Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Μη χάσουν το Εξοικονομώ για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Σε λανθασμένη καταχώρηση των αριθμών της κατανομής των κονδυλίων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ οφείλεται το ζήτημα που προέκυψε με τα «περίεργα» ποσά στις κατηγορίες του προγράμματος την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων την εβδομάδα που διανύουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προκύπτει και επίσημα από τον έλεγχο που διενήργησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορειοανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να απαντήσει στην αγωνία που εξέφρασαν μέλη του Πολιτικοί Μηχανικοί, υπό το φόβο μείωσης του προϋπολογισμού ώστε να μην μπορέσουν να πληρωθούν οι πελάτες τους. 

Πρόκειται για εξέλιξη που είχε εκτιμηθεί στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου υπό τον τίτλο «Αιγαίο Πέλαγος με το Εξοικονομώ» στο φύλλο μας ακριβώς μια εβδομάδα πριν (29 Απριλίου), σημειώνοντας επί λέξει ότι «αυτό που καλόπιστα μπορεί να εκτιμήσει κανείς είναι ότι πρόκειται για λάθος που θα αποκατασταθεί εντός των ημερών ώστε τα πράγματα να τεθούν στη σωστή τους βάση. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε η Λέσβος θα έχει υποστεί ένα ανεξήγητο “τσεκούρωμα” στον προϋπολογισμό που της αναλογεί από το δημοφιλές πρόγραμμα Εξοικονομώ προς όφελος της Λήμνου και άλλων περιοχών». Αυτά γράφαμε την περασμένη Παρασκευή, καθώς η κατανομή και οι αντιφάσεις μεταξύ των κατηγοριών αλλά και γειτονικών νησιών της περιφέρειάς μας ήταν εντελώς αλλοπρόσαλλες!

Ο Στρατής Μανωλακέλλης

Όπως τόνισε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης  «ελέγξαμε πλήρως τα αιτούμενα ποσά των δικαιούχων με τα συνολικά ποσά των προϋπολογισμών διαπιστώνοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά τελικά έχουμε και πρόσθετους πόρους καθώς τα ποσά υπερβαίνουν συνολικά τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε και τα κονδύλια που αναμένονται για την ένταξη των πολυκατοικιών. Το θεωρούμε αυτό σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει και τις δικές μας διεκδικήσεις, καθώς επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μην αδικείται το Βόρειο Αιγαίο στην κατανομή και εισακουστήκαμε  στην παρούσα προκήρυξη, η οποία σημειώστε ότι υιοθετεί πλήρως και τις θέσεις μας για ένταξη των δικαιούχων βάσει κριτηρίων και όχι να εντάσσονται όσοι προλαβαίνουν να υποβάλουν πρώτοι τις αιτήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του Εξοικονομώ επισημαίνοντας ότι 2,06 εκατ. ευρώ κατανέμονται στην κατηγορία 1 για τη Λέσβο και 3,77 εκατ. ευρώ κατανέμονται στις κατηγορίες 2 έως 5 (δηλαδή συνολικά 5,830 εκατ. ευρώ), ενώ εκκρεμούν τα ποσά για τις πολυκατοικίες.

Προσοχή στην ηλεκτρονική ταυτότητα

Ταυτόχρονα ο κ. Μανωλακέλλης εφιστά την προσοχή των δικαιούχων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, να απευθυνθούν άμεσα στους μηχανικούς τους, καθώς εντός 2 μηνών από την έκδοση της απόφασης για την ένταξή τους θα πρέπει να υποβάλλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου.

Πρόκειται για το νέο σύστημα υποβολής στο Εξοικονομώ όπου πλέον οι κατόψεις και όλα τα άλλα στοιχεία που αφορούν το ακίνητο που εντάσσεται στο πρόγραμμα κατηγοριοποιούνται ηλεκτρονικά στη λεγόμενη ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, την οποία υποβάλλουν στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι μαζί με το πιστοποιητικό της ενεργειακής τους κατάταξης, που είναι και αυτό μέσα στο ίδιο σύστημα.

«Η ηλεκτρονική ταυτότητα απαιτεί προεργασία από τον μηχανικό και δεν μπορεί να βγει την τελευταία στιγμή, ενώ καταλαβαίνετε λόγω του φόρτου που υπάρχει με τους πολλούς δικαιούχους που έχουν ενταχθεί καθώς επιδοτούνται ο ένας στους δύο που υπέβαλαν αίτηση για τη Λέσβο, φοβάμαι πως όσοι αμελήσουν και απευθυνθούν την τελευταία στιγμή δεν θα προλάβουν και θα χάσουν την ευκαιρία», αναφέρει ο κ. Μανωλακέλλης υπογραμμίζοντας: «Από τη στιγμή που έχουμε τα αποτελέσματα για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα καλώ κάθε δικαιούχο να απευθυνθεί ΑΜΕΣΑ στον μηχανικό του με τον οποίο συνεργάζεται, φροντίζοντας για την έκδοση και υποβολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου του, που εντάσσεται στο πρόγραμμα το αργότερο μέσα σε διάστημα 2 μηνών, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση».

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται από τη Λέσβο 431 δικαιούχοι, δηλαδή εντάσσεται ο ένας στους δύο καθώς το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν είναι 838.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις