Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μνήμες από τον Ελληνισμό του Πόντου στη Θερμή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Πλημμύρισε από μνήμες του Ποντιακού Ελληνισμού το Δημοτικό Σχολείο Θερμής Λέσβου. Μέλη της Ένωσης Ποντίων Μυτιλήνης – ντυμένα με υπέροχες ποντιακές φορεσιές επισκέφτηκαν τις αίθουσες των μικρότερων τάξεων του σχολείου και μοίρασαν εικόνες με σκίτσα Ποντίων, για να τις ζωγραφίσουν οι μαθητές. Ακολούθησε επίδειξη παραδοσιακών οργάνων του Πόντου (νταούλι, λύρα, γκάιντα). 

Στο ίδιο διάστημα οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης παρακολούθησαν ομιλία-παρουσίαση για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Αμέσως μετά έγινε η τελετή της απονομής των βραβείων στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν με κείμενά τους στο τεύχος του «Θήτα της Θερμής», που απέσπασε το 1ο βραβείο στον περυσινό διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Χριστόφας καθώς και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Θερμής κ. Σπύρου

Το παρών έδωσε συνοδεύοντας τους μαθητές του σχολείου, που βραβεύτηκαν, ο διευθυντής του Γυμνασίου Πύργων Θερμής κ. Μιχαλάκης. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η Ένωση Ποντίων Μυτιλήνης παρουσίασε χορούς του Πόντου, όπου συμμετείχαν και οι μαθητές του σχολείου και έψαλε τα κάλαντα. Στο τέλος παρατέθηκε μπουφές από το Σύλλογο Γονέων του Σχολείου. Επίσης προσφέρθηκαν στους καλεσμένους «ΩΤΙΑ», μια γνωστή ποντιακή λιχουδιά. Τα βραβεία απένειμε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των Δ.Σ. Θερμής και Κάτω Τρίτους η Σχολική Σύμβουλος, Μαρία Τζουρά. Τα Δημοτικά σχολεία Άγρας και Παρακοίλων – που επίσης συμμετείχαν στην προσπάθεια – δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω απόστασης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 800 σχολεία από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια.

spot_img

More articles

spot_img