Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Με ρεκόρ 3.337 αφίξεων έκλεισαν οι Τούρκοι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Κι αν την περασμένη εβδομάδα αναφερόμασταν σε τριπλασιασμό των Τούρκων τουριστών κατά τον φετινό Απρίλιο, με το κλείσιμο των στοιχείων των αφίξεων του μήνα που έγινε το βράδυ της Κυριακής προκύπτει… τετραπλασιασμός και πενταπλασιασμός ανάλογα με τη χρονιά που συγκρίνουμε στο παρελθόν. Ωστόσο το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι αφίξεις των Τούρκων κατά το φετινό Απρίλιο είναι ένας αριθμός-ρεκόρ, καθώς οι 3.337 επισκέπτες με τους οποίους έκλεισε ο μήνας αποτελούν αριθμό αφίξεων Μαΐου, δηλαδή πιο κοντά στο καλοκαίρι. 

Η δυναμική που παρουσιάζει φέτος ο τουρισμός από την Τουρκία μετά από μία χρονιά, την περσινή, όπου κινηθήκαμε νωχελικά σε αφίξεις σε σχέση με τις αναμενόμενες, μετά από δύο χρονιές, με κλειστή τη γραμμή που συνδέει τα τουρκικά παράλια με τη Λέσβο λόγω Covid, δείχνει πως η οικονομική κρίση στη γείτονα χώρα δεν έχει επηρεάσει τον τουρισμό προς τα ελληνικά νησιά. Αν και κατά κοινή ομολογία τον έχει διαφοροποιήσει σημαντικά προς όφελος της χώρας μας, καθώς πλέον για διακοπές έχουμε στη Λέσβο – όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα – τους Τούρκους των υψηλών εισοδημάτων που έχουν λεφτά και το δείχνουν ενισχύοντας την τοπική αγορά. 

Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο τριήμερο του μήνα έφτασαν περίπου 800 Τούρκοι, αρκετοί εκ των οποίων επισκέφθηκαν και το προσκύνημα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, καθώς ως γνωστόν οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν στους αρχαγγέλους και οι Τούρκοι τουρίστες χρόνια τώρα επισκέπτονται το προσκύνημα του Μανταμάδου, πόσο δε όταν αυτό είχε πανηγύρι το Σαββατοκύριακο. 

 

Τι να περιμένουμε το Μάιο

Οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι και ο Μάιος που είναι μήνας εκλογών για την Τουρκία θα κυλήσει στα ίδια αισιόδοξα επίπεδα του Απριλίου, καθώς αυτό το μήνα έχουμε και τις εκλογές στη γείτονα χώρα, αν και ο τελευταίος μήνας της άνοιξης εκτιμάται πως θα είναι ακόμα καλύτερος σε αφίξεις σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. 

Σημειωτέον πως καλώς εχόντων των πραγμάτων από τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη, ενώ “παίζεται” ακόμα το αν θα υπάρξει φέτος σύνδεση με την περιοχή του Πλωμαρίου. Ταυτόχρονα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αεροπορική σύνδεση της Μυτιλήνης με την Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί ένα όνειρο πολλών ετών, το οποίο επανειλημμένα έχει ανακοινωθεί αλλά ουδέποτε έγινε πράξη. 

Ωστόσο  φέτος φαίνεται ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στο να προχωρήσει και αυτή η σύνδεση που θα ενισχύσει τον τουρισμό μας, αλλά και αντίστροφα την αγορά της Κωνσταντινούπολης. Μία γραμμή που αναμένεται, όπως και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης, να ωφελήσει εκτός από την έλευση Τούρκων τουριστών στη Λέσβο, οικονομικά την περιοχή μας και σε ένα δεύτερο επίπεδο, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες του τόπου μας αποκτούν τη δυνατότητα να κλείνουν τουριστικά πακέτα για διακοπές στη Λέσβο με αποδράσεις σε κορυφαίους προορισμούς της γειτονικής Τουρκίας, όπως η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη. Αυτός ο διπλός προορισμός εκτός από την αμοιβαιότητα και το όφελος και για τις δύο χώρες έρχεται να ισχυροποιήσει τα τουριστικά πακέτα που μπορεί να διατίθενται από την περιοχή μας στους ξένους, καθώς οι διακοπές γίνονται πιο δελεαστικές στη Λέσβο όταν περιλαμβάνεται και ένα ταξίδι απέναντι.

spot_img

More articles