Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Μία ζεστή αγκαλιά για τη Χριστίνα

  • Προσωρινά φιλοξενούμενη στον ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών από χθες η 62χρονη καρκινοπαθής
  • Ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ιστορία της και για βοήθεια τόσο από τη Λέσβο όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας μετά το δημοσίευμά μας

Ανταπόκριση για να βοηθήσουν την 62χρονη Χριστίνα καταγράφεται σε τοπικό επίπεδο, καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας μετά το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου για τη γυναίκα που ζει σε ένα δικό της σπίτι αλλά χωρίς πόρτες και παράθυρα, καθώς πρόκειται για γιαπί στο οποίο μεταφέρθηκε όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι που μίσθωνε, μη μπορώντας να ανταποκριθεί άλλο στο ενοίκιο.

Η ανθρώπινη ιστορία που ανέδειξαν τα Νέα της Λέσβου για την καρκινοπαθή γυναίκα που πάσχει και από άλλα χρόνια νοσήματα δεν άφησε ασυγκίνητες τις γυναίκες της Αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, καθώς και απλούς πολίτες όχι μόνο από το νησί μας, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο γυναίκες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να διαθέσουν δωρεάν στην 62χρονη ακατοίκητα σπίτια που διαθέτουν για να μπορέσει να στεγαστεί μέχρι να βρεθεί τρόπος ώστε να γίνει λειτουργικό το δικό της σπίτι για να μπορεί να μείνει σε αυτό. 

Καθώς το δημοσίευμα των Νέων της Λέσβου αναπαράχθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδιαφέρον για να βοηθήσουν οικονομικά τη Χριστίνα εκδήλωσαν γυναίκες από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα. Μάλιστα η κ. Μαρία από την Αθήνα επικοινωνεί σχεδόν καθημερινά με τη Χριστίνα και προσπαθεί και μέσω του κύκλου της στην πρωτεύουσα να βρει βοήθεια, ώστε αν είναι δυνατόν η 62χρονη να μπορεί να ενισχύεται οικονομικά σε όσο το δυνατόν πιο σταθερή βάση, έστω με ένα μικρό ποσό που θα συμπληρώνει τη σύνταξή της. Και δεν έμεινε μόνο σε αυτά αλλά προσπαθεί τηλεφωνικά από την Αθήνα να ενεργοποιήσει και τοπικούς φορείς, καθώς επικοινώνησε η ίδια και με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιάκωβο, ζητώντας την παρέμβασή του.

 

Αποτίμηση

Μέχρι χθες στον τραπεζικό λογαριασμό της Χριστίνας είχαν συγκεντρωθεί 90 ευρώ και όταν η ίδια μας ενημέρωσε ζητώντας να μεταφέρουμε τις ευχαριστίες της στους πολίτες που τα κατέθεσαν και της απαντήσαμε ότι αυτό το ποσό δεν είναι και τόσο σημαντικό, η ίδια με αφοπλιστική ειλικρίνεια μας είπε: «Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό το ποσό καθώς μου φτάνει για να πληρώσω δύο λογαριασμούς!». 

Μία μέρα αργότερα κατατέθηκε το ποσό των 250 ευρώ στο λογαριασμό της, το οποίο προέρχεται από συγγενή της που βρίσκεται στην Αθήνα και πληροφορούμενος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τη βοήθησε με αυτόν τον τρόπο.

 

Όταν υπάρχουν άνθρωποι

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύσαμε την ιστορία της Χριστίνας ευαισθησία και ενδιαφέρον να βοηθήσει έδειξε η Αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία σε επικοινωνία με την εφημερίδα μας ζήτησε να της υποδείξουμε πού βρίσκεται η γυναίκα για να τη συναντήσει και να τη βοηθήσει. Απ’ ό,τι φαίνεται, η Χριστίνα έχει βοηθηθεί και στο παρελθόν από την κ. Αντωνέλλη όταν η ίδια ήταν Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, καθώς όταν ενημερώσαμε την 62χρονη για το ενδιαφέρον της Αντιπεριφερειάρχη, η ίδια μας απάντησε ότι «η Αναστασία είναι φίλη μου, τη γνωρίζω καιρό».

Η κ. Αντωνέλλη ήρθε σε επαφή με την Αντιδήμαρχο του Δήμου Μυτιλήνης, Δήμητρα Αλεξανδρή, και οι δύο γυναίκες συζήτησαν για το πώς μπορεί η 62χρονη να φιλοξενηθεί σε μία ζεστή γωνιά και εν προκειμένω στον ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών στην περιοχή του Ευεργέτουλα. Όπως φαίνεται, αυτός ο ξενώνας αποτελεί τον από μηχανής Θεό ακόμα και για να τακτοποιηθούν προσωρινά άτομα, που δεν έχουν κακοποιηθεί με πρόσφατο ξυλοδαρμό. Αν και σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Χριστίνας, η ίδια ξέρει από κακοποίηση και πολύ καλά μάλιστα.

