Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Με τεστ ασθενείς και συνοδοί στο Βοστάνειο

Με Εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στη λήψη συγκεκριμένων έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει μετά το άνοιγμα των σχολείων. 

Πρόκειται για τους ασθενείς που θα απευθύνονται στο Βοστάνειο για να εξεταστούν, καθώς για απλές εξετάσεις δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε κάποιο τεστ. Όταν πρόκειται όμως για συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια, απαιτείται να έχουν κάνει rapid test. Ανάλογες υποχρεώσεις προβλέπονται και για τους εμβολιασμένους και νοσήσαντες από κορονοϊό. Μάλιστα αντίστοιχη πρόβλεψη περιλαμβάνεται και για τους συνοδούς, καθώς οι εμβολιασμένοι θα κάνουν rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι συνοδοί θα έχουν είσοδο στο νοσοκομείο προκειμένου να παρασταθούν στον ασθενή τους, αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο.

Οι προβλέψεις της Εγκυκλίου καθώς αφορούν τις εξετάσεις των πολιτών στο Βοστάνειο ανακοινώθηκαν χθες από τον Διοικητή Γιώργο Καμπούρη, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα και αρρυθμίες.

Τα μέτρα προστασίας που αφορούν το νοσοκομείο είναι τα εξής:

  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό Covid-19.
  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση.
  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
  • Οι μη εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR (μοριακός έλεγχος) εντός 48  ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. 

Στις ανωτέρω περιπτώσεις τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄118).

Ο Διοικητής κ. Καμπούρης καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες και να συνεργάζονται στις υποδείξεις του προσωπικού του νοσοκομείου, για την ασφάλεια και την απρόσκοπτη εξυπηρέτησή τους.