Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Μπήκαν τα πρώτα στεντ σε καρδιοπαθή

  • Λειτουργεί κάνοντας στεφανιογραφίες το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο νοσοκομείο για 4 μέρες το μήνα, όχι όμως και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Την πρώτη στεφανιογραφία μετά την οποία ακολούθησε αγγειοπλαστική με την τοποθέτηση 2 stent- μεταλλικά πλέγματα σε ασθενή, που υποβλήθηκε στην διαγνωστική εξέταση λόγω στηθάγχης, ως ύποπτος για στένωση των αρτηριών, ανακοίνωσε χθες ο Διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει την λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Βοστάνειο. 

Πρόκειται για σχετικά νέο ηλικιακά ασθενή στον οποίο βρέθηκαν δύο αποφραγμένες αρτηρίες και έγιναν οι διαδικασίες για την διάνοιξή τους και την τοποθέτηση των στεντ ώστε να μην κλείσουν ξανά. Η χθεσινή μέρα ήταν γεμάτη για το αιμοδυναμικό εργαστήριο, καθώς έγιναν άλλες δύο στεφανιογραφίες για τις οποίες δεν χρειάστηκε αγγειοπλαστική τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας στεφανιογραφίας στη Μυτιλήνη, ώστε να αποτρέπεται η μετακίνηση ασθενών με εμφράγματα στην Αθήνα. Με άλλα λόγια το αιμοδυναμικό εργαστήριο καλύπτει προγραμματισμένες εξετάσεις για τις τέσσερις φορές το μήνα που βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο στρατιωτικός γιατρός, που επί του παρόντος καλύπτει τη λειτουργία της μονάδας. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής υποστεί έμφραγμα σε ημέρα που ΔΕΝ θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο γιατρός, τότε θα πρέπει να περιμένει να τον προγραμματίσουν για τη διάνοιξη της αρτηρίας, δηλαδή δεν θα βοηθηθεί την ώρα του εμφράγματος, ενώ υπάρχει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Καμπούρης δήλωσε ότι «έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, ξεκίνησε η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και η εκτέλεση των πρώτων στεφανιογραφιών στο νησί μας.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου η προσφάτως εκπαιδευμένη ομάδα του Νοσοκομείου μας (ιατρός, τεχνικός, νοσηλεύτρια) με επικεφαλής τον στρατιωτικό επεμβατικό καρδιολόγο κ. Mίλκα Αναστάσιο έκανε ακόμη ένα σημαντικό βήμα. Προχώρησε για πρώτη φορά στο νησί μας με επιτυχία σε αγγειοπλαστική.

Πρόκειται για είδος θεραπείας της στεφανιαίας νόσου που διενεργείται από επεμβατικούς καρδιολόγους και αποσκοπεί στη διάνοιξη στενώσεων της στεφανιαίας αρτηρίας από μεγάλες αθηρωματικές πλάκες ή θρόμβους και την αποκατάσταση της ροής του αίματος με τοποθετήσεις  stent!

Συνεχίζεται η προσπάθειά μας ώστε οι υπηρεσίες υγείας προς τους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας να είναι συνεχώς βελτιούμενες, ασφαλείς και προσβάσιμες από όλους! Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της ομάδας μας!».