Από χθες το απόγευμα η 62χρονη Γεραγώτισσα εγκατέλειψε το γιαπί όπου εγκαταστάθηκε από τις 8 Αυγούστου έναντι του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου και μετέβη στην περιοχή του Ευεργέτουλα, όπου βρήκε μία ζεστή γωνιά, φαγητό και φροντίδα στον ξενώνα. Πρόκειται για μία προσωρινή λύση ώστε να μπορέσει η γυναίκα να ξεπεράσει τις δύσκολες συνθήκες της χειμερινής περιόδου, που ήδη άρχισαν να της προκαλούν προβλήματα διαμένοντας μέσα στον ανοιχτό χώρο. 

Όπως άλλωστε μας είπε «και τα βράδια, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας το κρύο ήταν ανυπόφορο, τρυπούσε κόκκαλα και αναγκαζόμουν να κάθομαι ακόμα και 6 ώρες κάτω από τις κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθώ. Θέλω να ευχαριστήσω και την κ. Αντωνέλλη και την κ. Αλεξανδρή. Ο Θεός να τους δίνει για το καλό που μου έκαναν, θα μπορέσω να ζεσταθώ λίγο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που με πήραν τηλέφωνο, πέρασαν από το σπίτι για να με δουν ή έβαλαν λεφτά στην τράπεζα. Δεν έχω λόγια, ο Θεός να τους τα δίνει διπλά», μας είπε χθες η 62χρονη σημειώνοντας ότι τα 250 ευρώ της σύνταξής της, εφόσον θα έχει στέγη και τροφή, θα μπορεί να τα εξοικονομεί για να τα διαθέσει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών της, όπως είναι και η επισκευή του σπιτιού της. 

Κι όμως η Χριστίνα δεν ήταν πάντα σ’ αυτήν την κατάσταση έτσι, αλλά ζούσε μία άνετη ζωή καθώς έμαθε την τέχνη της κομμωτικής και εργάστηκε στη Γέρα αλλά και τη Νότιο Αφρική στέλνοντας λεφτά, τα οποία δυστυχώς δεν έπιασαν τόπο για το σκοπό που τα έστελνε. Το χτύπημα από την επάρατη νόσο ήταν αυτό που την έριξε “στην άλλη άκρη του δρόμου”, καθώς χρειάστηκε χρήματα για εξετάσεις, μεταβάσεις στην Αθήνα, χειρουργείο αφαίρεσης μαστού και λεμφαδένων, ενώ ακολούθησαν και θεραπείες, τώρα όμως είναι καλά. Είναι καλά και η ζεστή γωνιά του ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες μοιάζει για εκείνη με το μεγαλύτερο δώρο.

Η Χριστίνα έχει συγγενείς και στη Λέσβο, ωστόσο, η φιλοξενία της από τον ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών είναι για την ίδια μονόδρομος, δεν έχει να φιλοξενηθεί κάπου αλλού.

Αυτό είναι το σπίτι με τσιμεντόλιθους χωρίς παράθυρα και πόρτες

Η επισκευή του σπιτιού

Η επισκευή του σπιτιού της για να επιστρέψει είναι ο στόχος που μπαίνει τώρα. Το γιαπί από τσιμεντόλιθους χρειάζεται δάπεδο και κουφώματα για να μπορεί να μείνει κάποιος μέσα σε αυτό χωρίς να εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες. Προς αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να κινείται ώστε να βοηθήσει, όσο μπορεί, η Αντιδήμαρχος κ. Αλεξανδρή και με τη βοήθεια ατόμων του οικογενειακού της περιβάλλοντος, αλλά σκοπεύει η ίδια να ζητήσει βοήθεια και από όσους άλλους μπορούν να συνεισφέρουν. 

Επίσης υπάρχει μία πρωτοβουλία πολιτών στη Γέρα που έχει δείξει ενδιαφέρον, αν μπορεί να βοηθήσει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Χριστίνα προς το παρόν φεύγει από το γιαπί με τους τσιμεντόλιθους εξασφαλίζοντας έστω και προσωρινά στέγη και τροφή, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται όλα τα δεδομένα για να μπορέσει να φτιαχτεί το σπιτάκι της και όποιος μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενος, ακόμα και με παροχή εργασίας για την επισκευή.

Μπορεί τούτος ο βράχος του Αιγαίου, η Λέσβος, να έχει βιώσει τόσα και τόσα στο πέρασμα του χρόνου. Μπορεί πολλές φορές να αδικήθηκε από τους κρατούντες και άλλες φορές να την αδίκησαν οι τοπικοί της άρχοντες. Πάντα όμως αυτός ο τόπος ξεχώριζε και για τις ομορφιές του και για τους όμορφους ανθρώπους του. Ανθρώπους που έδειξαν ανθρωπιά, θέλοντας να απαλύνουν λίγο τον πόνο και στην περίπτωση της Χριστίνας και στις δύο περιπτώσεις των καρκινοπαθών, καθώς και του κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη που ανέδειξαν τον τελευταίο μήνα τα Νέα της Λέσβου.