Μνημείο της Λεσβιακής Εθνεγερσίας

Ομόφωνα ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, την πρόταση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών για την κατασκευή του μνημείου της Λεσβιακής Εθνεγερσίας.

Το μνημείο θα τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Ερμού και Νιάνια και συγκεκριμένα στον χώρο που έγιναν οι σφαγές των χριστιανών στις 27-5-1821 («Τζουλούσι» όπως έμειναν στην ιστορία του νησιού οι σφαγές αυτές) με την πυρπόληση του σουλτανικού δίκροτου στην Ερεσό από τον Παπανικολή. 

Στο μνημείο θα αναγραφούν τα ονόματα των Λέσβιων Φιλικών και των Λέσβιων πρωτεργατών της Ελληνικής Επανάστασης. Θα αναγραφούν επίσης τα ονόματα των εκτελεσθέντων Φιλικών της Μυτιλήνης, καθώς και τα ονόματα των σφαγιασθέντων στο «Τζουλούσι». 

Επίσης θα αναγραφούν στο μνημείο και τα κυριότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Ο κ. Στρατής Αναγνώστου εκ μέρους της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη, που υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Εταιρείας και πάσχισε για την έγκαιρη υλοποίησή της.