Αν και δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για στρεμματική ενίσχυση 30 ευρώ το στρέμμα λόγω της ακαρπίας της περιόδου 2020-2021, ανακοινώνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο – το είχε άλλωστε ανακοινώσει προ ημερών και ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου – την κατανομή του ποσού των 8 εκατ. ευρώ που με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ 2021 κατανέμονται σε 387.515 στρέμματα και το ποσό που θα προκύψει μαζί με τα βιολογικά στρέμματα θα κυμανθεί πάνω-κάτω στα 20,64 ευρώ το στρέμμα, ο Υπουργός δήλωσε ότι «υπέγραψα χθες την απόφαση για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου με το ποσό των 8 εκατ. ευρώ περίπου (σ.σ.;) και έχει υποβληθεί η πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών». Αυτή η δήλωση του Υπουργού, αν μη τι άλλο, ερμηνεύεται ότι μέχρι τώρα δεν έχει δώσει έγκριση το Υπουργείο Οικονομικών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους οι ελαιοπαραγωγοί μέχρι να πληρωθούν. Εκτός και αν υπάρχει ήδη συνεννόηση ώστε οι υπογραφές από το Υπουργείο να μπουν άμεσα.
Ο Υπουργός
Ο Υπουργός συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Κατσαβέλλη και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε ότι η παρουσία του κ. Γεωργαντά δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την περιοχή μας. Έσπευσε, δε, να κλείσει το μάτι στους παριστάμενους λέγοντας ότι «δεν είχαμε στη Λέσβο ούτε παγετό, ούτε χαλάζι για να αποζημιωθούμε», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έχει κάνει υπέρβαση το Υπουργείο για να καταβάλει την ενίσχυση deminimis, καλώντας τους παριστάμενους «να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους».
Από τη δική του πλευρά ο Υπουργός είπε ότι η στρεμματική ενίσχυση καταβάλλεται και λόγω των συνεχών οχλήσεων του κυρίου Αθανασίου, ωστόσο όταν πήρε το λόγο ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Στρατής Κόμβος, τόνισε ότι «καμία ενίσχυση δεν δίνεται στη Λέσβο κατόπιν ενεργειών, αλλά μέσα από τις διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώπιον των εκπροσώπων των τοπικών φορέων στην Αγία Παρασκευή έδειξε διάθεση να ακούσει και να πάρει από την εμπειρία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των συνεταιριστών και των άλλων φορέων φεύγοντας στην Αθήνα. Ο ίδιος άλλωστε είπε προς το τέλος της ομιλίας του ότι «ναι οι επιστήμονες μας καθοδηγούν, αλλά εγώ έχω την άποψη ότι θα πρέπει να ακούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από την ύπαιθρο καθώς η εμπειρία τους είναι σημαντική». Ο ίδιος εξήγησε ότι στην επόμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης θα συμπεριλαμβάνεται ως επιλέξιμη και η αγορά όμορης γης, εξηγώντας ότι αυτή την πρόταση τού την έκανε ένας αγρότης σε καφενείο χωριού σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του και βλέποντας ότι ήταν σημαντική την υιοθέτησε και την εφαρμόζει.
Το ίδιο έγινε όταν τοποθετήθηκε στην αίθουσα του Μουσείου της Αγίας Παρασκευής και ένας μελισσοκόμος, ο οποίος του εξήγησε ότι από τα Σχέδια Βελτίωσης επιδοτείται η αγορά μεγάλων αυτοκινήτων-φορτηγών για τους μελισσοκόμους, οι οποίοι δεν μπορούν να επιδοτηθούν για μικρότερα και είπε ότι μπορεί αυτό να εξυπηρετεί τους μελισσοκόμους στην Ηπειρωτική Ελλάδα όπου διανύουν με τα μελίσσια τους πολλά χιλιόμετρα, εδώ όμως στη νησιωτική Ελλάδα χρειάζονται μικρά και ευέλικτα οχήματα. Ο Υπουργός ευχαρίστησε το μελισσοκόμο γι’ αυτή την πρόταση που κατέθεσε και δεσμεύτηκε ότι θα την εφαρμόσει, καθώς αναγνώρισε ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι δίκαιο.
