Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Με τα βλέμματα στη νέα ελαιοκομική σεζόν

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε στη Λέσβο την Παρασκευή η δακοκτονία και συγκεκριμένα η τέταρτη διαβροχή, η οποία είχε διάρκεια 5 ημερών, όπως κρίθηκε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους εργολάβους που έχουν αναλάβει το έργο των ψεκασμών. Απ’ ό,τι φαίνεται, η βροχόπτωση τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Λέσβο δεν έπληξε ιδιαίτερα το δολωματικό ψεκασμό, καθώς σε κάποιες περιοχές έβρεξε ελάχιστα. 

Την Παρασκευή τα συνεργεία συνέχισαν κανονικά τη δραστηριότητά τους ολοκληρώνοντας τον προγραμματισμό για το Σεπτέμβριο, και θα επανέλθουν τον Οκτώβριο, κάτι που θα κριθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Σημειωτέον πως μετά τον ψεκασμό τοποθετούνται κατά τόπους οι δακοπαγίδες στις οποίες συλλαμβάνονται οι δάκοι. Μ’ αυτό τον τρόπο η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έχει την εικόνα των πληθυσμών από περιοχή σε περιοχή και κρίνεται και η απόδοση της δακοκτονίας σε κάθε ψεκασμό, ώστε να γίνεται ο σχεδιασμός, καθώς για παράδειγμα φαίνεται ποιες περιοχές έχουν και ποιες δεν έχουν δάκο.  

Σε κάθε περίπτωση από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της δακοκτονίας φαίνεται ότι ο καρπός που είναι καλά ανεπτυγμένος δεν έχει πληγεί από το δάκο, ούτε κατ‘ ελάχιστο. Ωστόσο η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας εστιάζει σ’ αυτό το διάστημα που διανύουμε, καθώς μετά και την βροχόπτωση τα ξημερώματα της Πέμπτης έχουν αυξηθεί τα ποσοστά υγρασίας και έχει πέσει η θερμοκρασία και αυτό, όπως είναι γνωστό στους αγρότες, ευνοεί την ανάπτυξη του δάκου

 

Ο Γιώργος Λαγουτάρης 

«Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν μπορείς ποτέ να πεις ότι είσαι σίγουρος, χρειάζεται παρακολούθηση και προσαρμογή του σχεδιασμού στα όποια δεδομένα προκύπτουν κάθε φορά, ώστε να γίνονται αποδοτικοί οι ψεκασμοί», είπε στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης. Και συνέχισε: «Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς κατά γενική ομολογία δεν έχει ως τώρα πληγεί ο καρπός της ελιάς παρότι φέτος είχαμε δάκο. Ο στόχος μας τώρα είναι να φτάσουμε μέχρι την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου χωρίς δάκο, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες μας να έχουν όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό ελαιόλαδο».

Η έστω και μικρής έντασης και περιορισμένη σε κάποιες περιοχές βροχόπτωση παρότι κάνει ζημιά στη δακοκτονία ήταν καλοδεχούμενη από τους ελαιοπαραγωγούς,  οι οποίοι περιμένουν νερά αυτό το διάστημα, καθώς η περίοδος θεωρείται η καταλληλότερη για βροχοπτώσεις ώστε να προλάβει ο καρπός να ελαιοποιήσει το νερό της βροχής και να αναπτυχθεί περαιτέρω. 

 

Ο Πανάγος Κουφέλος

Την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα εξέλιξη του προγράμματος της δακοκτονίας εξέφρασε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, ο οποίος φέτος βρέθηκε και ο ίδιος επανειλημμένα στην ύπαιθρο μαζί με τους γεωπόνους, παρακολουθώντας την εξέλιξη της δακοκτονίας και κάνοντας επισημάνσεις εκεί που διαπίστωνε προβλήματα. Επίσης συμμετείχε ως πολιτικός προϊστάμενος και σε ελέγχους που έγιναν για την ποιότητα των εργασιών που εκτελούνταν στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου. 

