Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μιλώντας για την ελιά και το ελαιόλαδο της Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Εν όψει του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου για το ελαιόλαδο, που ξεκινά την Παρασκευή, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, από τον Σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος, η εφημερίδα μας γι’αυτήν την εβδομάδα μέχρι την έναρξη εγκαινιάζει έναν κύκλο συνεντεύξεων, επιλέγοντας πρόσωπα από τους προσκεκλημένους ομιλητές, οι οποίοι στο σύνολό τους ο καθένας έχει διακριθεί στο χώρο του.

Να σημειώσουμε ότι τα «Νέα της Λέσβου» είναι χορηγός επικοινωνίας για το Συνέδριο και δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά, καθώς η εφημερίδα μας διαθέτει και χώρο και χρόνο έχοντας σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και γενικότερα της αγοράς του ελαιολάδου στον τόπο μας.

…………………………………………………………………………………………………

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Ελαιοτουρισμός: Μια νέα πρόκληση για προορισμούς και επιχειρήσεις»

Από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα απο την Αρκαδία   η Μαρία Αθανασοπούλου ξέρει από καλό λάδι και αυτό που θα μεταφέρει στο Συνέδριο είναι η γνώση και η πολύτιμη εμπειρία της για το πώς θα μπορέσουμε να συνδέσουμε τον τουρισμό με το ελαιόλαδο, αναπτύσσοντας το θέμα “Ελαιοτουρισμός: Μια νέα πρόκληση για προορισμούς και επιχειρήσεις”.

Η κ. Αθανασοπούλου τo 2009 ίδρυσε την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Respond On Demand, η οποία φέρνει σε επαφή Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού με τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού.

Είναι επίσης ειδική στο γαστρονομικό και στο βιώσιμο τουρισμό υπηρετώντας ως Chairwoman στη World Food Travel Association, ως ambassador στο Green Destinations, ενώ παραδίδει και σεμινάρια σχετικά με τον τουρισμό.

…………………………………………………………………………………………………..

-Θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, που είναι και το πρώτο αυτού του μεγέθους σε επίπεδο Αιγαίου και όχι μόνο.

«Θεωρώ ότι το Elia Lesvos Confest είναι το πρώτο διεθνές συνέδριο αυτού του μεγέθους που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, συνδυάζοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα αναπτύσσεται γύρω από την Ελιά και το Ελαιόλαδο. Το συνέδριο, μέσα σε τρεις ημέρες προσεγγίζει όλους τους τομείς που έχουν ως επίκεντρο την Ελιά και το Ελαιόδεντρο, δίνοντας απαντήσεις σε οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό.

Στα συν του συνεδρίου θεωρώ ότι είναι η ολιστική προσέγγιση της Ελιάς και του Ελαιόδεντρου αλλά και η ύπαρξη μιας ολόκληρης ημέρας που αφιερώνεται στον Ελαιοτουρισμό, και πώς αυτός μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τον προορισμό, αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις εν γένει.

Ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας τουριστικού μάρκετινγκ Respond On Demand Ltd, ένιωσα την πρόκληση της διοργάνωσης του συνεδρίου αυτού, όταν μας απευθύνθηκε πρόταση να αναλάβουμε συμβουλευτικά την όλη προσπάθεια και η αποδοχή εκ μέρους μας ήταν άμεση.

Όμως και σε προσωπικό επίπεδο, ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού με έδρα την Αμερική και μέλη από 180 χώρες, πάντα ενδιαφέρομαι για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και ανυπομονώ να δω το Elia Lesvos Confest να γίνεται θεσμός και να διοργανώνεται σε ετήσια βάση!».

-Ποια κατά την άποψή σας μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τον ελαιοπαραγωγό, τον τυποποιητή, αλλά και γενικότερα τον επαγγελματία της Λέσβου μετά το Συνέδριο; 

«Πιστεύω ότι θα μάθουν καινούργια πράγματα, θα έχουν πάρει έγκυρη ενημέρωση, θα έχουν δει καινούργιες τάσεις από όλο τον κόσμο, θα έχουν επιμορφωθεί και θα έχουν αποκτήσει περισσότερα εφόδια ώστε να συνεχίσουν επιτυχημένα την επαγγελματική τους πορεία».

