Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Μένουν Λέσβο για τις γιορτές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η πανδημία και τα μέτρα που αλλάζουν κάθε τόσο στην Ευρώπη δημιουργούν ανησυχία και δεν ευνοούν τα ταξίδια, σύμφωνα με τους πράκτορες
  • Σχετικά ευνοημένοι οι πιο «ασφαλείς» ελληνικοί προορισμοί

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι κρατήσεις των κατοίκων της Λέσβου για χριστουγεννιάτικες εκδρομές στο εξωτερικό, με την πανδημία να δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία που δεν ευνοεί τα ταξίδια. Έτσι οι περισσότεροι, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τουριστικοί πράκτορες, αν και θα ενδιαφέρονταν για μια εξόρμηση εκτός Ελλάδας, επιλέγουν να μείνουν εδώ και να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους, ευελπιστώντας σε μια αλλαγή κλίματος την άνοιξη.

«Ενδιαφέρον για εκδρομές υπάρχει, αλλά υπάρχει και προβληματισμός και ο κόσμος είναι σκεπτικός λόγω των συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μεταφέροντας την εμπειρία του τόσο μέσα από το δικό του πρακτορείο (Olive Groove), όσο και από συζητήσεις με συναδέλφους. Ο κ. Χατζηκυριάκος υποστηρίζει πως δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι που κρατάνε πίσω τους ενδιαφερόμενους, αλλά τα ισχύοντα μέτρα και το αν αυτά μπορεί να προκαλέσουν ακύρωση του ταξιδιού και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον, σημειώνοντας όμως και την αισιοδοξία για αλλαγή του κλίματος αυτού από το Πάσχα.

Μια κάπως πιο ασφαλής επιλογή θα μπορούσε να είναι σύμφωνα με τους πράκτορες και οι ελληνικοί προορισμοί. «Γενικότερα πολύς κόσμος προτιμά τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και πάλι μόνο οι εμβολιασμένοι», σημειώνει ο ταξιδιωτικός πράκτορας Γιώργος Σιταράς (Discover), ο οποίος στέκεται στα προβλήματα που δημιουργεί η «τρομολαγνεία» (όπως αναφέρει) γύρω από τον κορονοϊό. «Υπάρχει ο φόβος μην νοσήσει κάποιος στο ταξίδι του και μπει σε περιπέτειες», αναφέρει λέγοντας πως η εικόνα είναι απογοητευτική, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Παναγιώτης Σπανέλλης (Adrianna Tours). «Άλλες χρονιές αυτή την περίοδο είχαμε ήδη πολλές κρατήσεις και τώρα είμαστε σε μηδενικά επίπεδα», δηλώνει και προσθέτει πως αντίστοιχα κινείται η αγορά και για τα ταξίδια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

Ανάλογα την περίπτωση

Μια κάπως καλύτερη εικόνα μεταφέρει βέβαια ο Σταύρος Ρεπάνης (Repanis Tours), που τονίζει πως υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και κίνηση για εκδρομές στο εξωτερικό, αναλόγως με τον προορισμό και τις εκεί συνθήκες, που βέβαια λόγω του κλίματος του κορονοϊού είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. «Έγιναν μαζικές κρατήσεις για τα Χριστούγεννα την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όμως με το νέο κύμα της πανδημίας περιορίστηκαν στη συνέχεια», αναφέρει υπογραμμίζοντας πως το άγχος πραγματοποίησης της εκδρομής είναι κάτι που συνοδεύει τους ταξιδιώτες μέχρι τελευταία στιγμή, με τα τουριστικά γραφεία ωστόσο να διαμορφώνουν πακέτα που επιτρέπουν την επιστροφή χρημάτων αν το ταξίδι ακυρωθεί λόγω ειδικών μέτρων στη χώρα προορισμού.

 

Ταξιδεύουν οι Λέσβιοι

Σε αυτό που συμφωνούν οι τουριστικοί πράκτορες είναι πως γενικά οι κάτοικοι της Λέσβου ταξιδεύουν από το νησί και συμμετέχουν σε εκδρομές. «Γενικά προτιμούν να ταξιδεύουν με group, ειδικά για τις γιορτές, καθώς είναι πιο ασφαλές και πιο άνετο», σημειώνει ο κ. Ρεπάνης, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο κ. Χατζηκυριάκος. «Ειδικά την πρώτη φορά που ταξιδεύουν σε έναν προορισμό επιλέγουν τα group. Στο δεύτερο ταξίδι τους όμως μπορεί να ταξιδέψουν και μόνοι τους, αν και οι νέοι είναι πιο “τολμηροί”», συμπληρώνει.

Η συνήθεια των Λέσβιων να φεύγουν εκτός νησιού δεν σταμάτησε τα χρόνια της κρίσης, άλλαξε όμως χαρακτηριστικά. «Οι εκδρομές τους απλά συρρικνώθηκαν σε διάρκεια και συχνότητα», επισημαίνει ο κ. Χατζηκυριάκος, αναφέροντας πως μειώθηκαν οι μέρες του ταξιδιού, ενώ οικογένειες που τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν και Χριστούγεννα και Πάσχα και καλοκαίρι πλέον «έκοψαν» μία ή δύο από αυτές τις εκδρομές. «Η μεγάλη αλλαγή έγινε με το ίντερνετ» καταλήγει, αναφέροντας ότι η οικονομική κρίση και το διαδίκτυο συνέβαλαν στη διαμόρφωση της χρόνιας κρίσης που βιώνουν τα τουριστικά πρακτορεία.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img