Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Με… διπλή μάσκα και βάρκα την ελπίδα από σήμερα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αργά άρχισε να κατανοεί το Υπουργείο Υγείας τους κινδύνους από την εξάπλωση του κορονοϊού φέτος στη χώρα μας, με συνέπεια τώρα να τρέχει για να κερδίσει το χαμένο χρόνο, αν και έχει χαθεί πολύ έδαφος. Όπως ήταν αναμενόμενο, χθες το πρωί, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, που ανακοίνωσαν νέο πλαίσιο μέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις.

Το πρώτο τίθεται σε ισχύ από σήμερα έως και τις 2 Ιανουαρίου και το δεύτερο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου 2022 και μετά, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της, αυτή τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται και στη χώρα μας, και μάλιστα τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται λόγω των εορτών.

«Η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», είπε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι όσον αφορά την νοσηρότητα και τη βαρύτητα της νόσησης που μπορεί να κάνει, είναι κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες 10 – 15 ημέρες. 

Τα μέτρα από σήμερα

-Από σήμερα στις 6:00 π.μ. η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).

-Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)

-Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει οι Δήμοι.

-Ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα, κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.

-Ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδό τους.

Τι θα συμβεί από τις 3 Ιανουαρίου

Υπάρχουν διάφορες και συγκεχυμένες μάλιστα πληροφορίες για το τι θα ισχύσει από τις 3 Ιανουαρίου αν και εν πολλοίς αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του κορονοϊού την επόμενη εβδομάδα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμα και κλεισίματος κέντρων διασκέδασης, όπως επίσης και επιβολής κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα, περιοριστικά μέτρα και στις αθλητικές δραστηριότητες και ενθάρρυνση της τηλεργασίας.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι τα σχολεία θα μείνουν εκτός των μέτρων συνεχίζοντας να λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα δεδομένα ως προς το κλείσιμο των τμημάτων, δηλαδή τα τμήματα να κλείνουν με λιγότερους θετικούς στον κορονοϊό μαθητές από τους μισούς που προβλέπεται τώρα. Αν και θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να ξεκινούσε την επιβολή μέτρων από την τηλεκπαίδευση στα σχολεία, που για την παρούσα χρονική συγκυρία είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο ώστε να αποκοπούν από την διασπορά του κορονοϊού οι σχολικές μονάδες και να γλιτώσει το Υπουργείο Υγείας από ένα σημαντικό πονοκέφαλο.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img