Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Λύση για λίγους στο κτηματολόγιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Παράταση στο κτηματολόγιο και νομοθετική ρύθμιση που θα απεγκλωβίζει έναν περιορισμένο αριθμό ιδιοκτητών, που δεν μπόρεσαν να βρουν όλους τους όμορους για να επιβεβαιώσουν τα σύνορά τους
  • Τι είπαν χθες το απόγευμα στο παλαιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης ο Γενικός Διευθυντής και υψηλόβαθμα στελέχη της Κτηματολόγιο

Με ένα ταξίδι-αστραπή, που είχε περισσότερο το χαρακτήρα να δείξει η Ελληνικό Κτηματολόγιο ότι ενδιαφέρεται για τα ζητήματα του κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα και τ’ αδιέξοδο των διορθώσεων, βρέθηκαν χθες το απόγευμα στη Λέσβο ο Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας Στέφανος Κοτσώλης και 7μελές κλιμάκιο της Κτηματολόγιο από την Αθήνα. Μεταξύ των στελεχών ήταν η Διευθύντρια Διεύθυνσης Κτηματολογίου Μαρία Κασάπη και η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας της Εταιρείας Ρένα Κουκούτση

Πρόκειται για στελέχη που χειρίζονται τα ζητήματα του κτηματολογίου στην περιοχή μας από την περίοδο του 2011, όταν για πρώτη φορά επί Νίκου Σηφουνάκη δρομολογήθηκαν οι διορθώσεις και ο τότε πρόεδρος της Κτηματολόγιο, Απόστολος Αρβανίτης, αναγνώριζε στο κτίριο της Περιφέρειας σε ανοιχτή σύσκεψη τα λάθη της κτηματολόγιο για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα.

Η σύσκεψη

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο παλαιό Δημαρχείο, παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, που προήδρευσε, ζήτησε από την Κτηματολόγιο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βγουν από το αδιέξοδο οι δημότες της Μυτιλήνης και της Γέρας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μετάβαση του κλιμακίου στη Μυτιλήνη δηλώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο Δήμος αποδεικνύει ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες και στα προβλήματά τους.

Παρόντες ήταν τα μέλη της Επιτροπής του Δήμου για το Κτηματολόγιο, ο Αντιδήμαρχος Γέρας Παράσχος Μανούσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Βατός, ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων στο Δήμο Μυτιλήνης Βασίλης Μαμώλης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης.

Συμμετείχαν επίσης ο δικηγόρος της Μυτιλήνης Νίκος Σάββας, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης.

Υπηρεσιακά στελέχη της Κτηματολόγιο και οι τοπικοί εκπρόσωποι που αναφέρουμε στο ρεπορτάζ μας

Λεφτά στους ίδιους εργολάβους

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μία παρουσίαση τόσο από τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικό Κτηματολόγιο όσο και από τα υπηρεσιακά στελέχη της υφιστάμενης κατάστασης, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας ότι οι υπεσχημένες αναρτήσεις που θα γίνονταν στις 21 Μαρτίου δεν έγιναν γιατί ουσιαστικά τα χωράφια που έχουν διορθωθεί σε Μυτιλήνη και Γέρα είναι πραγματικά ελάχιστα. Ταυτόχρονα προχώρησαν ένα βήμα μπροστά ανακοινώνοντας ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και συγκεκριμένα την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την οποία θα απελευθερώνονται όσοι ιδιοκτήτες έχουν χωράφια σε λανθασμένες θέσεις και με λανθασμένες διαστάσεις, σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν τους όμορους ιδιοκτήτες για να επιβεβαιώσουν τα σύνορά τους. 

Αυτό που θα προβλέπεται είναι η δυνατότητα να καλούνται οι όμοροι με πρόσκληση που θα τους επιδίδει δικαστικός επιμελητής, δηλαδή με εξώδικο, και όταν δεν εμφανίζονται μέσα σε συγκεκριμένο διάστημα τότε αυτό θα θεωρείται συναίνεση και θα κατοχυρώνονται τα σύνορα που θα δηλώνει ο ιδιοκτήτης, θα υπάρχει όμως και ένα διάστημα για ενστάσεις.

Μικρό καλάθι 

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των διορθωμένων ακινήτων, αν και δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος ακόμα και από την ίδια την Κτηματολόγιο, καθώς και ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής κ. Κοτσώλης αναγνώρισε ότι «ακόμα και ένα ακίνητο παραπάνω να διορθωθεί αυτό θα είναι προς όφελος για την περιοχή σας».

Τι αποκαλύφθηκε 

Η Κτηματολόγιο από τώρα θεωρεί «ξένο σώμα» όσους ιδιοκτήτες δεν συμπεριλαμβάνονται στις διορθώσεις και αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι συνεχίζει να παίζεται το άσχημο παιχνίδι σε βάρος της Μυτιλήνης και της Γέρας, καθώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών που ενώ δήλωσαν τα λάθη στα ακίνητά τους το 2011 υποβάλλοντας ενστάσεις, όλως περιέργως δεν συμπεριελήφθησαν στις διορθώσεις, δηλαδή ουδέποτε κανείς δεν τους κάλεσε. 

