Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

«Λίγα είναι τα 19 εκατ. ευρώ», λέει ο Κουφέλος


Επιπλέον πόρους για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με γραπτή του δήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, Πανάγος Κουφέλος, καθώς όπως υποστηρίζει το πρόγραμμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Βορείου Αιγαίου, ώστε να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων. 

Η παρέμβαση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη εκπλήσσει, καθώς βγαίνει διεκδικητικά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λίγες μέρες αφότου ο ίδιος ο Υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, ανακοίνωσε από τη Μυτιλήνη 19 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που διοχέτευαν φημολογίες περί 15 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα  η ανακοίνωση αυτή του κυρίου Λιβανού έγινε στο Κιόσκι, ενώπιον διαδηλωτών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, που φάνηκαν να ικανοποιούνται με αυτό το ποσό. Ωστόσο δύο ημέρες αργότερα ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου, είχε πει ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να ενισχυθεί περαιτέρω για την περιοχή μας.  

Με τη δήλωσή του μέσω της οποίας διεκδικεί περισσότερα χρήματα για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος έρχεται να εκφράσει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα στα νησιά της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και οι οποίοι αγωνιούν για το κατά πόσο και τα 19 εκατομμύρια ευρώ θα είναι αρκετά ώστε να ενταχθούν όλοι και να εισπράξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά το πριμ πρώτης εγκατάστασης, που είναι προσαυξημένο στο παρόν πρόγραμμα.  

Υπενθυμίζουμε ότι το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών θα είναι ανοιχτό για υποβολή φακέλων μέχρι τις  14 Δεκεμβρίου στις 13:00, ενώ στη δήλωσή του ο κ. Κουφέλος υποστηρίζει πως η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με το εύφορο έδαφος, το μεσογειακό κλίμα, τη βιοποικιλότητα, το μεράκι των ανθρώπων της, έχει όλα τα συστατικά ούτως ώστε ο Πρωτογενής Τομέας να γίνει ο βατήρας για την εκτίναξη της ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο. 

«Η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα κατά γενική ομολογία αποτελεί εγγύηση για την πρόοδο, την αυτάρκεια και την οικονομική ευμάρεια της νησιωτικής περιφέρειάς μας», τονίζει ο κ. Κουφέλος. Και συνεχίζει: «Ένας από τους βασικούς στόχους  της περιφερειακής πολιτικής, της νυν Περιφερειακής Αρχής και από τον οποίο δεν αποκλίνουμε. H Περιφέρειά μας, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως αγροτική Περιφέρεια αφού συγκαταλέγεται στις Περιφέρειες της Ελλάδος όπου το περιφερειακό ΑΕΠ βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον Πρωτογενή Τομέα. Η αρχική κατανομή των 19.000.000 ευρώ, στο υπομέτρο 6.1, για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κρίνουμε ότι  λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, τη γεωγραφική κατανομή, το μεταναστευτικό  και την πανδημία  πρέπει να αναθεωρηθεί.

Η Περιφέρειά μας δύναται, αν όχι επιβάλλεται, να «ευνοηθεί» γι’ αυτό και «απαιτήσαμε» στη Β΄ Κατανομή την εκροή επιπλέον κεφαλαίων. 

Ζητήσαμε και ζητάμε την αύξηση των κονδυλίων του Υπομέτρου Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, έτσι ώστε να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή ποσών που να ανταποκρίνεται στους σκοπούς και στόχους του, δίνοντας έτσι λύση σε όλες τις τυχόν αδικίες και ταυτόχρονα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πραγματική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας και στη μετέπειτα δημογραφική ανάκαμψη των ακριτικών περιοχών της.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον και διάθεση  από τους νέους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Αιγαίο όχι μόνο να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, αλλά και να επενδύσουν σε αυτήν. Παράγοντες που δικαιολογούν ή καλύτερα επιβάλλουν την «απαίτησή» μας». 

Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει ότι δεν θα σταματήσει η Περιφέρεια να διεκδικεί το μέγιστο δυνατό αποσκοπώντας στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων των νησιών μας, των ανθρώπων του Πρωτογενούς Τομέα.