«Δουλέψαμε συντονισμένα και γι’ αυτό πιστεύω ότι και η νέα ελαιοκομική περίοδος θα έχει τα ίδια ποσοστά ποιοτικών ελαιολάδων, όπως είχε και η περσινή, που ήταν από τις καλύτερες χρονιές παραγωγής έξτρα παρθένων λαδιών σε αναλογία με το σύνολο του παραγόμενου προϊόντος, αν και δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή», είπε στα Νέα της Λέσβου ο Αντιπεριφερειάρχης. Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τόσο η περσινή παραγωγή ελαιόλαδου που έμεινε ανεπηρέαστη από το δάκο όσο και η φετινή, που μέχρι τώρα όπως βλέπετε τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από κάθε προσδοκία, σε ό,τι αφορά τη δακοπροσβολή, δείχνουν τη δουλειά που κάνουμε για την βελτίωση της δακοκτονίας και την καλύτερη απόδοση για την οποία είχε δεσμευτεί προσωπικά ο Περιφερειάρχης και ήταν και η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του», σημείωσε ο κ. Κουφέλος. 

 

Ο Γιώργος Κατζανός

«Σε άνομβρες χρονιές όπως πέρσι, είχαμε φτάσει στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου με τον καρπό συρρικνωμένο», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Γιώργος Κατζανός. Και προσθέτει: «Αυτή η περίοδος είναι η καταλληλότερη για βροχοπτώσεις στον ελαιώνα και νομίζω ότι τα δέντρα έχοντας δώσει όλο τους το είναι για να αναπτύξουν τον καρπό στα πολύ καλά επίπεδα που έχει αναπτυχθεί, στις περιοχές φυσικά όπου υπάρχουν ελιές, γιατί δεν έχουμε δυστυχώς παντού, χρειάζονται τη βροχόπτωση για να τονωθούν».

Ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή, αν όλα εξελιχθούν ομαλά μέχρι τέλους, μπορεί να φτάσει και στους 8.000 τόνους, ενώ πριν από 2 μήνες οι εκτιμήσεις έβαζαν τον πήχη χαμηλότερα. 

Όπου υπάρχουν ελιές στη Λέσβο ο καρπός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και υγιής μέχρι τώρα, παρατηρείται όμως το φαινόμενο σε μία περιοχή κάποια χωράφια να έχουν ελιές και κάποια άλλα στην ίδια τοποθεσία να μην έχουν.

Υπάρχει και το φαινόμενο σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχουν ελιές στα ελαιόδεντρα, όσοι έχουν κάνει νέες φυτεύσεις με κορωνέικες τα δέντρα να είναι φορτωμένα με καρπό. 

Τα Νέα της Λέσβου κατέγραψαν αυτές τις εικόνες ενδεικτικά στα πεδινά του Πλακάδου – Παλαιοκήπου προς Ευρειακή, μιας και τέτοιες εικόνες τροφοδοτούν το διάλογο ως προς την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελαιώνα της Λέσβου και με νέες ποικιλίες. Μάλιστα σε ένα μικρό ποσοστό αγρότες της Λέσβου έχουν προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις με κορωνέικη καταγράφοντας θεαματικά αποτελέσματα στις πεδινές περιοχές, όπου συνήθως γίνονται τέτοιες φυτεύσεις. 

Στην ίδια περιοχή τα ελαιόδεντρα των λεσβιακών ποικιλιών είναι άδεια σε όλο το μήκος και πλάτος του ελαιώνα

Ωστόσο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Λαγουτάρης είναι κάθετος: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να νοθεύσουμε τις δύο ποικιλίες της Λέσβου με ποικιλίες που ευδοκιμούν σε άλλες περιοχές και αυτό σας το λέω καθώς το ελαιόλαδο της Λέσβου αποτελείται από την κολοβή και αδραμυτιανή. Είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και σκεφτείτε ότι το μέλλον του ελαιολάδου στην αγορά πλέον έχει να κάνει με την ποιότητά του. Το λεσβιακό ελαιόλαδο ως προϊόν ξηρικής καλλιέργειας είναι πραγματικά εξαιρετικό και μοναδικό. Σε τελική ανάλυση, σκεφτείτε ότι και η Ισπανία έχει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, για να διατεθεί όμως στην αγορά θα πρέπει να το ενισχύσουν ποιοτικά μέσα από προσμίξεις με το ελληνικό και το ιταλικό ελαιόλαδο. Υπ’ αυτήν την έννοια θα σας έλεγα ότι ναι η ποσότητα είναι ένα ζητούμενο για τους αγρότες, η ποιότητα όμως είναι πάνω από όλα γιατί με την ποιότητα επιτυγχάνεται και η καλύτερη τιμή», είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι ελαιοπαραγωγοί που καλλιεργούν συστηματικά τα χωράφια τους έχουν πάντα και παραγωγή και σε υψηλότερο ποσοστό από όσους περιμένουν την απόδοση των χωραφιών τους χωρίς να τα καλλιεργήσουν ιδιαίτερα.

 

spot_img

More articles

spot_img