Το γιατί δεν συμπεριελήφθησαν αποκαλύφθηκε χθες στη Μυτιλήνη από τα στελέχη του Κτηματολογίου εν τη ρύμη του λόγου τους, καθώς ουσιαστικά ανέφεραν ότι πως όταν είχαν μπροστά τους όλους τους χάρτες με τις κουκίδες των ενστάσεων σε κάθε περιοχή, άφησαν εκτός τις αραιοκατοικημένες, δηλαδή σε ενότητες που είχαν λίγες ενστάσεις δεν τις συμπεριέλαβαν στις διορθώσεις για να μην επιβαρυνθεί οικονομικά το έργο. Πρακτικά, λοιπόν, ενώ τα στελέχη της Κτηματολόγιο δήλωσαν ότι οι συνεπείς ιδιοκτήτες γης θα δικαιωθούν από το Κτηματολόγιο, αυτό δεν ισχύει, καθώς εξαιρούνται ιδιοκτήτες που ενώ υπέβαλαν ενστάσεις το 2011 τους πέταξαν εκτός για να περιοριστεί ο προϋπολογισμός των εργολαβιών για τις διορθώσεις και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που βαρύνει την προηγούμενη διοίκηση της κτηματολόγιο, δηλαδή την προηγούμενη κυβέρνηση! Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση πατάει πάνω σε αυτό αντί να το θεραπεύσει!

Σε ό,τι αφορά τώρα τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, τα οποία αφορούν ιδιοκτήτες κτημάτων που έχουν υποβάλει ενστάσεις και συμπεριελήφθησαν στις διορθώσεις, έχουν πιθανότητες να επανέλθουν στο προσκήνιο και να σωθούν. Οι άλλοι, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Κτηματολόγιο «θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την παράταση που δίνεται και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους».  

Ουσιαστικά η Κτηματολόγιο έρχεται να δώσει νέες εργολαβίες διορθώσεων στους ίδιους εργολάβους που έφεραν τα πενιχρά αποτελέσματα στις μέχρι τώρα διορθώσεις του κτηματολογίου στη Μυτιλήνη και τη Γέρα.

Σημειωτέον ότι τα ακίνητα που βρίσκονται στα σύνορα του Μεσαγρού με το Σκόπελο και είχαν μείνει μετέωρα, καθώς δεν είχαν δηλωθεί στην πρώτη φάση του κτηματολογίου και δεν έγιναν δεκτές οι δηλώσεις τους ούτε στη Β’ φάση του κτηματολογίου, θα δηλωθούν τώρα κανονικά και θα λήξει το ζήτημα, κάτι το οποίο διεκδίκησε ο Αντιδήμαρχος Γέρας κ. Μανούσος.

Ήρθαν και έφυγαν 

Σε αντίθεση με την αίσθηση που είχε δοθεί ότι τα στελέχη της Κτηματολόγιο που θα έρχονταν από την Αθήνα θα παρέμεναν εδώ επί τόπου στη Λέσβο για να συνεργαστούν με τους εμπλεκόμενους φορείς και να εξετάσουν τα επιμέρους ζητήματα, η επιστροφή τους στην Αθήνα μετά τα όσα ανακοινώθηκαν στη σύσκεψη είναι άμεση. Πρέπει να αναμένεται η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης και η παράταση στις προθεσμίες για την παράδοση του κτηματολογίου αρχικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι όμως προφανές ότι θα δοθεί και νέα μέσα στο 2023.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τη λύση που προωθεί η Ελληνικό Κτηματολόγιο θα επιβαρυνθεί το Κράτος να δώσει κι άλλα λεφτά στους εργολάβους που έκαναν τις διορθώσεις, τα οφέλη όμως θα είναι περιορισμένα και για λίγους.

Για τους πολλούς, που είναι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν αιτήσεις το 2011 αλλά δεν τα συμπεριέλαβαν, καθώς και όσοι δεν ενημερώθηκαν και δεν υπέβαλαν αιτήσεις, όπως και όσοι έχουν οικόπεδα εντός οικισμών που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις διορθώσεις, το μόνο κέρδος θα είναι η νέα παράταση που θα δοθεί στο κτηματολόγιο, ώστε όσοι από αυτούς αντέχουν να επωμιστούν το κόστος να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να νομιμοποιήσουν τις περιουσίες τους.


Η ανακοίνωση του Δήμου

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Δήμος Μυτιλήνης έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μυτιλήνης σύσκεψη με θέμα «Πρόοδος και βελτίωση της διαδικασίας επαναχωροθέτησης κτηματογραφημένων ακινήτων σε περιοχές της νήσου Λέσβου».

Στη σύσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Θ. Λιβάνιου, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Σ. Κοτσώλης, με επταμελές υπηρεσιακό κλιμάκιο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου και ο Δήμαρχος κ. Στρατής Κύτελης με την Επιτροπή του Κτηματολογίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου ενημέρωσε τους παριστάμενους για την σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση και το επιχειρησιακό πλάνο υλοποίησής της. Οι βασικές αρχές της προτεινόμενης νομοθέτησης είναι οι εξής:

  1. Η μη εμφάνιση των ομόρων ιδιοκτητών, κατά τη φάση της αυτοψίας, δεν θα επηρεάσει την πρόοδο της διαδικασίας διόρθωσης για τους συνεπείς ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στις αυτοψίες. 
  2. 2. Ο Φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα αναλάβει το κόστος κάθε συμπληρωματικής εργασίας που θα απαιτηθεί.
  3. Για την ολοκλήρωση του έργου της επαναχωροθέτησης, λαμβανομένων υπόψη και των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, θα δοθεί η αναγκαία παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών, πριν την οριστικοποίησή τους».

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις