Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο “Χαλίμ Μπέη”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

ΘΑ ΕΚΤΕΘΕΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

 

 

-Διεθνής προβολή, αλλά και “πρώτη επίσημη” της Bora Jet στη Μυτιλήνη

 

Μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις αποτελεί για τη Λέσβο η έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης, η οποία – όπως αποκάλυψαν πρώτα τα “Νέα της Λέσβου” – θα φιλοξενηθεί από 30 Σεπτεμβρίου έως 11 Νοεμβρίου στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης “Χαλίμ Μπέη”.

Η έκθεση Γραμμές Περάσματος (in medias res) από επιλεγμένα έργα του Μουσείου, έχει ως στόχο να επιδείξει την ποικιλία των συνδέσμων, ανάμεσα σε αφηγήσεις της μνήμης και εκφράσεις διαφορετικών τάσεων και στιλιστικών προσεγγίσεων. Η εν λόγω συλλογή η οποία ξεκίνησε από τη Σεβντά και τον  Τζαν Ελγκίζ το 1980, επικεντρώνεται στο “σύγχρονο” της τέχνης και της ζωής, έχει τεθεί δε στη διάθεση του κοινού με το Μουσείο Ελγκίζ που ιδρύθηκε το 2001 στην Κωνσταντινούπολη.

Mε την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, η έκθεση Γραμμές Περάσματος (in medias res) έχει στόχο τη δημιουργία ενός γαλαξία προβληματισμών πάνω στις τροχιές της μνήμης και της αντίληψης.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί μια συναισθηματική σύνδεση με το συγκεκριμένο σημείο συναντήσεως: O προπάππους του Τζαν Ελγκίζ, ο Χαλίμ Μπέη γεννήθηκε και έζησε σε αυτό το αρχοντικό.  Η έκθεση που ήδη υπάρχει μέσα από τις αφηγήσεις του κτιρίου, σκοπεύει να προσθέσει και να ορίσει την πορεία και σε άλλες γραμμές περάσματος.

Η έκθεση καλύπτει ολόκληρο το αρχοντικό και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών πετώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες βρίσκονται οι: Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, ένα συνοδευτικό βιβλίο που θα εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά)  και το οποίο  τεκμηριώνει την εξέλιξη της έκθεσης, θα διανέμεται κατά την διάρκειά της.

 

Πρώτη πτήση της Bora Jet

 

Στα πλαίσια αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος η αεροπορική εταιρεία BORA JET, πραγματοποιεί το πρωί της Παρασκευής 30/9 πτήση τσάρτερ Κων/λη-Μυτιλήνη. Αυτή είναι η πρώτη πτήση της εταιρείας προς το νησί, την πρακτόρευση της οποίας  και για μελλοντικές πτήσεις της προς τη Λέσβο, έχει αναλάβει το μεγαλύτερο πρακτορείο της Κων/λης, VIP.

Στους 120 περίπου Τούρκους επισκέπτες από την Κων/λη θα υπάρχουν και 40 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα τουρκικά Μ.Μ.Ε. Το καλωσόρισμα της αεροπορικής εταιρείας BORA JET, της οικογένειας Ελγκίζ και των Τούρκων επισκεπτών θα κάνουν ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Κώστας Αστυρακάκης, και το χορευτικό του Δήμου Λέσβου προσφέροντας δώρα!

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img