Οι συναντήσεις
Ο κ. Γεωργαντάς έφτασε το πρωί της Παρασκευής στη Μυτιλήνη όπου μετέβη άμεσα στο Δημαρχείο και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, ο οποίος του έθεσε θέματα αρμοδιότητάς του. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής συναντήθηκε κατά τα εγκαίνια του ιδιωτικού σφαγείου της εταιρείας Α. Τσακύρης, με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.
Με τους φορείς
Κατά την συνάντηση που είχε ο κύριος Γεωργαντάς με τους εκπροσώπους Συνεταιρισμών και μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς και αυτοδιοικητικούς στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής στο οποίο προηγουμένως είχε ξεναγηθεί, άκουσε με ενδιαφέρον τα όσα του τέθηκαν και συνοψίζοντας υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται ότι το σοβαρότερο πρόβλημα στη Λέσβο είναι το μεταφορικό κόστος των ζωοτροφών. Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις κτηνοτρόφων, αλλά και συνεταιριστικών στελεχών που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος των αιτημάτων, όπως εν προκειμένω τα στελέχη των Συνεταιρισμών Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, Στύψης Στρατής Σλουμάτης, Μεσοτόπου Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, Πέτρας Μιχάλης Βελούτσος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ακρασίου Χρήστος Κουτλής, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Στρατής Κόμβος και από τους αυτοδιοικητικούς ο εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινοτήτων Βασίλης Μαμώλης, η συμβολή του οποίου αναγνωρίστηκε μαζί με του Αντιδημάρχου Γέρας, Παράσχου Μανούσου, για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή διεκδίκησης αποζημίωσης για την ακαρπία στην οποία συμμετέχει και ο κ. Κόμβος.
Η συζήτηση που έγινε ήταν εποικοδομητική και ο κύριος Γεωργαντάς φάνηκε να κράτησε σημειώσεις σε επισημάνσεις που του κίνησαν το ενδιαφέρον και φαινόταν ότι δεν τις είχε ξανακούσει. Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι διαπίστωσε υψηλό το επίπεδο στη Λέσβο και όπως είπε «δεν είναι τυχαίο αυτό, να γιατί παράγετε ποιοτικά προϊόντα».
Ωστόσο η περίοδος που γίνεται μία τέτοια συζήτηση είναι κομβική καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά κι αν μέσα στο νέο έτος, το πρώτο τρίμηνο έχουμε πρόωρες εκλογές, τότε ενδεχομένως να προκύψει ένα άλλο πρόσωπο για τη διοίκηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με αυτό το δεδομένο τα όσα τέθηκαν στον Υπουργό αποτελούν καίριες επισημάνσεις, το ερώτημα ωστόσο είναι αν θα βρίσκεται ο ίδιος στην ίδια θέση και μετά το Φεβρουάριο-Μάρτιο για να τα εφαρμόσει.
Αυτά που τέθηκαν
Τα θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό είναι η ανάγκη αύξησης της επιδότησης των ζωοτροφών και μάλιστα ο κ. Γεωργαντάς όταν αντέτεινε ότι αυτό πρέπει να το εγκρίνουν τα ευρωπαϊκά όργανα, ο κύριος Κυρατζής του απάντησε ότι ήταν 36 ευρώ στον τόνο και μειώθηκε στα 32 χωρίς έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων, ζητώντας να ανέβει το ποσό στα 36 και υπογραμμίζοντας ότι οι χορτονομές μεταφέρονται με 100 ευρώ τον τόνο στη Λέσβο. Ταυτόχρονα έθεσε και το ζήτημα του ΦΠΑ στις μεταφορές που είναι 24% και όχι 17% για τη Λέσβο.
