Μικροί – μεγάλοι σε εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές

Ολοκληρώθηκε ένα ακόμη διήμερο παρατήρησης πουλιών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στις Αλυκές της Λέσβου, που έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν σπάνια είδη, που βρίσκονται στην περιοχή αυτό το διάστημα. Την ίδια στιγμή ξεκινά η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλλονής, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος 2021 στις 5 Ιουνίου. 

Στις Αλυκές Πολιχνίτου οι συμμετέχοντες παρατήρησαν τα θαλασσοπούλια του κόλπου πριν μεταφερθούν σε τρεις άλλες θέσεις γύρω από τις αλυκές, όπου παρακολούθησαν πού και πώς ήταν κατασκευασμένες φωλιές από Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες, καθώς επίσης και πώς οι γονείς άλλαζαν βάρδιες στο κλώσσημα και πώς απωθούσαν πιθανούς θηρευτές (Γλάρους και Κουρούνες) που πλησίαζαν. Αρκετά έντονη η δραστηριότητα και στη νησίδα όπου τα Ποταμογλάρονα φώλιαζαν το ένα πολύ κοντά στο άλλο, με πουλιά συνεχώς να φέρνουν ψαράκια που κυνηγούσαν στη θάλασσα και την παρατήρηση να γίνεται από την κατάλληλη απόσταση και με προφυλάξεις ώστε να μην ενοχληθούν τα πουλιά σε αυτή την τόσο ευαίσθητη φάση του βιολογικού τους κύκλου. Επίσης, οι συμμετέχοντες είδαν Φλαμίνγκο από πολύ κοντινές αποστάσεις, Νανογλάρονα και Βαρβάρες, Μαυροπελαργό, Σταχτάρες, Μαυρολαίμη, κ.ά. και τρία είδη χελιδονιών καθώς έρχονταν στον υγρότοπο για να πάρουν τη λάσπη που χρειάζονται για τις φωλιές τους. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν και τα πρώτα μωρά της φετινής περιόδου, έξι νεοσσούς Αβοκέτας από δύο διαφορετικές οικογένειες. 

Στις Αλυκές Καλλονής από την άλλη, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ακόμη περισσότερα είδη σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις στη δυτική και νότια πλευρά τους. Εδώ Αβοκέτες και Καλαμοκανάδες φώλιαζαν το καθένα στη δική του μεγάλη αποικία και οι Καλαμοκανάδες έδιναν καλύτερες ευκαιρίες για παρατήρηση. Όσοι συμμετείχαν στην παρατήρηση στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί και εντόπισαν ένα μικτό σμήνος από μεταναστευτικά παρυδάτια: Αμμοσφυριχτές, Νανοσκαλίδρες και Μαχητές, ενώ την τιμητική τους είχαν και οι Μελισσοφάγοι που τρέφονταν ασταμάτητα στις γειτονικές εκτάσεις, όπου αρκετά ζευγάρια έχουν φτιάξει τις φωλιές τους.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις

Με την ολοκλήρωση αυτών των εξορμήσεων έρχονται και οι πρώτες επισκέψεις σχολείων, που δέχεται αυτή την εβδομάδα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλλονής, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος 2021 στις 5 Ιουνίου. Στο πλαίσιο των επισκέψεων, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα κάνουν παρατήρηση πουλιών σε γειτονικούς υγροτόπους (Έλος Παρακοίλων, Εννιά Καμάρες και ποταμός Τσικνιάς), ενώ θα συμμετέχουν και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα τα πουλιά των υγροτόπων της Λέσβου.

Πρόκειται για δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτά προβλέπονται για τους μουσειακούς χώρους και τις υπαίθριες δραστηριότητες σε βιοτόπους. 

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στις ομάδες παρατήρησης πουλιών, τον καθορισμό και την παρουσίαση και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434 και 6972809610.