Λίγες ημέρες έμειναν για τα ‘’Θεοδώρεια’’!

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Χριστιανικής Μουσικής και Τέχνης του Δήμου Μυτιλήνης με τίτλο «Θεοδώρεια», καθώς και οι Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου του νησιού μας Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου. Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης, που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ: «Στόχος μας είναι ο Αγιοτόκος τόπος μας με τη μεγάλη θρησκευτική πολιτιστική παράδοση να αναδειχτεί ανάλογα κατά πως του αξίζει σε τόπο προβολής και ανάδειξης της Χριστιανικής Τέχνης σε όλα τα επίπεδα, με κεντρική μορφή τον πολιούχο του Άγιο». 

Το Φεστιβάλ, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στις 3-7 Μαΐου στην Μυτιλήνη, παρουσιάζεται εμφανώς αναβαθμισμένο, με τη συμμετοχή πλήθους βυζαντινών χορωδιών και ψαλτών από όλη την Ελλάδα, ακόμη και γνωστών ηθοποιών, όπως ο Ρένος Χαραλαμπίδης και η Παναγιώτα Βλαντή. Επιπλέον πιθανό είναι το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στα φετινά ‘’Θεοδώρεια’’ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, κατόπιν πρόσκλησης εκ μέρους του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακύρη. 

Το Φεστιβάλ οργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Ι. Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Μεγάλοι χορηγοί είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τόσο τα προγράμματα όσο και οι προσκλήσεις για την κεντρική εκδήλωση της Παρασκευής 5 Μαΐου διατίθενται δωρεάν στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

 

Το πρόγραμμα

 • 3 Μαΐου 2023, 19.00, Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μυτιλήνης

Πανελλήνια Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών

Συμμετέχουν η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών «Αντιφωνικό Μέλος» σε σύμπραξη με τη Βυζαντινή χορωδία Λέσβου η «Αγία Σιών» (Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Καμαριάρης), η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Χίου (Μουσική διεύθυνση Κώστας Γαννιάρης) και η χορωδία Μητροπόλεως Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος Ο Βυζάντιος» (Μουσική διεύθυνση: π. Ευστράτιος Γιουσμάς).

Κεντρικός ομιλητής για την ιστορία του Αγίου Θεοδώρου και του Ναού θα είναι ο Διδάκτωρ Θεολογίας Αθανάσιος Καλαμάτας.

 • 4 Μαΐου 2023, 19.00, Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντος 

«Από την Ανατολή στη Δύση Υμνούμεν Τον Κύριο»

Οι εκκλησιαστικοί βυζαντινοί ήχοι συναντούν τη δυτική ευρωπαϊκή μουσική και μαζί «Υμνούν Τον Κύριο».

Με τη βοήθεια της μουσικής και του λόγου θα παρουσιαστεί μια μουσική παράσταση με έργα από τη Βυζαντινή στη δυτική ευρωπαϊκή εκκλησιαστική και κοσμική μουσική ανάμεσα στη μουσική και το λόγο.

Θα ακουστούν κατανυκτικά Τροπάρια από τις Ιερές Ακολουθίες και αποσπάσματα από επιλογή μουσικών έργων της Δυτικής Εκκλησιαστικής μουσικής, όπως: «Οι Επτά Λόγοι Του Ιησού Στο Σταυρό» Γιόζεφ Χάυντν, «Stabat Mater» Giovanni Pergolesi, αλλά και τη θεατρική ενσάρκωση του Θείου Πάθους που συναντά κανείς στα έργα των Georges Bizet και Pietro Mascagni. Η «Ανάβαση προς το Όρος», έχει να επιδείξει αριστουργηματικούς σταθμούς κατάνυξης και μεγαλείου στην ποίηση και τη μουσική.

Επίσης ανάμεσα στα έργα της ευρωπαϊκής μουσικής θα υπάρχει διάλογος με έργα της Ορθόδοξης Βυζαντινής μουσικής από χοράρχη και χορωδιακό σύνολο.

Οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βλαντή και Ρένος Χαραλαμπίδης, διαβάζουν κείμενα Παπαδιαμάντη και Κόντογλου που θα μας οδηγήσουν στην κορύφωση του Θρησκευτικού Λόγου.

Συντελεστές:

 • Στην αφήγηση οι ηθοποιοί: Παναγιώτα Βλαντή και Ρένος Χαραλαμπίδης.
 • Ψάλλουν ως σολίστες οι Πρωτοψάλτες Μυτιλήνης κατ’ αλφαβητική σειρά Γιουσμάς Ευστράτιος, Μιχάλης Δήσσος και Παναγιώτης Τσακύρης, καθώς και η παιδική Βυζαντινή χορωδία της Αγίας Σιών.
 • Συμμετέχει το Ευρωπαϊκό φωνητικό σύνολο Μυτιλήνης ‘’Animato”.
 • Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης
 • Ενορχήστρωση έργων – Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Λεμπέσης
 • Συνοδεύει ορχήστρα εγχόρδων δωματίου.
 • Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, 18.30, Κεντρική συναυλία «Θεοδωρείων» στο Δημοτικό Θέατρο

Ομιλία σχετικά με τη Βυζαντινή Λέσβο θα παραχωρήσει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, ενώ τιμώμενο πρόσωπο (αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα παραστεί) της συναυλίας θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Συναυλία παραδοσιακής και Έντεχνης Βυζαντινής Μουσικής με την Ορχήστρα «Ρωμάνα» του Μανώλη Καρπάθιου και τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Νταραβάνογλου, με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Ελληνική Μουσική». Συμπράττει το τμήμα παραδοσιακής Μουσικής της «Αγίας Σιών».

 • 6 Μαΐου, Σάββατο απόγευμα: Ο Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του πολιούχου της πόλεως στο Μητροπολιτικό Ναό
 • 7 Μαΐου, Κυριακή Δ΄ του Πάσχα: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση του Ιερού λειψάνου του Νεομάρτυρος Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου στην προκυμαία της Μυτιλήνης με τη συμμετοχή όλου του κλήρου του νησιού, των αρχών, των σχολείων της πόλης, του Στρατού, και πολιτιστικών συλλόγων.