Ο κ. Βελούτσος μεταξύ άλλων έθεσε την ανάγκη σύνδεσης της Λέσβου με το Βόλο καθώς όπως είπε, αυτό θα μειώσει σημαντικά τα μεταφορικά κόστη των ζωοτροφών τονίζοντας και την ανάγκη πιο γρήγορων πληρωμών από τα προγράμματα του Υπουργείου. Ο κ. Κωνσταντιδέλλης επικεντρώθηκε στην ενεργειακή αυτονομία των Συνεταιρισμών ώστε να παράγουν το δικό τους ρεύμα, ενώ τέθηκαν θέματα δακοκτονίας και ο Υπουργός δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις καθώς είναι διατεθειμένος να αλλάξει το πλαίσιο. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει στον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, για να ενταχθεί στο μεταφορικό ισοδύναμο και η μεταφορά των ζωοτροφών, ακούγοντας και τα παράπονα των παρισταμένων ότι ενώ επιδοτούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της άγονης γραμμής, τα εισιτήρια παραμένουν πανάκριβα.
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τους βοσκοτόπους, καθώς στο τέλος ειδικά σηκώθηκε ένας κτηνοτρόφος που είπε ότι έχουν απενταχθεί από επιλέξιμες οι εκτάσεις της αγριοβελανιδιάς που ανέκαθεν αποτελούσαν βοσκότοπους για τους κτηνοτρόφους του νησιού μας, υπογραμμίζοντας ότι τα νησιά δεν έχουν ανεξάντλητες εκτάσεις, όπως στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Ο κ. Γεωργαντάς παρέπεμψε στα σχέδια βόσκησης που εκπονούνται από τις περιφέρειες και τα οποία θα καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως είπε και μάλιστα τόνισε ότι η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου έχει αναλάβει το βάρος να εκπονήσει η ίδια το Σχέδιο Βοσκήσιμων Γαιών για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ όποιες Περιφέρειες δεν μπορούν, αναλαμβάνει το Υπουργείο. «Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση, εδώ και 7 χρόνια να μην έχουν ολοκληρωθεί τα Σχέδια Βόσκησης», είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Για τους νέους αγρότες που στη Λέσβο είναι ενταγμένοι 318 στο πρόγραμμα δεν άφησε κανένα περιθώριο για επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να ενταχθούν και οι επιλαχόντες, που έχουν τις προϋποθέσεις και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός, καθώς όπως είπε για όλη την Ελλάδα χρειάζονται 85 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι επιλαχόντες του κάθε Νομού. Ανακοίνωσε όμως ότι σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα πλαίσιο στήριξής τους για να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα, εφόσον έκαναν το ξεκίνημα, χωρίς να πει περισσότερες λεπτομέρειες. Τόνισε δε, ότι το Υπουργείο κάνει αυστηρούς ελέγχους ώστε να μείνουν στο χώρο αυτοί που πραγματικά έχουν σκοπό να παράγουν, μιλώντας και για τα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, καθώς όπως σημείωσε ενώ υπέβαλαν 2.200 κτηνοτρόφοι αιτήσεις πανελλαδικά οι περισσότεροι ήταν χωρίς εκτάσεις και μόνο 170 άτομα είχαν τις προϋποθέσεις.
Στον Υπουργό επίσης τέθηκαν θέματα ενίσχυσης των υπηρεσιών και αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας σε μία σειρά από ζητήματα, ακόμα και στη συντόμευση των χρόνων έκδοσης των πολεοδομικών αδειών, ενώ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης, ζήτησε το Υπουργείο να προβλέψει περισσότερες κινήσεις για τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και να μπορούν να βγαίνουν στην ύπαιθρο και να ελέγχουν τους δικαιούχους προγραμμάτων, ώστε να μπαίνουν οι υπογραφές και να εντάσσονται.
Επίσης τέθηκαν ζητήματα για την επιδότηση της ενέργειας στους Συνεταιρισμούς και στα ελαιοτριβεία, όπως ισχύει με τα αρτοποιεία, η ενθάρρυνση για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και συζητήθηκαν και τα ζητήματα των πυρόπληκτων της περιοχής του Πολιχνίτου.