Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μόλις 1% από την “πίτα” του τουρισμού!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • -Η πανδημία αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για το Βόρειο Αιγαίο τα τελευταία 2 χρόνια, με την πτώση της κίνησης να φθάνει το 88%!

Θλιβερά είναι, για μια ακόμη φορά, τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σχετικά με τις επιπτώσεις στα τουριστικά μεγέθη των 13 Περιφερειών της χώρας την πρώτη χρονιά της πανδημίας, δηλαδή το 2020. Η μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις επισκεπτών καταγράφεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ανέρχεται στο 88%, με τα νησιά μας να λαμβάνουν μόλις το 1% της πίτας του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, πέραν του γεγονότος ότι το Βόρειο Αιγαίο είναι μονίμως ουραγός στην υποδοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, τα τελευταία 2 χρόνια έχασε και τους λιγοστούς τουρίστες που είχε κάθε καλοκαίρι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το εύρος της μείωσης των τουριστικών μεγεθών ανά Περιφέρεια της χώρας, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην τρίτη έκδοση των Ετήσιων Εκθέσεων Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΣΕΤΕ. Οι εκθέσεις ακτινογραφούν με λεπτομερή στοιχεία, επικαιροποιημένα έως και το 2020 (βάσει διαθεσιμότητας), τον τουριστικό τομέα κάθε Περιφέρειας. Υποστηρίζουν και ενισχύουν τη χάραξη περιφερειακής τουριστικής πολιτικής, κατάλληλα προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των επιμέρους Περιφερειών, που με τη σειρά της θα επιτρέψει να διαχυθούν ωφέλειες τόσο σε περιοχές με δυνατότητες  βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, όσο και σε περιοχές με παραγωγικές δυνατότητες διασύνδεσης με τον τουριστικό τομέα.

Ειδικότερα, περιλαμβάνουν δεδομένα για το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε Περιφέρειας, τους τουριστικούς της πόρους, το μέγεθος της τουριστικής οικονομίας και απασχόλησης, τα βασικά μεγέθη και τους δείκτες εισερχόμενου τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις, πληρότητα κλπ.), την αεροπορική, θαλάσσια και οδική κίνηση, την επισκεψιμότητα και εισπραξιμότητα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις τουριστικές υποδομές, τους βασικούς δείκτες απόδοσης των ξενοδοχείων, καθώς και τις προβλέψεις του εκάστοτε Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου στον τουρισμό, όπου αυτό έχει θεσμοθετηθεί. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων, οι επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2019 – 2020 μειώθηκαν κατά 77% (από 36,6 εκατ. το 2019 σε 8,3 εκατ. το 2020). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 76% (από 17,7 δισ. ευρώ το 2019 σε 4,3 δισ. ευρώ το 2020). Αντίθετα, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη και ανά Περιφέρεια στην Ελλάδα το 2020 αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το 2019, στα 520 ευρώ. Επιμέρους, η μέση δαπάνη κατέγραψε θετική ποσοστιαία μεταβολή σε όλες τις Περιφέρειες, με εξαίρεση τα Ιόνια Νησιά και την Κεντρική Μακεδονία. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο 2019 – 2020, σημείωσαν μείωση κατά 73% (από 21,6 εκατ. σε 5,9 εκατ.).

Ως επισκέψεις ορίζονται οι επισκέψεις που κάνει ένας τουρίστας στις επιμέρους Περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, ένας τουρίστας που ταξιδεύει στην Ελλάδα και επισκέπτεται δύο Περιφέρειες (π.χ. Αττικής και Νοτίου Αιγαίου) καταγράφεται στην Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος ως μια άφιξη και δύο επισκέψεις. Για τον λόγο αυτόν, το σύνολο των επισκέψεων στις Περιφέρειες υπερβαίνει το σύνολο των αφίξεων στη χώρα.

Όπως προαναφέραμε, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποδέχθηκε το 1% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις Περιφέρειες της Ελλάδας το 2020, και σημείωσε μείωση κατά 88% σε σύγκριση με το 2019 (από 359 χιλ. σε 44 χιλ.). Η Περιφέρεια κατέχει μερίδιο 1% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 85% σε σύγκριση με το 2019 (από 165 εκατ. ευρώ σε 25 εκατ. ευρώ). Η μέση δαπάνη αυξήθηκε κατά 22% από 460 ευρώ σε 559 ευρώ.

Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι είναι ευοίωνες σε σύγκριση με τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν τους επόμενους μήνες τόσο στην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι προθέσεις των μεγάλων τουριστικών Οργανισμών θα ξεκαθαριστούν τον επόμενο μήνα, ώστε να ανοίξει η αυλαία της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img