-Τι γνωρίζετε μέχρι τώρα για τη Λέσβο και την παραγωγή του ελαιολάδου στον τόπο μας, μιας και στην περιοχή μας, αν και τρίτη σε μέγεθος ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, το προϊόν είναι λιγότερο προβεβλημένο σε σχέση με τα ελαιόλαδα της Πελοποννήσου και της Κρήτης;

«Κύριε Σαμιώτη, η προβολή και η προώθηση όχι μόνο για το Ελαιόλαδο αλλά και για τον Ελαιοτουρισμό, απαιτεί σύγχρονες και εξειδικευμένες ενέργειες μάρκετινγκ. Θα πρέπει προορισμός και επιχειρηματίες να εργαστούν από κοινού, ακολουθώντας τις προτροπές των ειδικών, ώστε να αναδείξουν τον τοπικό τους πλούτο. Η μεθοδευμένη εργασία προς αυτή την κατεύθυνση είμαι σίγουρη ότι μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα»!

-Πείτε μας δυο λόγια για την επαγγελματική σας εμπειρία…

«Είμαι ιδρύτρια της εταιρείας τουριστικού μάρκετινγκ Respond On Demand. Εξειδικευόμαστε στο να προωθούμε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις σε τουριστικά γραφεία του εξωτερικού. Είμαι επίσης εξειδικευμένη στο Γαστρονομικό και στο Βιώσιμο Τουρισμό. Τέλος, έχω την τιμή να υπηρετώ ως πρόεδρος για δεύτερη θητεία την Παγκόσμια Ένωση Γαστρονομικού Τουρισμού με έδρα την Αμερική και μέλη από 180 χώρες και να είμαι πρέσβειρα του διεθνούς οργανισμού Green Destinations». 

-Είναι απαραίτητη η ετήσια διοργάνωση του συνεδρίου και, αν ναι, γιατί;

«Αν θέλουμε να επιτύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα τόσο σε σχέση με την επιμόρφωση της τοπικής κοινωνίας όσο και με την ανάπτυξη του Ελαιοτουρισμού στη Λέσβο, είναι απαραίτητο το συνέδριο να γίνει ένας θεσμός και να διοργανώνεται σε ετήσια βάση, ώστε σημαντικοί φορείς και ιδιώτες σε σχέση με κάθε τομέα που άπτεται του ελαιόλαδου και της ελιάς, από όλο τον κόσμο, να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στη Λέσβο».

-Ποια η σημασία του συνεδρίου για τη Λέσβο;

«Το συνέδριο θα ωφελήσει σημαντικά το νησί, με παραπάνω από έναν τρόπους. Πρώτον η προβολή της Λέσβου σε διεθνές επίπεδο θα είναι μεγάλη. Δεύτερον ένα τόσο μεγάλο συνέδριο θα φέρει έσοδα στο νησί, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό θα ξοδέψουν χρήματα στο νησί στον ελεύθερο χρόνο τους και θα μιλήσουν για τη Λέσβο σε φίλους και γνωστούς όταν επιστρέψουν στην έδρα τους. Τρίτον είναι μια ευκαιρία ώστε να επιμορφωθούν οι κάτοικοι και να αντιληφθούν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ασχοληθεί κανείς επικερδώς με την Ελιά και το Ελαιόλαδο».

-Ποια η σημασία του συνεδρίου επιστημονικά;

«Πιστεύω πολύ μεγάλη, αφού σπανίως βλέπουμε συγκεντρωμένους τόσο επιφανείς ομιλητές για την Ελιά και το Ελαιόλαδο. Η επιστημονική τους κατάρτιση είναι αυτή που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο συνέδριο».

-Σε πρακτικό επίπεδο για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την Ελιά και με το Ελαιόλαδο;

«Θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους μαθαίνοντας τις τελευταίες εξελίξεις σε κάθε τομέα που αφορά την ελιά και το ελαιόλαδο. Θα ενημερωθούν για τις νέες τάσεις της αγοράς. Θα επιμορφωθούν σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντες τομείς. Και όλα αυτά τους παρέχονται απολύτως δωρεάν!».

……………………………………………………………………………………………..

