Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Μνημόσυνο… χωρίς κηδεία!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Έδωσε τη ζωή του για το έργο της ιεραποστολής σε δύσκολες συνθήκες στη Μονρόβια της Λιβερίας και παρότι ο θάνατός του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια, εντούτοις μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν έχει γίνει νεκροψία στη σορό, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λόγοι που κόπηκε τόσο πρόωρα το νήμα της ζωής του σε ηλικία 56 ετών και ενώ λίγες μέρες πριν βρισκόταν στη Λέσβο. 

Ο λόγος για τον εφημέριο του Παλαιοκήπου και ιεραπόστολο στην Αφρική π. Ερμόλαο Ιατρού, ο οποίος πέθανε στις αρχές του Απριλίου ενώ τίποτα δεν έδειχνε ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, που μπορούσε να του στερήσει τη ζωή, παρότι είχε νοσήσει βαριά από τον κορονοϊό, είχε όμως ξεπεράσει τη νόσο. Μέχρι τώρα 40 μέρες μετά τον θάνατο του ιερέα ο οποίος υπό άλλες συνθήκες έπρεπε να είχε μεταφερθεί με εκκλησιαστικές τιμές για το έργο του από την Αφρική στη Λέσβο, ζητούμενο παραμένει αν η σορός του… βρίσκεται στα αζήτητα!  

Μνημόσυνο χωρίς κηδεία

Έχοντας συμπληρωθεί 40 ημέρες από το θάνατό του αρχές Απριλίου, η οικογένεια, οι συγγενείς, οι πολλοί φίλοι και όσοι γνώριζαν τον εφημέριο προσευχήθηκαν προχθές Κυριακή στο Ναό του Αγίου Ερμολάου Παλαιοκήπου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, τελώντας το 40ήμερο μνημόσυνο, ενώ δεν έχει γίνει η κηδεία του ιερέα.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε με την άδεια του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω των υποχρεώσεών του για χειροτονίες και κουρές μοναχών στη Μονή Υψηλού όπου βρέθηκε την Κυριακή στο Σίγρι.

Η μεταφορά του ιερέα

Μέχρι τώρα το τοπίο ως προς την μεταφορά της σορού του εφημέριου από την Αφρική στη γενέτειρά του, τον Παλαιήκηπο, παραμένει αρκετά θολό, καθώς παρά τις επικοινωνίες που κάνουν τα μέλη της οικογένειας, μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο. Σοβαρά ερωτηματικά τροφοδοτεί η στάση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των Προξενικών Αρχών της χώρας μας, καθώς ενώ επίκειτο μετά το θάνατο του π. Ερμολάου η νεκροτομή,  έκτοτε δεν υπάρχει κάτι νεότερο τόσο ως προς τα αποτελέσματα της νεκροψίας όσο και ως προς τη μεταφορά της σορού στη γενέτειρά του τον Παλαιόκηπο για να κηδευτεί από τους δικούς του ανθρώπους.

Ταυτόχρονα όμως προκύπτουν ζητήματα και για τη Μητρόπολη Μυτιλήνης η οποία έπρεπε να είχε μεσολαβήσει προσφεύγοντας ακόμα και στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επισπευσθούν τα διαδικαστικά και να μεταφερθεί ο ιερέας, έστω και νεκρός, στο χωριό του. Πληροφορίες της εφημερίδας μας ανέφεραν ότι για παρατεταμένο διάστημα η σορός του εφημέριου παρέμενε χωρίς να γίνει νεκροψία στη Λιβερία, αν και η οικογένεια που είναι χαμηλών τόνων δεν προβάλλει κάποια διεκδίκηση τουλάχιστον σε δημόσια βάση.

Στο μνημόσυνο που τελέστηκε προχθές Κυριακή το κλίμα ήταν βαρύ, δεν έγιναν ωστόσο κάποιες ομιλίες από ιερείς και τους φορείς της Γέρας.

Ο π. Ερμόλαος Ιατρού που ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών εκ των οποίων τα 3 ανήλικα, ήταν από τους κληρικούς που ξεχώρισαν στην ιεραποστολή αναπτύσσοντας σημαντικό έργο και βαφτίζοντας Χριστιανούς πολίτες της Αφρικής όπου δίδασκε το λόγο του Θεού σε δύσκολες συνθήκες φτάνοντας στη Λιβερία από το 2021, ενώ εργάστηκε για πολλά χρόνια με θερμό ιεραποστολικό ζήλο στο Μαλάουι και στην Τανζανία.

- Advertisement -

More articles

spot_img