Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Με αφιέρωμα σε Θεοδωράκη ξεκινά η Animato

Το ερχόμενο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου ξεκινά η νέα χορωδιακή χρονιά για την παιδική χορωδία Animato, ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των νεαρών χορωδών της, έχοντας μεταξύ άλλων και ως στόχο την παρουσίαση του έργου «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας έτσι τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη. Καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας είναι ο διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντώνης Βερβέρης, σε συνεργασία με τους μουσικοπαιδαγωγούς Νεκταρία Λαγκαδινού και Οδυσσέα Σαρρηγιαννίδη, ενώ τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσα που έχει παραχωρηθεί ευγενικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στον αρχαιολογικό χώρο του Κάτω Κάστρου. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μαθημάτων, θα λειτουργήσει προπαρασκευαστικό τμήμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάθε Σάββατο, στις 10:30 και παιδικό τμήμα για ηλικίες άνω των 6 ετών, κάθε Σάββατο, στις 11:30. Σημειώνεται πως αναλόγως του αριθμού των παιδιών και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας, ενδέχεται να γίνει διαχωρισμός σε μικρότερα τμήματα.

 

Η φιλοσοφία

Η ιστορία των παιδικού χορωδιακού τραγουδιού στον ευρωπαϊκό χώρο είναι παλιά όσο και αυτή της χορωδιακής τέχνης γενικότερα. Πέρα από την καλλιτεχνική του σημασία όμως, από τα μέσα του 20ού αιώνα αναγνωρίζεται από τους σύγχρονους παιδαγωγούς και η παιδαγωγική του αξία. Σε όλα τα σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα (Kodaly, Orf κ.τ.λ.) η χορωδία θεωρείται ως ένα σημαντικό μέσο με το οποίο ένα παιδί μπορεί να μάθει μουσική. Σύμφωνα με το Ρώσο συνθέτη και παιδαγωγό Dmitri Kabalevsky, «κάθε τάξη θα έπρεπε να είναι μία χορωδία…».

Με βάση την παραπάνω θέση, βασικός στόχος της Παιδικής Χορωδίας Animato είναι η εκμάθηση μουσικής μέσω του χορωδιακού τραγουδιού, σε συνδυασμό με την επίτευξη υψηλών καλλιτεχνικών στόχων, ώστε να καλυφθεί τόσο η παιδαγωγική, όσο και η καλλιτεχνική διάσταση του χορωδιακού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια των προβών, οι νεαροί χορωδοί έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικοκινητικής, φλογέρας και μεταλλόφωνου, θεωρίας μουσικής, μαθήματα τραγουδιού ειδικά για παιδιά, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με αριστουργήματα των μεγάλων συνθετών, δείγματα σύγχρονης μουσικής, καθώς και παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Λαγκαδινού στο 6988575860 ή τον κ. Βερβέρη στο 6976087969 και το [email protected].