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ ΣΤΑ «ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

«Οι ποικιλίες της Λέσβου έχουν χαρακτηριστικά που εκπλήσσουν ευχάριστα, τόσο οργανοληπτικά, όσο και χημικά»

Ο Βασίλης Μουσελίμης είναι γεωπόνος και έρχεται για το Συνέδριο στη Λέσβο από την περιοχή της Ηπείρου, όπου δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων σε έκταση 50 περίπου στρεμμάτων υπό το εμπορικό σήμα «Φύσει – Βιολογικές Καλλιέργειες»,  σε τμήμα των οποίων δοκιμάζεται η μέθοδος της Φυσικής Καλλιέργειας.

Κομβικό σημείο στην επαγγελματική δραστηριότητα ήταν η μετεκπαίδευση στην ελαιοκομία και ελαιοποίηση από τους Ιταλούς καθηγητές Gucci και Servili υπό την αιγίδα των Olive Oil Seminars του Βασίλη Φραντζολά.

Απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης  Τροφίμων & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2001), κάτοχος πτυχίου οινολόγου, με σπουδές στο Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές επίσης σπουδές (2004) στην ίδια κατεύθυνση (Μ.Β.Α.), είναι Διευθύνων σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ. A.G.R.O. που δραστηριοποιείται στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική έρευνα (τελευταία συμμετοχή (2017) σε κοινοπραξία Πανεπιστημίων και ιδρυμάτων της Βόρειας Ευρώπης (Σουηδίας, Δανίας, Βελγίου κ.ά.)).

…………………………………………………………………………………………………..

-Πείτε μας δυο λόγια για την επαγγελματική σας εμπειρία;

«Εργάζομαι ως γεωπόνος, σύμβουλος παραγωγής αρκετών ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων ανά την Ελλάδα και ως επικεφαλής γεωπόνος της Mediterre Eurofoods AE κατέχουσα μία από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή βραβευμένων ελαιόλαδων».

-Ποιο το θέμα της ομιλίας σας στο συνέδριο;

«Το θέμα μου είναι η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος της ελαιοκαλλιέργειας με φιλικές στο περιβάλλον πρακτικές. Θα γίνει μια περιγραφή των εναλλακτικών διαδρομών που μπορούμε πρακτικά να ακολουθήσουμε υπό το βάρος των διαρκώς μεταβαλλόμενων εξελίξεων».

-Είναι απαραίτητη η ετήσια διοργάνωση του συνεδρίου και, αν ναι, γιατί;

«Θα εξαρτηθεί από την επόμενη ημέρα και τις εξελίξεις που ευελπιστώ να γεννηθούν. Αν το συνέδριο καταφέρει να γίνει σημείο διασύνδεσης των επιστημονικών και τεχνικών εξελίξεων με την παραγωγή, τότε θα δημιουργηθούν τα απαραίτητα κανάλια επικοινωνίας που τόσο χρειάζεται ο κλάδος. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, η βαρύτητα του κλάδου έχει ανάγκη από τέτοιες διοργανώσεις».

-Ποια η σημασία του συνεδρίου για τη Λέσβο;

«Η Λέσβος έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στην ελαιοκομία. Έχει εκπληκτικές ποικιλίες που δεν είναι ευρέως γνωστές με χαρακτηριστικά που εκπλήσσουν ευχάριστα, τόσο οργανοληπτικά όσο και χημικά. Τα τελευταία χρόνια υστερούσε στις εξελίξεις, επανέρχεται ωστόσο με αισιόδοξα βήματα».

-Ποια η σημασία επιστημονικά;

Έχω βρεθεί, για πολλούς λόγους, στην ενδιάμεση θέση να ενημερώνομαι για εξαιρετικές επιστημονικές εξελίξεις – συνάδελφοι να παράγουν ουσιώδες έργο – και να το βλέπω να μην διαχέεται έγκαιρα στην παραγωγή που τόσο το έχει ανάγκη. Το συνέδριο αυτό θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δημιουργηθούν σε πρακτικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας που θα μικρύνουν την απόσταση έρευνας και πράξης. Από την άλλη πλευρά δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν αντίστοιχη εκδήλωση και θεωρώ ότι ανοίγονται πολλές ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα».

