Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Μικροί κηπουροί εν δράσει

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα χρειάζεται», έλεγε ο Κικέρωνας. Ακολουθώντας αυτό το ρητό και με τον ενθουσιασμό της επιστροφής των μικρών μαθητών στα θρανία,  στο Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Τρίτους, τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, έγιναν μικροί κηπουροί και ετοίμασαν τον δικό τους λαχανόκηπο.  

Πήραν τσάπες, φτυάρια και τσουγκράνες και άρχισαν να σκαλίζουν ένα κομμάτι της αυλής του σχολείου που παρέμενε επί χρόνια ανενεργό και του έδωσαν ξανά ζωή, μεταμορφώνοντάς το σε έναν όμορφο λαχανόκηπο. 

«Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος! Στο άκουσμα κιόλας της ιδέας να δημιουργήσουμε ένα λαχανόκηπο, στο σχολείο μας, τα παιδιά δεν κρατιόνταν», μας λέει η Διευθύντρια του σχολείου Χριστίνα Βογιάννη. «Τα ερωτήματα έπεφταν βροχή. Η ανυπομονησία μεγάλη. Όταν λοιπόν από την Τρίτη ένα μέρος των μαθητών ξεκίνησε το φτιάξιμο του κήπου, όλοι μείναμε άναυδοι από τη μεθοδικότητα, την όρεξη για δουλειά, τα χαμόγελα, την προθυμία τους. Άλλος έσκαβε, άλλος φτυάριζε, άλλος απομάκρυνε τις πέτρες. Ήταν μια δημιουργική και συνάμα χαρούμενη μέρα για τα παιδιά. Μαζί τους χαρήκαμε και εμείς», συμπληρώνει. 

Το αποτέλεσμα; Φράουλες σε ένα μεγάλο μέρος του κήπου. Ντομάτες, αγγουράκια, κρεμμυδάκια, ραπανάκια, κολοκύθια. 

Δεν έλειψαν και τα αρωματικά φυτά. Δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικός. Και πιο πέρα δύο μανταρινιές για να εμπλουτισθούν τα  εσπεριδοειδή του κήπου δίπλα στις πορτοκαλιές, αλλά και μια βατομουριά.

«Ειλικρινά τις δύο αυτές ημέρες ζήσαμε ένα θαύμα στο σχολείο. Ο ενθουσιασμός των παιδιών, η απίστευτη συνεργασία τους, η μεταμόρφωση του κήπου μας και η χαρά της δημιουργίας», τονίζει η διευθύντρια του σχολείου. Το αποτέλεσμα των κόπων των μικρών κηπουρών θ’ αρχίσει σύντομα να αποδίδει καρπούς!