόχους.

Τις σελίδες του κοσμούν φωτογραφίες των Βασίλη Ραϊστέλλη, Δημήτρη Σταματέλλη, Μάκη Αξιώτη, Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Κώστα Ζιαμπάρα, Γιώργου Παπαδόπουλου, Γιώργου Φρανσουά, Γιάννη Καρατζά, Βέννη Λυμπέρη, Χριστόφορου Σαμαρά, Στρατή Ζάνταλη, Amir Ali, Νάγιας Βακλατζή, Θόδωρου Βαλσαμίδη, Γιώργου Καζάζη, Χρήστου Κουζέλλη, Στρατή Λιγιρού, Στρατή Μακροδούλη, Μανώλη Μπίνου, Μαρίας Μπουρού, Μαρίας Τσιριγώτη, Στρατή Τσουλέλλη και Χαράλαμπου Χιωτέλλη, τους οποίους οι υπεύθυνοι του έργου ευχαριστούν θερμά «για την πρόθυμη και ευγενική τους ανταπόκριση».

Τα κείμενα συνυπογράφουν ο Παναγιώτης Ε. Σινιόρος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής που έχει τη γενική επιμέλεια του Λευκώματος.

 

Το λεύκωμα

Όπως τονίζεται στον πρόλογο, «η κατάσταση του περιβάλλοντος δεν είναι αποτέλεσμα μόνο βιολογικών και φυσικών νόμων, είναι εξίσου αποτέλεσμα κοινωνικών αποφάσεων και επιλογών. Με τις επιλογές μας, που υποτάσσονται στην ακόρεστη βουλιμία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, καταστρέφουμε τον πλανήτη. Η συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών είναι συστατικό στοιχείο μιας αξιοβίωτης ολοκληρωμένης ανάπτυξης, που μας αφορά όλους. 

Ειδικά στη χώρα μας με τα συγκεκριμένα κλιματολογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα (ακτές, βιοποικιλότητα, κλπ.), το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο χρήζει προστασίας, ώστε να αποτελέσει το υπόβαθρο μιας ανάπτυξης, η οποία θα φέρει άμεσα και έμμεσα οφέλη στον άνθρωπο. 

Το βιβλίο, με πρωτοβουλία της εκδούσης εταιρείας, θα διανέμεται δωρεάν σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε βιβλιοθήκες, σε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά σωματεία, καθώς και σε λοιπούς μαζικούς φορείς.

spot_img

More articles

spot_img