Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Μαθήματα φωτογραφίας από τη ΦΕΜ

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης και φέτος, όπως κάνει για πάνω από 30 χρόνια, ανακοινώνει την έναρξη των νέων μαθημάτων φωτογραφίας για το 2023-2024. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στον εκθεσιακό χώρο, 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης. Στην πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές, η γνωριμία μαθητών και δασκάλων της ΦΕΜ, καθώς και ο καθορισμός της ημέρας και ώρας μαθημάτων, που θα συναποφασιστεί από τους συμμετέχοντες. 

Στόχος των μαθημάτων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσου έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση. Η φωτογραφία σήμερα, με την τεράστια ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, έχει γίνει η δεύτερη φύση των περισσότερων από μας. Τα μαθήματα αυτά έρχονται να καλύψουν το κενό ανάμεσα στην εικόνα που βλέπουμε και στην εικόνα που κατανοούμε. 

Το πρόγραμμα των μαθημάτων θέτει στο επίκεντρό του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, φωτογραφικές εξορμήσεις και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 6946683010, 6944615345. Τα μαθήματα έχουν διάρκεια 8 μήνες και συνοπτικά περιλαμβάνουν:

-ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Τάσεις, αισθητικά ρεύματα και τεχνολογικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το ρόλο της φωτογραφίας και την ποικιλία των καλλιτεχνικών χρήσεών της. Σημαντικοί φωτογράφοι, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλες μορφές τέχνης, ώστε ο σπουδαστής να αντιληφθεί  το εύρος  των εκφραστικών και εννοιολογικών δυνατοτήτων που του προσφέρει το φωτογραφικό μέσο.

-ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Φωτογραφική μηχανή και τεχνικός εξοπλισμός. Λειτουργίες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και τεχνικές παράμετροι φωτογραφικής λήψης. Μέσω ανάθεσης ασκήσεων, εξάσκησης σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού στο πλήρως εξοπλισμένο στούντιό μας, καθώς και ομαδικών φωτογραφικών περιηγήσεων στην πόλη οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν στην πράξη με την τεχνική του μέσου.

-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Γνωριμία με το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, εισαγωγή ψηφιακού υλικού, αρχειοθέτηση, οργάνωση, αξιολόγηση, ομαδοποίηση, μετεπεξεργασία, διόρθωση λαθών μετά την λήψη, εξαγωγή υλικού.

-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κριτική προσέγγιση – ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, κριτήρια επιλογής των εικόνων, διερεύνηση θεματικών που τους ενδιαφέρουν που θα μπορούν να εξελιχθούν σε μακροπρόθεσμα project.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης των μαθημάτων.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img