-Ποια η σημασία του συνεδρίου σε πρακτικό επίπεδο για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την Ελιά και με το Ελαιόλαδο;

«Το οξύμωρο γεγονός ότι με τόσο μεγάλη πρόσβαση στην πληροφορία σπάνια έχουμε έγκυρη πληροφόρηση θεωρώ ότι στα πλαίσια ενός συνεδρίου λύνεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς κατατίθενται απόψεις με περισσότερες βαθμίδες ελέγχου και κριτικής αξιολόγησης. Η συμμετοχή τόσων εξειδικευμένων ομιλητών θεωρώ ότι θα καλύψει φλέγοντα πρακτικά ζητήματα των επαγγελματιών του κλάδου». 

-Ευχαριστώ για τη συζήτηση που είχαμε μαζί.

«Και εγώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους κατοίκους της Λέσβου».

……………………………………………………………………………………………..

Η ΒΑΛΙΑ ΚΕΛΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΠΑ ΣΤΑ «ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

«Να μάθουν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου τα σωστά βήματα για την υπεραξία του προϊόντος τους» 

Η Βάλια Κελίδου είναι μέλος της οικογένειας που παράγει το εξαιρετικο Παρθένο ελαιόλαδο Κύκλωπας, ένα προϊόν που έχει καταφέρει να χτίσει το δικό του μύθο στη Μάκρη (περιοχή Έβρου), μέσα σε έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, δίπλα στην σπηλιά του Κύκλωπα του Ομήρου και την αρχαία Εγνατία οδό. 

Η οικογένεια Κελίδη καλλιεργεί 12.000 ελαιόδεντρα και 2.000 βιολογικής καλλιέργειας της τοπικής ποικιλίας, παράγοντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κύκλωπας, από τα πιο βραβευμένα ελαιόλαδα στην Ελλάδα.  

Η Βάλια Κελίδου ασχολείται με την καλλιέργεια και την ελαιοποίηση 20 χρόνια σε μια επιχείρηση που συνεχώς εξελίσσεται. Είναι τεχνολόγος γεωπόνος και έχει την εποπτεία στον σύγχρονο μάρκετινγκ και στα σόσιαλ μίντια. 

Η ομιλία της στο συνέδριο είναι για την ελαιοποίηση με οικολογική συνείδηση και στροφή στον ελαιοτουρισμό, ενώ τονίζει ότι η ετήσια διοργάνωση του συνεδρίου είναι απαραίτητη για την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. 

Όλοι οι επαγγελματίες του αντίστοιχου κλάδου ενδιαφέρονται για τα νέα επιστημονικά δεδομένα ώστε να τα εντάξουν στον τομέα τους. Όπως μας λέει, οι ομιλίες δίνουν το έναυσμα για να ασχοληθούμε περισσότερο, να διαβάσουμε περισσότερο και να ακολουθήσουμε πετυχημένες πρακτικές. Ερχόμαστε σε επαφή με άτομα με τους ίδιους στόχους κ ενδιαφέροντα, αλλά κυρίως με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου μαθαίνοντας το μυστικό της επιτυχίας τους. Για τους συμμετέχοντες μένει χρόνος να δουν την Λέσβο εκτός Συνεδρίου, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τον τοπικιστικό χαρακτήρα για τις πρακτικές που ακολουθούν οι αγρότες και οι ελαιοτριβείς του νησιού μας.

…………………………………………………………………………………………………..

-Θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, που είναι και το πρώτο αυτού του μεγέθους σε επίπεδο Αιγαίου και όχι μόνο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κα Τιρπιντήρη, αλλά και την κα Κρασσά Χρύσα και την κα Μαρία Αθανασοπούλου για την πρόσκληση και την ευκαιρία  που μου δώσανε να μιλήσω και να παρευρεθώ  σε αυτό το σημαντικό συνέδριο. Επίσης θα απολαύσω το υπέροχο νησί της Λέσβου από κοντά και θα συνευρεθώ με επαγγελματίες που έχουν το ίδιο πάθος για την ελιά και τις νέες πρακτικές της».

-Ποια κατά την άποψή σας μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τον ελαιοπαραγωγό, τον τυποποιητή, αλλά και γενικότερα τον επαγγελματία της Λέσβου μετά το Συνέδριο; 

«Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι η εμφιάλωση και τυποποίηση του ελαιολάδου είναι μονόδρομος. Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου μόνο επωφελημένοι μπορούν να βγουν μαθαίνοντας τα σωστά βήματα για την υπεραξία του προϊόντος τους».

spot_img

More articles

spot_img