Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Μια «Ακαδημία Τεχνών Τσέπης» στον Άη-Στράτη

Το νησί του Αγίου Ευστρατίου επισκέφθηκαν οι AKTES, το κοινωνικό-πολιτιστικό πρόγραμμα Ακαδημία Τεχνών Τσέπης, που έχει σχεδιαστεί για τις μικρές νησιωτικές περιοχές με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών στη ζωή της κοινότητας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα περισσότερα από τα παιδιά του νησιού, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργούν και το δικό τους περιοδικό fanzine προβολής του τόπου τους, με την υποστήριξη καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα AKTES υλοποιείται από τους οργανισμούς COMM’ON και Cultόpια και αναπτύσσεται γύρω από τον καλλιτεχνικό πειραματισμό, μέσα από τη φιλοξενία καλλιτεχνών κατά τους χειμερινούς μήνες στο νησί και εμπλέκοντας τα ντόπια παιδιά στη διαδικασία συνδημιουργίας των δράσεων γύρω από μια θεματική, η οποία δεν επιλέγεται τυχαία, αλλά αφορά και έναν στρατηγικό τομέα ανάπτυξης του νησιού. «Στο πρώτο στάδιο υπάρχει στενή συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο για να προκύψει αυτός ο στρατηγικός στόχος», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η Μαρία Χατζοπούλου, από τον οργανισμό COMM’ON. «Από τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, για παράδειγμα, τέθηκε το ζήτημα της τουριστικής προβολής και το να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τόπο».

Τα παιδιά, που συμμετέχουν στη δράση, πέρα από την καλλιτεχνική δραστηριότητα ενθαρρύνονται από μικρή ηλικία και με έναν διαδραστικό τρόπο στο να γίνουν ενεργοί πολίτες. Για παράδειγμα, τα παιδιά του Άη-Στράτη θα έπρεπε να έρθουν εκείνα σε επαφή με τον Δήμο, ώστε να συζητήσουν επίσημα για το πώς θα εκθέσουν τη δουλειά τους, κάτι που αποτελεί μια πρώτης τάξης εμπειρία επαφής με θεσμικούς φορείς. 

Το… καλό των περιορισμών

Η πανδημία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Το AKTES θα ταξίδευε στον Άη-Στράτη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όμως οι περιορισμοί ανάγκασαν τους υπευθύνους του προγράμματος να αναβάλλουν το ταξίδι. Έτσι, περιορίστηκαν σε διαδικτυακές συναντήσεις με τα παιδιά, η πρώτη επίσκεψη καλλιτέχνη στο νησί πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και προγραμματίζεται μία ακόμη το επόμενο διάστημα. 

Τα περιοριστικά μέτρα, όμως, έφεραν κι ένα καλό σύμφωνα με την κ. Χατζοπούλου: «Είναι η πρώτη φορά, που ακόμη και κάτοικοι των μεγαλουπόλεων ζήσαμε την απομόνωση και τον αποκλεισμό από δράσεις πολιτισμού ή ψυχαγωγίας, τα οποία όμως οι κάτοικοι των μικρών απομακρυσμένων νησιών και κοινοτήτων βιώνουν έτσι κι αλλιώς ανεξαρτήτως πανδημίας. Όπως επίσης και τα προβλήματα μεταφορών και ιατρικής περίθαλψης», επισημαίνει. «Πιστεύουμε πως αυτή η εμπειρία θα ανοίξει επιτέλους μια μεγάλη συζήτηση για όλα όσα πρέπει να διεκδικήσουν οι αποκομμένες κοινότητες σε όλη την Ελλάδα», συνεχίζει.

Το πρόγραμμα AKTES για την περίοδο 2020-2021 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής. Χορηγός των μετακινήσεων είναι η SEAJETS, ενώ για τη δράση υπάρχει και η υποστήριξη των medical-ex και Karavan Clothing.